I ukrajinská auta se začnou v Česku zřejmě evidovat

542
ukrajinska_auta
Foto: Redakce FinTag.cz

I ukrajinská auta se zřejmě začnou povinně zapisovat do evidence vozidel. Změnu přináší novela zákona o azylu. Ukrajinští řidiči jsou totiž nyní za dopravní přestupky jen těžko postižitelní. Opozice vládní návrh kritizuje za jeho pozdní prosazení.

Novelu azylového zákona ukládající ukrajinským běžencům povinnost zapsat svá vozidla do evidence vozidel poslali poslanci v úterý [4.4.] do závěrečného kola schvalování. To se uskuteční zřejmě za dva týdny. Podle návrhu novely by ukrajinští majitelé vozidel museli nechat auta do evidence zapsat nejpozději do konce letošního roku. Hlavním důvodem úpravy je, že za stávajících podmínek jsou tito řidiči za spáchané dopravní přestupky těmito nikde neevidovanými vozidly jen těžko postižitelní. A například zprávy v médiích o řízení ukrajinských řidičů pod vlivem alkoholu nejsou ničím výjimečným.

Legislativní úpravu tak podpořil i ministr vnitra Vít Rakušan [STAN]. Podle něj změna přispěje k lepšímu dodržování pravidel silničního provozu. A zároveň zmírní obavy veřejnosti, že přestupky řidičů aut s ukrajinskou státní poznávací značkou [SPZ] jsou nepostižitelné. Pokud by své vozidlo v Česku do konce roku Ukrajinci nenahlásili, hrozila by jim pokuta do výše 30 tisíc korun.

Ukrajinci mají nově povinné ručení zdarma na šest měsíců

Opoziční poslanci přístup vládnoucí koalice zkritizovali za to, že přichází velmi pozdě. Stínová ministryně vnitra za ANO Jana Mračková Vildumetzová prohlásila, že do ledna 2024 budou ukrajinští řidiči za dopravní přestupky v podstatě nepostižitelní. Ministerstvo by proto podle ní evidenci pro ukrajinská auta mělo spustit v daleko kratším termínu.

Novela zákona o azylu zpřísní tresty za převaděčství

Nicméně hlavní změnou, kterou vládní novela zákona o azylu přináší, je především zpřísnění postihu za organizované převaděčství. A zjednodušuje i podmínky pobytu a zaměstnávání vybraných skupin cizinců. Až osm let vězení má podle novely nově hrozit převaděčům, kteří při pašování migrantů vystaví větší počet osob nelidskému nebo ponižujícímu zacházení. Vyšším počtem se podle dřívějších soudních rozhodnutí míní alespoň sedm lidí.

Novela by tak mohla podle názoru ministra vnitra pomoci předejít dalším migračním vlnám z Asie a Afriky. Opoziční hnutí ANO navrhovalo maximální sazbu pro členy převaděčských gangů zvýšit až na dvanáct let. Podle Rakušana se proti takovému návrhu postavilo ministerstvo spravedlnosti.

Počet registrovaných uprchlíků z Ukrajiny přesáhl půl milionu

Nově mají podle vládní předlohy hrozit až dva roky vězení cizincům, kteří by nerespektovali rozhodnutí o vyhoštění. V návaznosti na unijní předpisy pak zákon podle ministra přináší doplnění o pasáž ukládající českým orgánům vynucovat rozhodnutí o povinnosti cizince opustit unijní prostor. A to i v případě, že opuštění nařídí úřad jiné členské země EU.

Vláda novelou uleví cizincům s modrou kartou

Novela azylového zákona navazuje na předlohy z minulého volebního období. Podstatně zjednodušuje podmínky pro pobyt a zaměstnávání cizinců, kteří jsou držiteli takzvaných modrých karet.

Úprava je podle vlády nutná kvůli směrnici Evropské unie z října 2021. O povolení k pobytu kvůli výkonu vysoce kvalifikovaného povolání by měli mít možnost zažádat i azylanti a sezonní pracovníci. Držitelé karet se například budou moci lépe uplatnit i v dalších státech EU, změní se jim platová hranice, budou mít volný přístup na pracovní trh již po roce. A povolení k pobytu dostanou rovněž jejich rodinní příslušníci.

Today, tomorrow I go to Germany, říká Salah ze Sýrie

Návrh dále zavádí povinné pojištění nezletilých dětí, které mají na území České republiky dlouhodobý pobyt. Jejich zákonní zástupci by za ně měli platit pojistné. Jeho výše odpovídá sazbě pro osoby bez zdanitelných příjmů [OBZP]. Novela ruší vyplácení finančního příspěvku žadatelům o mezinárodní ochranu, kteří jsou ubytováni mimo azylové zařízení. Zákon dále upřesňuje pojmy azylant a osoba požívající doplňkové ochrany.

–ČTK/RED–

1 komentář

  1. Máme-li slíznout migraci posledních let, tak stokrát lepší Ukrajinec, než jižan. Ale nechápu, proč tyto věci tak pozdě. Už od začátku měla být snaha intenzívně zavádět zákony, díky kterým by měl stát znát maximum informací, kdo se nám zde pohybuje. I když nemusí mít vízum, tak přes pasovou a celní kontrolu projít musí. Pořád mají v Bruselu, i řada našich politiků, plná ústa EU, když jde o buzeraci národních států a vymýšlení různých alotrií, tak když má EU díky mohutné podpoře takovou dobrou pozici na Ukrajině, tak všechny tyto věci, o kterých se píše v článku, tu měly být už dávno. Určitě by nikdo neprotestoval. Myslím na východ od nás.

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here