Vymývání mozků nám škodí vůbec nejvíc, říká Martin Pecina

10518
Martin_Pecina
Martin Pecina / Foto: Redakce FinTag.cz

Zprvu měl být podcast FinTag.cz s bývalým ministrem vnitra a místopředsedou vlády Martinem Pecinou o dění v České poště. Nakonec v něm Martin Pecina ale mluví i o byznysu s ropou, válce na Ukrajině i české demokracii po 34 letech od převratu.

Podle Martina Peciny hovořit dnes o tom, že je Česká pošta v hrozném stavu, není seriózní. Podle jeho názoru máme veřejné služby, které Českou republiku stojí podstatně více peněz, než ji stojí ztrátová Česká pošta.

„Já si myslím, že Česká pošta je stále v podobném stavu, pořád dělá podobnou ztrátu. A tu ztrátu způsobuje možná špatné řízení, ale hlavně to, že poskytuje veřejnou službu. A tu službu, holt, stát musí zaplatit,“ říká Martin Pecina v úvodu podcastu FinTag.cz.

Tvrdí, že Česká pošta by mohla být zisková jen za předpokladu, kdyby měla z rozhodnutí vlády monopol na ziskové činnosti. Pokud ho nemá, státu podle jeho názoru nezbývá nic jiného, než poštu dotovat.

Blíže se vyjadřuje i k chystanému rozprodeji nemovitostí pošty. Pochybuje o jeho prospěšnosti. Podle něj platí, že chce-li pošta šetřit, měla by rušit hlavně ty pobočky, v jejichž budovách platí nájem. Nikoli ty, které vlastní a nájem v nich neplatí.

„Pokud jsem se díval v Ostravě, které pobočky se budou rušit, tak jsou to ty pobočky, kde je pošta ve vlastním. A tak si myslím, že rozprodej majetku je jeden z účelů, proč se pobočky ruší. Tedy proto, aby se nemovitosti daly prodat. Rád se budu mýlit, ale zatím to tak vypadá,“ tvrdí.

Zároveň upozorňuje, že restrukturalizaci pošty, kterou vláda odhaduje na osm miliard korun, pošta nejspíš zafinancuje z úvěru. Podle něj to značí úroky ve výši cca 700 milionů korun ročně. To za situace, kdy Česká pošta už jeden pětimiliardový úvěr splácí.

Drahé potraviny a dopady inflace

Martin Pecina v minulosti působil i jako šéf Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže [ÚOHS]. FinTag.cz se ho proto zeptal, jak hledí na vtažení úřadu do aktuálních sporů ministra zemědělství Zdeňka Nekuly [KDU-ČSL] s maloobchodními řetězci ve věci drahých potravin.

„Já nerozumím tomu, jak je možné, že máme dražší potraviny než v Německu. Že je máme dražší než v Polsku, to ještě pochopím, ale že je máme dražší než v Německu, to mi hlava nebere. Takže asi nějaká porucha v tom tržním prostředí je,“ říká.

Podle něj ale možná více než ÚOHS má větší páky na nápravu Ministerstvo financí ČR [MF ČR]. To může zasáhnout do problému na základě zákona o cenách. Ať už MF ČR nebo ÚOHS by vysoké ceny potravin v Česku podle jeho názoru ale řešit měly.

Co se týče inflace, Martin Pecina říká, že ta je pro české firmy o něco menší problém než pro domácnosti. A dodává, že „největší radost“ z inflace musí mít vláda, protože “té inflace v zásadě maže dluhy“.

Z hlediska spolumajitele a ředitele firmy, která dodává technologie pro terminály a sklady pohonných hmot, pak upozorňuje na to, že vysoká inflace firmám způsobuje potíže hlavně v podobě vysokých úroků České národní banky [ČNB]. Ty firmám zdražují úvěry.

„Proto jsem nevítal, byť si pana Jiřího Rusnoka vážím a je to, snad mohu říci, můj kamarád, když ČNB zvedala úrokové sazby. A naopak jsem byl rád, když nastoupil jako guvernér pan Aleš Michl. A řekl, že úroky zvedat nebude. To kvůli tomu, že nás jako firmy vysoké úroky a drahé úvěry drtí,“ vysvětluje.

