Rusko má plynu dost. A tak plynofikuje venkov

24011
plynu
Vedení Gazpromu hovoří online s ruským prezidentem Vladimirem Putinem / Fotografie: Presidential Executive Office of Russia

Rusko intenzivně plynofikuje venkovské oblasti. Domácnostem, které si zvolí za zdroj vytápění plyn, dává dotace. Zároveň už bezpečně dodává plyn do Číny přes nový plynovod Power of Siberia a započalo práce na Power of Sibera 2.

Tyto informace alespoň zazněly v online konferenci mezi ruským prezidentem Vladimirem Putinem a představiteli Gazpromu. Ruská společnost oslavila minulý týden 30 let existence. Při té příležitosti se ruský prezident Putin z Moskvy propojil online formou s vedením podniku v jeho petrohradském sídle Lakhta Center ve čtvrti Lachta na břehu Finského zálivu.

  • Vladimir Putin: „Kolegové, dobrý den”.
  • Generální ředitel Gazpromu Alexej Miller: „Dobré odpoledne, pane prezidente”.
  • Vladimir Putin: „Dobrý den. Není vám příliš zima, pane Millere?”
  • Alexej Miller: „Ne, všechno je v pořádku.”
  • Vladimir Putin: „Je tam, kde jste, zima? Jaká je teplota?”
  • Alexej Miller: „Asi minus 5 stupňů Celsia, ale vítr fouká od zálivu.”

I když šlo o formální oslavu a oficiální představení úspěchů, jakých Rusko s Gazpromem, který zaměstnává přes 490 tisíc lidí, dosahuje, stojí za shrnutí to, co na online konferenci zaznělo. Třeba už kvůli vyhodnocení sankcí evropských zemí, které významně snížily odběr plynu z Ruska. Například v České republice tvořily loni ruské dodávky plynu sedm až osm procent z celkového dovozu plynu. Před válkou na Ukrajině to bylo 98 procent.

Trocha politiky na začátek

Vladimir Putin uvedl, že Gazprom vznikl v 90. letech, která byla pro Rusko dost těžká. Avšak založit a zachovat podnik jako jediný a integrovaný celek se podle něj ukázalo strategicky správné. Gazprom podle jeho slov rostl a stal se výsadní firmou, jejíž význam přesahuje obor plynárenství a významnou měrou se podílí na hospodářském oživení Ruska.

„A to se děje navzdory nekalé konkurenci a přímým pokusům Gazprom zastavit a omezit jeho rozvoj zvenčí,“ řekl.

Předpovědi se naplnily. Rusko má problémy s financemi

Za příklad přesahu energetické společnosti jmenoval podíl podniku na budování více než 700 kilometrů dlouhého železničního úseku The Northern Latitudinal Railway. Dále zmínil zakázky Gazpromu pro malé a střední ruské podniky na vyspělou techniku. Rovněž zmínil přínosy firmy pro “lepší životy” lidí v Rusku. Ocenil, že Gazprom buduje nemocnice, byty, školy, parky, sportoviště aj. Argumentoval například tím, že od roku 2007 společnost vybudovala více než dva tisíce sportovních center, sportovišť a školních stadionů.

„Je pozoruhodné, jak Gazprom úspěšně plánuje dopředu s jasnou i více než desetiletou perspektivou. A jak jeho realizačně náročné cíle plně odpovídají našim národním zájmům, cílům a prioritám – Ruska jako hlavní moci a suverénního centra multipolárního světa,“ vysvětlil Putin.

Vladimir Putin zmiňuje Čínskou lidovou republiku

Online konference k 30letému výročí Gazpromu nezůstala pouze v rovině politických proklamací, ale věnovala se i světové ekonomice, energetice a obecně podnikání. Vladimir Putin uvedl, že za posledních 30 let se celosvětová spotřeba zemního plynu téměř zdvojnásobila. A i v příštích dvaceti letech podle jeho názoru vzroste minimálně o 20 a možná i více procent.

