Ukrajina přesouvá část výroby zbraní do Česka

41912
zbrani
Ministryně obrany Jana Černochová na jednání části české vlády se zástupci ukrajinské vlády v Kyjevě. / Foto: Government of Ukraine

Jedním z výsledků návštěvy české vlády ukrajinského Kyjeva na konci října je dohoda o společné produkci zbraní a vojenského materiálu. Tu v Kyjevě dohodl premiér Petr Fiala [ODS] s prezidentem Ukrajiny Volodymyrem Zelenským.

Již o několik dnů [10.11.] později informovalo Ministerstvo obrany ČR [MO ČR] o podpisu smlouvy mezi ukrajinským státním koncernem Ukroboronprom a českou Agenturou pro mezivládní obrannou spolupráci [AMOS]. Ta spadá pod MO ČR a vznikla v únoru loňského roku. Jejím úkolem je pomoci českým zbrojním firmám při exportu.

Je to něco, o co náš průmysl dlouho usiloval. Podobné agentury má jen několik zemí, mimo jiné Francie, USA nebo Izrael. A nyní k nim bude patřit i Česká republika,“ uvedl při vzniku AMOS tehdejší ministr obrany Lubomír Metnar [za ANO].

Vznik agentury řešil dlouhodobý problém Česka, které nemohlo prodávat do zahraničí vojenský materiál napřímo, ale jen přes prostředníky. To významně komplikovalo situaci českému zbrojnímu průmyslu a o peníze přicházel i stát. Hlavním úkolem agentury se tak stala podpora prodeje zbraní a vojenského materiálu na mezivládní úrovni. Agentura sama vojenský materiál nenakupuje a neprodává, ale zajišťuje vládní zprostředkování takových obchodů. Nabízí i finanční záruky prostřednictvím Exportní garanční a pojišťovací společnosti [EGAP] a České exportní banky [ČEB]. V konečné fázi navrhuje vhodné řešení státního zastřešení kontraktu mezi českým dodavatelem a zahraniční vládou.

AMOS a Ukroboronprom tvoří obranný klastr

Ministerstvo obrany uvedlo, že agentura AMOS a ukrajinský Ukroboronprom podepsaly dohodu o vytvoření „společného obranného klastru“. Potvrdilo, že jeho vytvoření vychází z dohody premiéra Petra Fialy a prezidenta Volodymyra Zelenského. Tedy z konce října, kdy se i za účasti ministryně obrany Jany Černochové [ODS] a dalších vybraných českých ministrů v Kyjevě uskutečnilo společné zasedání vlád obou zemí.

„V praxi půjde o vznik nových česko-ukrajinských společných podniků, joint ventures, s cílem navýšení produkce vojenského materiálu pro potřeby ozbrojených sil Ukrajiny,“ konstatovalo ministerstvo s tím, že česko-ukrajinská spolupráce v oblasti obranného průmyslu se „povznese na vyšší, strategickou úroveň“.

Ukrajina kvůli válce znárodnila strategické podniky

Podle ministryně obrany Černochové se jedná o mimořádnou příležitost pro obranné průmysly obou států.

„ČR patří mezi největší podporovatele Ukrajiny a nově podepsaná dohoda ukazuje další směr naší spolupráce. Dohoda se netýká pouze urgentní vojenské pomoci v období, kdy Ukrajina čelí agresi Ruské federace a bojuje o osvobození okupovaných území, včetně Krymu, ale zaměřuje se i na vzdálenější časový horizont,“ uvedla ministryně.

Podle ní česko-ukrajinské společné podniky jednou budou moci spolupracovat například v oblasti výzkumu a vývoje či dodávat vojenský materiál do třetích zemí.

Ukroboronprom není žádný drobeček

Ukrajinský státní koncern Ukroboronprom sdružuje hned několik víceoborových podniků v různých odvětví produkce zbraní, obecně obranného průmyslu. Celkem zaměstnává přes sto tisíc lidí. To je obrovské číslo, protože například v mnoha ohledech vyspělý český obranný průmysl zaměstnává cca 20 tisíc lidí.

Český obranný průmysl je opět na špičce, říká Lubomír Kovařík

Představa české a ukrajinské strany o spolupráci podle MO ČR vychází ze zakládání společných zbrojních podniků. Jejich cílem je navýšení produkční kapacity českých a ukrajinských zbrojních firem. Přičemž společně vyrobený vojenský materiál v první fázi poslouží hlavně ukrajinské armádě.