Byznys obecně, byznys s Čínou a Green Deal

V podcastu FinTag.cz se Martin Pecina vyjadřuje i k podnikání jako takovému. Poruchy v dodavatelských řetězcích se nyní podle jeho slov zmenšily, ještě loni ale byly katastrofické.

„Z lhůt v délce 14 dnů se staly lhůty dodání i v délce roku a půl. A to už je samozřejmě problém,“ tvrdí.

Hodnotí i zahraniční politiku České republiky vůči Číně. Tvrdí, že jeho firma o zakázku v Číně, kde má i svou vlastní pobočku, přišla.

„Já nemám problém s Tchaj-wanem. I on je náš obchodní partner. Nakupujeme tam. Ale zničit si ekonomické vztahy s Čínou je podle mě nesmysl,“ vysvětluje a dodává: „Naštěstí v Rusku jsme nikdy nepodnikali a ani nepodnikáme“.  

Martin Pecina, který je sám uživatelem elektromobilů a provozovatelem domácí fotovoltaiky, jako spolumajitel firmy, která podniká v oboru pohonných hmot, přibližuje i svůj pohled na politiku Green Dealu.

„To, co se u nás a v Německu nazývá Green Deal, je likvidace evropského průmyslu. A to, co se dnes děje s energetikou a elektromobilitou, tak to, a obávám se, že už neodvratně, způsobí, že začneme mít problémy se stabilitou elektrické sítě, se stabilitou dodávek elektřiny,“ říká svůj názor.

Martin Pecina: Green Deal je o zchudnutí obyvatelstva

Podle něj je elektromobilita v Česku docela špatně pochopena. Říká, že na velkém omylu je ten, kdo si myslí, že kdo má Audi Q7, tak si koupí elektrickou audinu, a ten, kdo má škodovku, si koupí elektrickou škodovku.

„Je to tak, že ten, kdo má Audi nebo BMW, tak si koupí elektrické, protože je to stejně drahé. Ale ten, kdo má Fabii, tak bude jezdit na elektrokoloběžce nebo elektroautobusem. Tak to prostě je,“ upřesňuje.

Podle něj navíc nebude možné nahradit auta se spalovacími motory elektromobily už kvůli tomu, že na to nemáme kapacitu na výrobu elektřiny.

„Tady se totiž nebavíme o tom, že bychom potřebovali dostavět Temelín. Tady se bavíme o tom, že bychom potřebovali postavit čtyři nové Temelíny,“ tvrdí.

„Podle mě elektromobilita a Green Deal je jenom o zchudnutí obyvatelstva. O tom, že energetika ztratí svoji stabilitu. […] Časem se dostaneme do stavu, v jakém jsou africké země, kdy elektřina někdy půjde, nebo také někdy vůbec nepůjde. A nikomu to nebude vadit, protože si všichni zvyknou,“ dodává.

V souvislosti s Green Dealem se v podcastu FinTag.cz ironicky vyjadřuje k mezinárodnímu obchodu s ropou a dopadům sankcí EU na dovoz ruské ropy a ruských ropných produktů.

Říká: „Pokud vím, tak americké firmy ještě donedávna nakupovaly ruskou ropu. Poměrně dlouho po našich sankcích. A objedou s ní celý svět. Nám to pak prodávají v Německu. Takže to nejde ropovodem, ale jde to po moři. Asi někdo usoudil, že je to ten pravý Green Deal.“

Zdaleka ne všechny země se účastní sankcí na Rusko

Se zemním plynem to pak podle něj bude dříve či později obdobné. Říká, že Rusové staví velké CNG terminály a už nyní mají velkou kapacitu na zkapalňování zemního plynu. Což podle něj přinese to, že ho Rusové budou vyvážet tankery.

„A my to budeme kupovat ´odněkud´. Bude to asi zase i ten ruský plyn, jen bude třikrát dražší a nepůjde plynovodem. Ale tak jsme to chtěli, tak to máme. Jestli si myslíme, že tím Rusko poškodíme, to si nejsem jistý, nevím… Třeba se ale mýlím. Ale kdo já jsem, abych to posuzoval,“ tvrdí.

Dodává, že nyní vyšla statistika o tom, že Rusko mělo nejvyšší příjmy z prodeje ropy a ropných produktů za posledních pět let. Podle něj se to dalo čekat.

