Bez práce nejsou koláče, platí v Česku i Americe

330
PASIVNI_PRIJEM
Foto: Pixabay.com

Není dne, aby některá z tuzemských i zahraničních celebrit nepromluvila o tom, jak si dobře žije, protože má pasivní příjem ze své popularity. Případně ze skvělého online podnikání, u kterého se moc nenadře.

Všechno jsou to jenom řeči. Stejně jako jsou řeči, že si stačí pořídit nemovitost, pronajmout ji a výdělek je zaručený, aniž by bylo nutné prstíčkem hrábnout. Tématu pasivního příjmu se aktuálně věnuje list The New York Times [NYT] v článku “What’s Passive Income? It’s Not What Influencers Say It Is“.

I osmadvacetiletého Luca Alborettiho posedla myšlenka, že peníze vydělá i ve spánku. Profesí realitní makléř tak v roce 2018 spustil online prodej golfového vybavení na internetu. Inspiroval se přitom videem na YouTube o tom, jak snadno a rychle nabýt „pasivní příjem ve výši 150 000 dolarů [cca 3 213 000 Kč] ročně online prodejem mlýnků na sůl a pepř.

„Myslel jsem si, že se probudím a v počítači budou stovky objednávek a peníze se jen pohrnou,“ vzpomíná na začátky Alboretti, který žije v New Jersey.

Za nákup a testování golfového vybavení, vytvoření vlastní značky a poplatky za internetovou stránku hned na začátku zaplatil pět tisíc dolarů [cca 107 000 Kč]. Také strávil mnoho hodin u počítače popisováním každé položky, komunikací s dodavateli a propagací svého obchodu. Po roce zjistil, že vydělal pouhých 300 dolarů [cca 6 426 Kč].

„Zavřel jsem krám a vrátil se k instagramové stránce, kterou předtím založil a kde zveřejňuji humorné historky ze své profese realitního makléře. Měl jsem několik stovek sledovatelů a nechtěl jsem o ně přijít,“ říká.

Po pár letech se jeho stránka stala součástí ActuallyAgents, multiplatformy, která poskytuje rady a služby agentům ve Spojených státech a Velké Británii. A světe div se, neúspěšný prodejce golfového vybavení uspěl právě zde. Několik stovek sledujících se rozrostlo na bezmála 150 tisíc. Projekt se dnes stal pro Alborettiho prací na plný úvazek. Avšak i v tomto případě platí, že bez práce nejsou koláče.

„Kurzy, videa, sociální média se samy neudělají. Multiplatforma je navíc nenasytná. A nic z toho, co na tom vydělám, nevytváří pasivní příjem,“ vysvětluje Allboreti, který nad svými někdejšími představami o pasivním příjmu dnes už jen mávne rukou.

Pasivní příjem je chyták na hejly

Americký list tak upozorňuje na nekončící proud informací a videí na internetu o tom, kterak chudák k penězům přišel. Jak jinak než lehce a bezpracně. YouTube, TikTok či Redditu je plný videí od lidí, kteří tvrdí, že „pasivně“ vydělávají statisíce dolarů měsíčně. Ať už prodávají kurzy, e-knihy a jiné onlinové produkty. Nabízejí reality na krátkodobý nájem jako Airbnb a VRBO. Anebo dokonce kupují a provozují hrací automaty.

„Žijeme v prostředí posedlém pasivními příjmy. Vypadá to přitažlivě a je to stále lepší než pracovat od devíti do pěti,“ říká John Boyd, zakladatel finanční firmy MDRN Wealth ze Scottsdale.

Tvrdí, že zaujetí bezpracným vyděláváním peněz nastartovali lidé ve věku 20 až 40 let, kteří jsou podle jeho slov pochopitelně frustrováni tím, že nedosáhli úspěchu svých rodičů v jejich věku a hledají jednoduchý způsob, jak toho dosáhnout.

„Ale investice několika tisíc dolarů do nákupu hracího stroje vynáší měsíčně jen stovky dolarů a vzít si desetiletou hypotéku na nákup nemovitosti na pronájem také není nejlepší cesta ke zbohatnutí a zajištění se na stáří,“ upozorňuje Boyd.

Podle agentury Census Bureau platí, že zatímco se mnoho lidí chlubí tím, že mají pasivní příjem, zvlášť na sociálních sítích, skutečné pasivní příjmy má jen 20 procent amerických domácností. Nikoli ale z předvádění se na internetu. Peníze jim plynou buď z dividend, úroků, nebo z pronájmu nemovitostí. A zdaleka nejde o příjmy v řádu stovek tisíc dolarů. Podle agentury činí mediánový příjem z těchto zdrojů 4 200 dolarů [cca 90 000 Kč] ročně.

Co je vlastně ten pasivní příjem?

Ve vzduchu stále visí otázka, co je pasivní příjem. Je to příjem z pronájmu nemovitostí, o kterou se majitel stejně musí starat, aby ji dobře pronajal? Anebo je to příjem z pronájmu nemovitosti, o kterou se majiteli stará najatá agentura, za jejíž služby ji ale platí? Je to vložené video na YouTube, které každý rok i s reklamami shlédne milion lidí?