„V takzvaném přechodném období [na nízkouhlíkovou ekonomiku, pozn. red.] bude poptávka po plynu enormní,“ uvedl Putin a dodal: „Bude to navíc asijsko-pacifický region, jenž spotřebuje více než polovinu předpokládaného růstu. A bude to především Čínská lidová republika kvůli jejímu vysokému tempu hospodářského růstu.“

Proto se pro Rusko, jak uvedl, stává strategicky důležitý další rozvoj obrovské plynárenské sítě na východě země. Tato síť zahrnuje střediska výroby plynu v Jakutsku a Irkutsku, budovaný závod na zpracování plynu Amur a plynovod Power of Siberia.

Plynovod Power of Siberia

[Zdroj: Wikipedia]

Právě ten Gazprom loni v prosinci napojil na nové plynové ložisko Kovykta. A zároveň z něj ve zkušebním režimu začal posílat plyn do Číny. Kapacita plynovodu Power of Siberia čítá 38 miliard kubických metrů a Kovykta je největším ložiskem plynu ve východní Sibiři.

Zítra se bude [v Rusku] topit plynem všude

Podle Putina by se Rusko ale nemělo soustředit pouze na mezinárodní obchod s plynem.

„Bez ohledu na to, jak důležitý je mezinárodní obchod, nejvíce nám záleží na podpoře našeho národního rozvoje. To značí zajištění spolehlivého a stabilního hospodářského růstu a ochraně národního hospodářství před jakýmikoli hrozbami,“ uvedl.

Příkladem uvedl nutnost zajištění nepřetržitých dodávek plynu pro ruské podniky a regiony. Což podle jeho slov přináší zlepšování kvality života lidí ve všech regionech Ruska. Přímo pak zmínil takzvaný program sociální plynofikace pro ruské domácnosti.

„Mám na mysli dotace, které mohou lidé získat při nákupu služeb a plynového zařízení do svých domovů. Na tento účel jsme již přidělili federální finanční prostředky a žádám vás, abyste toto úsilí vždy bedlivě sledovali,“ řekl směrem k vedení Gazpromu.

Vladimir Putin při online konferenci k 30letému výročí Gazpromu / Zdroj: Presidential Executive Office of Russia

Na jeho slova posléze reagoval ředitel podniku Gazprom Alexej Miller. S prezidentem Putinem bezvýhradně souhlasil. Podle jeho slov zajištění plynofikace na venkově znamená především vyšší kvalitu života. A vyšší tempo rozvoje plynárenské infrastruktury v regionech zase vytváří nové příležitosti pro zemědělství a průmysl.

„Zákazníky můžeme ujistit, že plynu je v Rusku dostatek na desítky let. Toto přesvědčení je založeno na největším světovém portfoliu zdrojů. Vlajkovou lodí výroby je centrum výroby plynu Jamal a jeho srdcem je pole Bovanenkovskoye,“ upřesnil.

Co říká Alexej Miller o plynu

To ale nebyla jediná slova Millera, která na konferenci zmínil. V úvodním proslovu uvedl, že z nejvyššího evropského mrakodrapu Lakhta Gazprom řídí jednotný systém dodávek plynu v Rusku, to od Petropavlovska na Kamčatce po Kaliningrad, napříč všemi časovými pásmy.

„Gazprom je dnes lídrem na globálním energetickém trhu a největší společností v zemi zajišťující komplexní dodávky energie ve středním Rusku. Poskytujeme našim zákazníkům nejen plyn, ale i elektřinu a teplo,“ uvedl.

Zdůraznil, že podnik vytvořil nové centrum pro těžbu plynu na poloostrově Jamal. A vyvíjí nová velká uhlovodíková pole.

Plynovod Jamal–Evropa

[Zdroj: Wikipedia]

Vyjádřil se ke zmíněnému otevření ložiska plynového kondenzátu Kovykta a zahájení druhé fáze plynovodu Power of Siberia. Podle jeho slov je plynovod v provozu v celé své délce, což je asi 3 000 kilometrů.

