Analytici: Lednový přebytek obchodní bilance mohl být vyšší

279
bilance
Foto: Pixabay.com

Bilance českého zahraničního obchodu se zbožím v běžných cenách skončila v lednu přebytkem 9,5 miliardy korun. Uvedl to Český statistický úřad [ČSÚ]. Podle statistiků i ekonomů bilance v lednu ale končívá obvykle přebytkem.

Důvodem je, že zásoby z konce roku netlačí na extrémní dovozy. Což potvrzuje vedoucí oddělení obchodní bilance ČSÚ Stanislav Konvička.  ​​

„V českém zahraničním obchodu se zbožím toto platí už od roku 2010. Nejinak tomu bylo i v prvním měsíci roku 2023. Tentokrát se dařilo zejména vývozu motorových vozidel, který ve sledovaném měsíci vzrostl meziročně téměř o čtvrtinu a mírně tak překročil sto miliard korun,” říká.

Bilance zahraničního obchodu se státy EU se v lednu meziročně zlepšila o 19,8 miliardy korun. Naopak deficit obchodu se státy mimo EU se prohloubil o 17,5 miliardy korun.

Meziročně vzrostl vývoz o 12,1 procenta na 375,5 miliardy korun a dovoz o 11,8 procenta na 366,0 miliardy korun. Meziměsíčně se po sezónním očištění zvýšil vývoz o 0,4 procenta a dovoz o 2,3 procenta. Leden 2023 měl o jeden pracovní den více než leden 2022.

Přebytek bilance trh očekával, ale vyšší

Podle ekonomky Komerční banky [KB] Jany Steckerové lednový přebytek zahraničního obchodu ve výši 9,5 miliardy korun nenaplnil očekávání trhů. Už kvůli zlevnění fosilních paliv mohl být ještě vyšší. Zároveň upozorňuje na nepříznivý vývoj obchodní bilance za celý loňský rok. V něm schodek bilance dosáhl 198 miliardy korun. Což je o 189,2 miliardy korun více než v roce předcházejícím.

Schodek obchodní bilance loni stoupl o 189,2 mld. Kč

„Letos očekáváme deficit obchodní bilance zhruba poloviční [-110 mld. CZK]. Na výsledku by se měla projevit lepší výkonnost domácího průmyslu, nižší ceny energetických surovin i dostatek výrobních dílů pro automobilový průmysl. Na druhou stranu dovozy budou ovlivněny vyšší investiční aktivitou, která je importně náročná,“ říká ekonomka KB.

Obdobně další vývoj hodnotí hlavní ekonom banky Creditas Petr Dufek: „Na straně dovozu uvidíme pokračování dvou základních trendů. Tím první je zpomalení v důsledku pokračujícího útlumu domácí poptávky. Tím druhým se stane efekt levnějších komodit. Potom, co opět naplno naskočí výroba automobilů, bychom se mohli dokonce dočkat celkového zlepšení trendu obchodní bilance a růstu hrubého domácího produktu.“

Také ale dodává, že zlepšení vývoje nepřijde hned. Upozorňuje na problémy se zásobováním v automobilovém průmyslu, které si podle jeho názoru vezmou ještě cca dva měsíce odstávek a omezování pracovních směn.

Obchod s EU a dalšími zeměmi

Ale zpátky ke statistice. Ve srovnání s loňským lednem byl letošní přebytek o 2,1 miliardy vyšší. Saldo zahraničního obchodu se zbožím příznivě ovlivnil zmíněný meziročně vyšší přebytek obchodu s motorovými vozidly [6,0 mld. Kč]. Schodek obchodu se základními kovy se snížil o 2,1 miliardy korun a kladné saldo ostatních dopravních prostředků vzrostlo o 1,7 miliardy korun.

S obchodní bilancí začíná mít problém už i celá EU

Nepříznivý vliv na celkové saldo měl zejména větší deficit obchodu s počítači, elektronickými a optickými přístroji [2,5 mld. Kč]. Dále pak s rafinovanými ropnými produkty [1,5 mld. Kč] a ropou a zemním plynem [1,3 mld. Kč]. To v důsledku vyššího dovezeného množství. Přechodem z aktiva do pasiva se zhoršila bilance zemědělských produktů, to o 1,4 mld. Kč.

–DNA–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here