„Kvůli současné situaci na Ukrajině se také část výrobních kapacit tamního obranného průmyslu přesune do České republiky,“ uvedlo MO ČR.

„ČR se stane spolehlivým průmyslovým týlem pro ukrajinskou obranu a celý obranně-průmyslový komplex,“ upřesnil náměstek ministryně obrany Tomáš Kopečný.

Skutečnost, že se věc vyvíjí rychlým tempem potvrdil ředitel agentury AMOS Aleš Vytečka. Podle něj se konkrétní kroky na spolupráci mezi Ukrajinou a Českem rozběhly okamžitě po podpisu smlouvy mezi agenturou a ukrajinským zbrojním koncernem.

Jde o dlouhodobější spolupráci v produkci zbraní

Spolupráci s Ukrajinou vnímá Aleš Vytečka jako jednoznačnou výhodu i pro Česko.

„Ukrajina má čerstvé bohaté zkušenosti z boje, kterými bude spolupráci obohacovat. Což výrazně podpoří také inovativní oblast obou našich průmyslů,“ sdělil.

Skupině Colt CZ doba přeje. Čistý zisk zvýšila o 87,9 %

V byznysu s vojenským materiálem není Vytečka žádný nováček. Mnoho let působil na ministerstvu zahraničí, kde se věnoval právě obchodu s vojenským materiálem. Pro české ministerstvo pracoval například v Etiopii nebo Thajsku. Podle něj spolupráce mezi oběma zeměmi není jen o aktuálních potřebách, v plánu je její dlouhodobější charakter.

„Ukrajina v rámci budoucí obnovy země bude potřebovat vytvářet pracovní příležitosti. Dlouhodobá vzájemně výhodná spolupráce obou zemí v oblasti obranného a bezpečnostního průmyslu, včetně nových technologií, vědy a výzkumu, bude mít jasný ekonomický přínos pro obě země,“ řekl.

Významná jsou i jeho slova o tom, že spolupráce se stane přínosem i ve smyslu přechodu ukrajinské armády na standardy NATO.

Ministerstvo obrany poptalo cenu F-35 Lightning II

„Touto proměnou jsme si prošli a částečně ještě procházíme i my. Chceme ukrajinským partnerům tyto zkušenosti předat,“ konstatoval s tím, že do realizace plánů se kromě českých a ukrajinských zbrojních firem zapojí i mezinárodní finanční dárci.

Česko patří mezi hlavní dodavatele zbraní na Ukrajinu

První vojenskou pomoc Ukrajině česká vláda schválila dva dny po útoku [26.2.]. Česko na Ukrajinu poslalo dodávky zbraní a vojenský materiál v hodnotě přes 4,2 miliardy korun. Patří mezi pět největších podporovatelů Kyjeva. K podpoře se okamžitě připojily i české zbrojní firmy. V první fázi zbraně Ukrajině poskytly darem, následně za peníze.

Financování Ukrajiny bude pokračovat i v příštím roce

Rychlá reakce se vyplatila. Celkový export českého vojenského materiálu na Ukrajinu od začátku letoška podle údajů MO ČR dosáhl objemu 47 miliard korun. Přitom již loni na Ukrajinu z Česka směřovaly zbraně a vojenský materiál za 14 miliard korun. Podle ministryně Černochové stojí za současnými úspěchy ukrajinských vojáků i technika a materiál z České republiky.

„Ukazuje se, že cesta, kterou jsme zvolili, je jednoznačně správná. Kromě postupu ukrajinské armády nám také zajistila respekt a uznání našich západních spojenců,“ řekla na nedávném setkání se zástupci tuzemského obranného průmyslu s odkazem na vojenskou podporu ve výši 106 milionů dolarů, kterou Česko dostalo od USA.

Amerika darovala Česku přes 2,65 miliardy korun

Podle ní je skvělé, že české firmy vyrábějí a dodávají životně důležitý vojenský materiál na Ukrajinu. Ocenila i to, že mnoho z tuzemských firem poskytlo ukrajinské straně, jak řekla, velkorysé dary.

„Děkuji českým firmám za to, že pomáhaly a nadále pomáhají,“ zdůraznila Černochová.