„Prostě ty státy, které s námi nehrají tu hru na sankce, tak ty dneska tvoří větší hrubý domácí produkt než ty státy, které ty sankce uvalily. […] Když spočítáte Čínu, Indii, africké státy, Jižní Ameriku, tak se asi doberete k tomu, že ty sankce na Rusko jsou pro nás méně komfortní než pro Rusko. I když ty sankce jistě i to Rusko poškodily, protože pro něj jistě bylo komfortnější tu ropu posílat ropovody.“

Podle něj hlavním účelem sankcí na Rusko je, aby Evropa s Ruskem neobchodovala. A v podcastu FinTag.cz si v této souvislosti klade řečnickou otázku: „Cožpak Američané berou ruský plyn? No jasně, že ne! Tedy je to o tom, aby se tady porušily ty vztahy, které se tu budovaly od konce druhé světové války. A potom posledních 30 let u plynofikace.“

Jak to vidí v EU, USA, Africe a v České televizi

Martin Pecina dále tvrdí, že to, že USA a EU uválí sankce na Rusko neznamená, že sankce na Rusko uvalil celý svět: „My představujeme miliardu lidí, ale těch zbývajících šest nebo sedm miliard s námi tu hru nehraje. A to nejsou dneska bezvýznamné subjekty. Ano, můžeme podceňovat Afriku, kde ta technologická úroveň a vzdělanost není jako u nás, nebo Jižní Ameriku, ale jak chcete podceňovat třeba Čínu?“

Podle něj uskupení zemí BRIX má dnes srovnatelný význam jako uskupení zemí G7. Přičemž na světě je mnoho dalších významných zemí, které dnes lavírují, ke komu se přidají.

„Takže ty sankce a ta politika není o tom, že Rusko je celosvětově izolované. Ano, je izolované od nás. Ale jinde to vnímají jinak. Stačí jet do Afriky nebo Jižní Ameriky,“ říká.

Naopak v Česku je podle něj „ta atmosféra“ ve vztahu k Rusku přímo “fantastická”: „Všude po Praze visí ukrajinské vlajky. A třeba propaganda veřejnoprávních médií je pro mě úplně dechberoucí. Podle mě naše veřejnoprávní média jsou na horší úrovni, než byla média v roce 1986 nebo 1987.“

Tvrdí, že zažil média v době komunistické perestrojky. A podle jeho názoru byla snad i ta svobodnější, než jsou veřejnoprávní média dnes.

„Tehdy, jak se ta atmosféra uvolňovala, mělo šanci alespoň občas něco normálního do nich proniknout. Dnes tam ale nemá šanci proniknout vůbec nic. Dnes jsou veřejnoprávní média jediným majitelem pravdy. Podle mě to není dobře,“ tvrdí.

Martin Pecina: Propaganda tady i tam

Martin Pecina dále říká, že chápe, když na Ukrajině běží protiruská propaganda. I chápe, když v Rusku běží protiukrajinská propaganda. Důvod je, že jsou obě země ve válce. Ale také říká, že nechápe, proč běží válečná propaganda i v Česku.

„My jsme přece demokratická země a máme mít nějaké objektivní zpravodajství. A ne se každý den dozvídat, že Putin je mrtvý a má dvojníka. Tomu přece už nemůže věřit ani malé děcko,“ upozorňuje, ale pro jistotu i dodá: „Já neříkám, že Putin má moje sympatie. Jasně, že tam neměli začít tu válku, s tím nemůže nikdo sympatizovat, ale co my tu máme za zprávy. Vždyť z nich to vypadá, jako by byli Ukrajinci každý den už před Moskvou. Ale tak to přece není.“

Apeluje na to, abychom se i my v Česku snažili o objektivní náhled na dění na Ukrajině. Za příklad dává zpravodajství německé, francouzské, ale i vybraných amerických televizí. Konkrétně zmiňuje americkou pravicovou stanici Fox News.

„Proboha, jak jsme se po více než 33 letech dopracovali k takovému vymývání mozků? Vždyť to není možné. A právě to vymývání mozků, si myslím, škodí naší společnosti nejvíce,“ říká.

Vyjadřuje svůj náhled na řešení války na Ukrajině: „Představa, že Rusko dobyde celou Ukrajinu, nebo Ukrajina dobyde celé Rusko, je fantasmagorie. Když se podíváte na tu frontovou linii, tak ty pohyby jsou desítky kilometrů za měsíc a ta země je obrovská. Tedy tam už se nestane vůbec nic…“.

