Předpovědi se naplnily. Rusko má problémy s financemi

55627
Rusko
Rusko má vyšší výdaje než příjmy. Zřetelně to ukázal schodek ruského federálního rozpočtu letos v lednu. / Ilustrační foto: Pixabay.com

Ruský federální rozpočet podle předběžných údajů ruského ministerstva financí skončil v lednu schodkem 1,776 bilionu rublů [cca 552 mld. Kč]. Ještě loni v lednu Rusko vykazovalo přebytek 125 miliard rublů, cca 39 miliard korun.

Lednový schodek představuje 60 procent plánovaného deficitu na celý letošní rok [2,925 bilionu rublů]. Informuje o tom agentura Interfax. Ruský rozpočet, který loni několikrát hospodařil s přebytkem i díky mimořádným příjmovým opatřením, se dostal do problémů zejména na konci loňského roku.

„Za jedenáct měsíců letošního roku ruský státní rozpočet vykázal přebytek 557 miliard rublů [cca 205 miliardy Kč]. Přitom v období mezi letošním lednem až říjnem činil přebytek ruského státního rozpočtu 128,4 miliardy rublů [cca 46,2 mld. Kč],“ uváděla ještě loni v listopadu agentura Bloomberg s odvoláním na údaje ruského ministerstva financí.

Rusko hospodaří s významně přebytkovým rozpočtem

Peníze z vývozu ropy a zemního plynu se na příjmech ruského státního rozpočtu loni podílely 45 procenty. Navzdory sankcím a snahám evropských zemí zbavit se závislosti na ruských surovinách vylétlo loňské ruské inkaso z prodeje ropy a plynu na 155 miliard eur [3,7 bil. Kč]. To je o 30 procent víc než v roce předchozím. Příjmy ruského státního rozpočtu navíc posílila ruská obdoba evropské windfall tax a dividendy Gazpromu.

Leden ukázal docela jinou realitu

Příjmy Ruska se ale letos v lednu snížily meziročně o 35 procent, zatímco výdaje podle ministerstva stouply o 59 procent. Příjmy z ropy a plynu se oproti lednu 2022 snížily o 46 procent. Ministerstvo financí to objasnilo poklesem cen ropy značky Urals a snížením vývozu zemního plynu.

Interfax dále upozornil, že klesly i příjmy z daně z přidané hodnoty z ruského trhu, a to skoro na polovinu oproti loňskému lednu. Připomněl, že rozpočet je postaven na předpokladu, že barel ropy Urals bude stát 70 dolarů [cca 1 560 Kč]. Tato cena se od poloviny prosince do poloviny ledna ale pohybovala pod 47 dolary [cca 1 047 Kč].

Pokles příjmů Rusko loni minul. Letos už ale přijde

Agentura Reuters minulý pátek napsala, že měsíční příjmy ruského rozpočtu z ropy a plynu v lednu v důsledku západních sankcí sestoupily na nejnižší úroveň od srpna 2020. Ruské daňové a celní příjmy z prodeje energií v lednu dosáhly 425,5 miliardy rublů [cca 131 mld. Kč]. Meziročně tak klesly o 46 procent. Přispěl k tomu fakt, že cena ruská ropy Urals se propadla o 42 procent, zatímco cena severomořské ropy zůstala téměř beze změny. Oproti prosinci se příjmy snížily dokonce o 54 procent. Prosincové příjmy nicméně podpořila jednorázová daňová platba ze strany ruské plynárenské společnosti Gazprom.

Rusko sahá do svých rezerv, a to i zlatých

Moskva využívá příjmy z prodeje ropy a plynu k financování rozpočtových výdajů. Kvůli výpadku v těchto příjmech musela začít čerpat prostředky ze svých rezerv.

Ruské ministerstvo financí poprvé prodalo malou část zlata z fondu národní prosperity – 3 633 kilogramů zlata – na pokrytí rozpočtového deficitu. Za stejným účelem ministerstvo financí prodalo 2,3 miliardy jüanů [cca 7,4 mld. Kč]. Příjmy z transakcí se zlatem a jüany činily 38,5 miliardy rublů [cca 11,9 mld. Kč], uvedl server Meduza.

Rand Corp.: Válka na Ukrajině oslabuje USA proti Číně

Západní země uvalily na Rusko rozsáhlé ekonomické sankce kvůli jeho loňskému útoku na Ukrajinu. Brusel doufá, že jeho restrikce sníží ruský export ropy do Evropské unie o 90 procent. Podíl ruského plynu na celkovém dovozu plynu do členských zemí Evropské unie od začátku války klesl na méně než 15 procent z dřívějších více než 40 procent, uvedla agentura Reuters.

–ČTK/DNA–

3 KOMENTÁŘE

  1. Kdyby Rusko bylo co k čemu, tak požádá pana Stanjuru, aby jim poradil a vyvedl je z té šlamastiky. Nakonec by to nemusel být přímo náš ministr financí, mohl by to být kdokoliv z naší vlády.

  2. Ať sněmovna vyšle pana poslance Babiše,aby konečně vyjednal MÍR.V poslanecké lavici většinou stejně není a když náhodou je,tak pod lavicí furt jen ťuká do mobilu.A když před volbami na prezidenta tento slib učinil,je třeba ho naplňovat.Z pověření celé sněmovny to bude mít ještě větší váhu a bude frajer.A v ČR ukázal jak se hospodaří,takže i v Rusku samé přebytky.

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here