Úřad amerického ministerstva financí Internal Revenue Service [IRS] pasivní příjem definuje jako obchodní aktivitu, na které není nutno se materiálně podílet. Což značí, že nevyžaduje trvalou péči, aby se udržela v chodu. Přičemž IRS například u pronájmů považuje provozování pronájmů za zdroj pasivních příjmů jen tehdy, pokud její vlastník není profesionální realitní makléř. Podle NYT tak zůstává otázka, co je pasivní příjem, stále nezodpovězena.

„To, co lidé často nazývají pasivním příjmem, je příjem, který není závislý na výplatě nebo zaměstnavateli,“ snaží se vnést více světla do termínu Kevin J. Brady, viceprezident poradenské společnosti Weathspire Advisors z New Yorku.

Avšak ani jeho výklad není docela správný. Ačkoliv například IRS uznává pronájem nemovitostí jako způsob vytváření pasivního zisku, lidé často opomíjejí vynaložený čas a peníze potřebné k jejímu nákupu a udržování. Zisk pak snižují nečekané opravy. Vlastník nemovitosti z ní pravidelně odvádí daně a pojištění. A pokud je nemovitost v jiné zemi, musí platit ještě někoho, kdo se o ni postará.

„A co uděláte, když spoléháte na to, že nájemné pomůže splácet hypotéku a najednou nájemníka nemáte? Pak ji splácíte vy sami,“ varuje Boyd.

Jistý pasivní příjem neplyne ani z reklamy na internetu. Aby měli online influenceři sledovanost, musejí neustále natáčet videa, připravovat příspěvky. A dělají to často každý den. To, že si video prohlédnou i desítky tisíc lidí za den, zdaleka neznamená, že mají vyděláno. Možná si vydělali tak na svačinu.

Pasivní příjem z pronájmu? Ale jděte…

Profesí lékařka Gina Vanegasová a její manžel vyzkoušeli několik způsobů pasivního příjmu. Asi 20 procent jejich příjmů pochází z pronájmu nemovitostí v Atlantě. Každý z manželů vlastnil dům předtím, než se odstěhovali v roce 2015 do Kalifornie. A protože se původně chtěli do Atlanty později vrátit, obě nemovitosti jen dlouhodobě pronajali.

„To mi pomohlo financovat moje studia psychologie,“ uvedla Vanegasová.

Zatímco její manžel pracuje na plný úvazek, Gina má další zdroj příjmů z online kurzů. Názoru, že jde o pasivní příjem se však od srdce zasměje. I když, jak říká, zpočátku byla rozpačitá, když jí přátelé tvrdili, že online formou vydělává peníze snadno.

„Lidé si myslí, že pasivní příjem nevyžaduje vynakládání velkého úsilí, ale opak je pravdou,“ říká.

Například vytvořit hodinový online workshop trvá podle ní deset hodin. A úspěšné pronajímání nemovitosti také není hračka. Najít dlouhodobého a spolehlivého nájemníka není snadné a když nájemník odejde, musí po něm vše opravit a uklidit. Což není snadné a ani levé. Především i kvůli tomu, že pár žije přes tři tisíce kilometrů daleko od nemovitosti.

Vanegasovi se ale přesto nevzdávají. Nedávno si koupili další nemovitost v Mexiku, kterou chtějí pronajímat přes Airbnb. Nejdříve ji ale musejí renovovat, vybavit nábytkem a sehnat solidního místního manažera. To všechno stojí další peníze. Pronájem sice ponese peníze, než se ale investice do jejího pořízení a rekonstrukce vrátí, vezme to roky. Nehledě na starosti s pronájmem spojené.

„Mnoho lidí říká, nakupte nemovitost a nebudete už muset nic dělat. Ale neuvědomují si, kolik práce to znamená,“ vysvětluje.

Ani investice nejsou záruka úspěchu

Podle finanční poradkyně Stacy J. Millerové zvýšila zájem lidí o pasivní příjmy pandemie covidu. Mnoho Američanů, kteří měli více volného času, se zamýšlelo nad tím, zda jim práce v tradičních profesích přináší dostatek peněz.

„Lidé si chtějí přivydělat, aby se zabezpečili na důchod a mohli si užívat, což je časově náročné a namáhavé,“ uvedla.

Její dva synové se v lednu 2021 začali více zajímat o investování. Přihlásili se do online kurzů. Zlákaly je zprávy o úspěších amatérských investorů kupujících a prodávajících akcie GameStop na obchodní aplikaci Robinhood. Pokaždé, když cena akcií rostla, synové paní Millerové ukazovali, k jakým penězům si přišli. Byť v investování patřili k začátečníkům.

„Byla to velká zkušenost,“ říká paní Millerová.

Vysvětlila synům, že se cena akcií může snadno a rychle propadnout. Pokud je přesto investor dokázal včas prodat, musel za to zaplatit vysoké daně.

McGregor: Kdo chce skutečný úspěch, musí poctivě makat

„Velmi snadno se dostanete do dluhů, které mohou být vyšší než to, co jste na Robinhood vydělali, když započítáte všechny transakční náklady,“ uzavírá a varuje i před investicemi pomocí pákového efektu.

I u nich totiž hrozí velké riziko ztráty. A jak potvrzují zkušenosti úspěšných investorů a obchodníků na finančních trzích, i za jejich úspěchem stojí práce na plný úvazek. S trhy denně vstávají a s trhy denně usínají. Zisk inkasují pouze tehdy, když počet a objem úspěšných investic převýší počet a objem těch neúspěšných.

Michal Achremenko

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here