Jak to dopadne na Ukrajině a jak to dopadne v Česku

Podle něj válka na Ukrajině nedopadne jinak než tak, že si válčící strany sednou za jednací stůl a začne se mluvit o tom, za jakých podmínek zavládne příměří.

„To je celé. Nic jiného není možné. Samozřejmě to nakonec tak dopadne. Jenom je otázka, kde bude ta bojová hranice. A teď to vypadá, že Rusové postupují. Takže čím dříve se s tím začne, tím lépe,“ říká v podcastu FinTag.cz.

Na jeho konci [cca 47 minuta, za reklamním jinglem, pozn. red.] se vyjadřuje i k tomu, koho a proč volí ve volbách. Jak vidí současný boj za záchranu klimatu. Kdo byl podle něj nejlepší prezident ČR. Proč odešel z České strany sociálně demokratické [ČSSD], ale i k tomu, jak vnímá aktuální stav české politické scény. V podcastu predikuje i budoucí vývoj v České republice.

„Musí dojít k nějakému velkému politickému nebo sociálnímu zlomu. Ten stát míří neodvratně do zdi. Máme tady vládu, která chce šetřit, ale má nejvyšší schodky v historii. Ty gigantické deficity, které tvoří, to už není žádná legrace. Můžeme skončit jako Řecko. Tedy já si myslím, že to všechno směřuje k nějakému hroznému zlomu, jako byl v roce 1989, který se ale nakonec ukáže jako pozitivní,“ tvrdí v podcastu FinTag.cz Martin Pecina.

Daniel Tácha

Ing. Martin Pecina, MBA je spolumajitel a generální ředitel společností VAE Controls a VCL Group. V minulosti působil jako ministr vnitra ve vládě Jana Fischera [2009-2010] a v letech 2013 až 2014 ve vládě Jiřího Rusnoka. V minulosti byl člen ODS i ČSSD a poslanec za ČSSD. Poté, kdy ČSSD opustil, kandidoval za Strana Práv Občanů Zemanovci. Jejím členem se ale nikdy nestal. V letech 2005 až 2009 vedl Úřad pro ochranu hospodářské soutěže. V letech 2003 až 2005 byl náměstkem ministra průmyslu. Vystudoval strojní fakultu Vysoké školy báňské v Ostravě [1986 až 1991].

7 KOMENTÁŘE

  1. Ano, to je ten Pecina, co se potkal kdysi s Babišem v kavárně u autosalonu Mercedes na Chodově. Je na tom něco špatného? Na benzinku zapomeňte, to je legenda. Ale s Andrejem jsem se setkával a doufám, že budu setkávat i nadále. Vidíte v tom nějaký problém? Martin Pecina

    • Protože politiku sleduji pozorně, tak jak to bylo s tím scházením se s panem Babišem, kdy “vy” jste fungoval jako předseda úřadu na ochranu hospodářské soutěže a ten v té době projednával přezetí konkurenčních pekáren panem Babišem? Nevím, jak se benzínkou, ale na toto se rozhodně zapomenout nedá!

  2. Naděje z let 1988 až 2008 nás opustila. Možná bylo i hůř než teď, ale měli jsme tu naději, že zažijeme normální stát s normální západní reálnou mzdou. To nám vzali.

    • To slušnému národu vzala lůza cinkálistů při puči89 s opilcem z hrádečku i smečkou77 z balkónů. Populistické lži, kydy, nesplnitelné sliby .. všechna tato balkónová špína, lež … je na starých záznamech ! Tady začal pokles morálky, lidskosti v rodinách, na dědině, městech, na pracovišti, slušnosti mezi lidem .. Nastala závist, lež, mamon, udávání … toto přesně vykřikoval nějaký Kokta a všechna tuto špínu zase vidíme ve sněmovně-senátu i na hradě. Ti co nechtějí vědět i neznalé. Jako Kokta byl u StB na Bartolomějské veden všehoschopný V. Havel … Člen KDU Sacher minst. vnitra se o zničení těchto dokumentů postaral hned v roce 1990. Nařídil ” v zájmu zajištění stability pol. vývoje” vyjmout z evidence StB evidennční karty všech ústavních i pol. činitelů a přesunout do zvláštního “fondu Z”. Už tady začala ta popřevratová havlova špína a ovčák Ruml ml. se podobal Berijovi.

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here