Daniel Tácha

25 KOMENTÁŘE

  1. Principiálně to není špatný počin. Rozhodně se to poslouchá lépe, než zprávy o dalších návrzích v oblasti Green dealu. Na válce se totiž dají vždy dobře „namastit kapsy“, neboť se v takovém případě jedná o obchody s ďáblem zvaný válka. Ovšem, jak říkají Američané. Ďábel tkví v detailech. Tak uvidíme, do koho zatne své drápy. Abyste rozuměli. U ďábelských obchodů vždy jeden jen tratí, platí doslova krví a druhý jen vydělává. A to brutálně. Snad to naši finančně nezbabrají!

    • Nemůžou to zbabrat. Zeman kvůli tomu zradil přítele a nazval ho šílencem. Jinak by pro něj na Hradě nebylo bezpečno. Kšeft je kšeft.

      • Ve smyslu toho, jak jsem odpověděl panu Otakarovi, tak to vidím tak, že ho prezident Zeman zajímal hlavně z toho důvodu, že v naší krásné vlasti mělo Rusko jedno z největších hnízd špiónů v Evropě. Stačilo, aby byl jejich počet významně zredukován a dopadlo to jak v té písničce Jdou po mně jdou: „…tobě došlo zlato, mně trpělivost, sbal svých pár švestek a běž si kam chceš …“ , a bylo po přátelství. Avšak nic neobvyklého. Prostě politika.

  2. no jo jak padl návrh / … z NERVu/ seberte důchodcům důchody prý mají hodně a musí být solidární a dejte to na kulomety [redakčně upraveno]

    • Maximálně surovinami a zemědělskou produkcí. Má to ale háček. Nebude jich mít dost, protože už v současnosti patří na Ukrajině zemědělská půda zahraničním (hlavně britsko-americkým) společnostem a intenzivní geologický průzkum provádějí také zahraniční investoři ze Západu. Ti za Ukrajinu ale její dluhy platit nebudou…

  3. Moudrá to žena ta Černochová, místo zajištění bezpečného života, levných energií, snížení inflace a tím životních nákladů pro české obča- by volí opět válku. Chtělo by se říct “ šťastná to žena“, to bych chtěl za maminku. Ta si přeje mír a lásku pro své děti

    • O lásce a míru nemá pro své děti nemá ani ponětí, protože je bezdětná. Proto tak haraší zbraněmi. Její děti tedy případnými obětmi nebudou. V opačném případě by měla jistě víc pochopení…

    • Myslím,že by neuvařila ani základní menu, co kdyby jsme ji postavili do normání práce?
      To by bylo zajímavé?

  4. Všechny zbrojovky v Česku jsou rozkradené stejně jako oblečení pro záložáky v Rusku.
    Nevím kde co chtějí vyrábět.

    • No, já bych to viděl jinak. Obchod s ďáblem, v tomto případě se smrtí, má svá pevná pravidla. Ale vývar je božský! Víte třeba jako to perfektně ovládá Musk. V tomto pořadí: Nejprve peníze, pak Starlink a až třetí v řadě je zájem o úspěchy na frontě. No a když před nedávnem peníze nebyly, tak Starlink v tu ránu také ne a operace na frontě mohutně drhly. A bědování Ukrajiců, že krvácejí v boji s Ruskem? Nezájem. Tak peníze byly hned zpět a Starlink také. Takže když to budou sponzorovat Amíci, jak píšete, a naši političtí troubové to nezvrtají, jako třeba zařazování se do řady s Green dealem, když už ten to má na kahánku, totiž nově s metanem a tím devastování našeho zemědělství, jak se před světem pochlubil náš premiér, tak bude zvýšený výběr daní ze zbrojní výroby a tím si můžeme na ty F-35 i něco vydělat. Aby nám tolik peněz na ně nemusela vláda tahat z kapes. Technicky šikovní Amíci už na těch F-35 začali, jak jsem to sledoval. Kdyby tam neměli tak přísné protikorupční zákony a hlavně obyvatelstva ke vnímání korupce, tak by ti zájemci snad dávali i úplatky aby byli ve frontě před ostatními. Tak se o dodávky překotně hlásí. Prostě drahé, nedrahé, honem s nimi sem. Tak se vydělává!

      • Jen aby to s těmi F-35 nebyla jen taková malá „chatrč“, když už se ví, že jsou poddimenzované a jejich skutečná životnost je oproti plánované pouze poloviční (toto nedávné zjištění USAF kromě jiného zdvojnásobuje dodací lhůty nových letadel, takže na nějaký rok 36 můžeme klidně zapomenout).

  5. Rozum zůstává stát. My dostaneme nějaké many od spekulativních amíků a už z částí utíkáme na Ukrajinu.

  6. Koukám v komentářích se sešel jeden kolaborant za druhým. Inteligence hadr. Vidíte si jen do vlastní huby. Historie vám nic neříká.

    • No, budete se divit, ale v politice tomu nikdy nebylo jinak. Vždy, když měl stát štěstí a trefil se do nějaké dějinné mezery, tak si svoje obhájil. Jinak ne. Jinak si s jeho zájmy každý ….. víte co, ne? A navíc, každá politika stojí na ekonomice, jinými slovy, každá politika stojí na finančních možnostech k jejímu provádění. A válka je pokračování politiky násilnými prostředky. Pokud mi nevěříte, zamyslete se, kolik dáte ze svého majetku, samozřejmě bez ohledu na to kolik je ochoten dát vás soused a samozřejmě bez ohledu na to, jak později budou vypadat rozdíly ve vašich majetcích a dostanete odpověď, jak to na světě chodí. Nemusí se vám to líbit, ale je to tak. Proto je důležité, aby byl stát „finančně potentní“ a pak má možnost si svoje zájmy doslova vynucovat. Protože ani v životě, ani v politice vám nikdo nic zadarmo nedá. Ovšem, pokud jsem vás tímto nepřesvědčil, tak přidám ještě jednu věc. Podívejte. Ukrajina je bohužel oběť. Ale ani ne tak ruské agrese, ale tím, jak nakonec dopadne. A ujišťuji vás, že na členství v EU může zapomenout. Důvod je prostý. Protože ve smyslu toho, co jsem výše napsal, si budou státy EU hájit v prvé řadě své. Hlavně ty západní, ty EU zakládající. Nebudou Ukrajinu řešit v žádném případě primárně. Jinými slovy, velké státy EU budou nejprve tlačit na změnu rozhodování v politických strukturách EU. Kdyby tyto procesy zůstaly tak, jak jsou, tak se se vstupem Ukrajiny těžiště moci přesune na východ. A s touto představou bude starým státům EU Ukrajina naprosto ukradená. Budete vidět, že se to takto bude vyvíjet. Ona se ta změna však prosadit nepodaří, protože pak by zase naopak byly malé státy už úplnými statisty v EU bez valného vlivu na její chod. Takže s Ukrajinou bez Krymu a bez okupovaného území (takhle dopadne) v EU finito! Historie přesně toto říká, jak to chodí. To, že ČSR v roce 1918 vznikla a pak vstup 2004 do EU, byly přesně ty dějinné mezery, kdy jsme do globálních zájmů zapadali. Do globálních zájmů velkých a hospodářsky mocných států zapadá jen obchod a vydělávání peněz. A k tomu je třeba politický vliv. Konflikt na Ukrajině do toho doslova hází vidle. Bude snaha, i když to nyní vidět není, za jakýchkoliv podmínek (samozřejmě bohužel pro Ukrajinu) toto ukončit. Výsledek konfliktu na Ukrajině je pro globální zájmy málo významný, protože Rusko je nyní skutečně dramaticky na dlouhou dobu oslabeno a právě to globální vliv má. A samozřejmě velký. Pro EU je, a to vidíte, klíčový problémem devastace hospodářství způsobená Green dealem a narůstající hospodářský hřebínek Číny. Tam je skutečné globální nebezpečí. USA s tím už za Doníka začaly něco dělat a EU se nutně bude muset přidat. Jestli jsem vás s nešťastnou Ukrajinou zklamal, je mi líto!

  7. Toto je přesně jako ve třicátých letech.Bída a fašizace národa se stupňovala a začala druhá světová válka a ta potřebovala zbrojařské firmy místo toho aby se odvolali katoličtí fašističtí aristokraté a zahájila se skutečná poctivá komunikace o rovnosti práv a povinností.Koukněte by koho máme mi ve vládě Není to náhodou opét fašistická katolická aristokracie černobílou vyvolávající nenávist ve smyslu, že za všechno může Rusko, tedy i za zdražování, které je spůsobené ve skutečnosti jinými faktory jako je greendeál, Lipská burza, imperialismus USA, novináři sloužící globalistů.Typickym příkladem je tento propagandistický článek na úrovni prolhaného … … … z české televize.

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here