„Pole Kovykta a Chayanda, největší na východní Sibiři, jsou vícesložková pole, proto budujeme závod na zpracování plynu Amur pro dodávky produktů do chemického plynárenského průmyslu,“ vysvětlil.

Podnik podle něj připravuje výstavbu plynovodu Power of Siberia 2, plynovodu Sojuz Vostok přes Mongolsko, plynovodu Dálného východu a napojení přepravy plynu v evropské části Ruska na systémy přepravy plynu, které vytvořil v rámci programu Eastern Gas.

„Máme bezkonkurenční odborné znalosti v průzkumu Arktidy. Rusko dělá v Arktidě více než kdokoli jiný. V Arktidě nemáme žádné soupeře. Úspěšně pracujeme i na východě,“ uvedl.

Co dále zaznělo na online konferenci o plynu

Na online konferenci vystoupili i další zástupci společnosti Gazprom. Například jeho generální ředitel Dobycha Nadym Dmitrij Shchegolev. Ten má na starosti ložiska ropy a plynu Bovanenkovo na poloostrově Jamal.

„Nyní dokážeme vyrobit přes 100 miliard metrů krychlových plynu ročně. Každý rok navyšujeme počet vrtů na těžbu plynu a nyní je v provozu 595 ze 770 projektových vrtů,“ uvedl Shchegolev.

Současně s modernizací v Bovanenkově podnik podle něj připravuje zahájení provozu v ložisku Kharasaveyskoye. Dnes je podle něj připraveno již 100 vrtů zemního plynu ze 167 projektových vrtů. Probíhá výstavba úpravny plynu, posilovací kompresorové stanice a propojovacího plynovodu Kharasavey-Bovanenkovo. Firma plánuje zahájit výrobu průmyslového plynu v Kharasavey v roce 2024. Což přinese do bilance Gazpromu dalších 32 miliard metrů krychlových plynu ročně. Dnes v Bovanenkovu pracuje asi tři tisíce zaměstnanců Gazpromu. Další tisícovka bude pracovat na směny v depozitu Kharasaveyskoye.

„Klimatické podmínky jsou drsné, ale snažíme se to kompenzovat vytvářením dobrých životních podmínek pro naše zaměstnance,“ dodal ředitel.

Ruský Lukoil v EU dál kasíruje. Otázka ale zní, jak dlouho ještě

V obdobně pozitivním duchu bylo i vystoupení generálního ředitele Gazprom SPG Portovaya Antona Stukova, jenž má na starosti závod na zkapalňování plynu: „Náš závod na severovýchodním pobřeží Finského zálivu vyrobí až 1,5 milionu tun LNG ročně. Areál byl spuštěn v září loňského roku. Dosud vyrobil přes půl milionu tun LNG. Závod je napojen na jednotnou ruskou distribuční soustavu plynu. Plyn je nejprve zpracován v závodě a poté je odeslán do zkapalňovací stanice. […] Využíváme plovoucí skladiště – tankovou loď Portovy – která dokáže překládat LNG na plavidla přepravující plyn. Pracujeme na nezávislých a autonomních dodávkách zemního plynu do Kaliningradu.

Na konferenci dále vystoupil generální ředitel Gazprom Transgaz Tomsk Vladislav Borodin z Power of Siberia. Mluvčích na online konferenci vystoupilo a informací zaznělo ale mnohem více. Její celý záznam je k shlédnutí zde.

–DNA–

20 KOMENTÁŘE

    • Těžko ríct, když nevíme přesně, co se tam děje.
      Ten tón je vemi podobný budovatelským konferencím za socíku, kdy jedna věc byly budovatelské žvásty na konferenci a druhá věc skutečná realita.
      Každopádně se zlepšováním životní úrovně Rusů na venkově bude mít ruská vláda stále méně prostoru k oblbování Rusů, protože stím přichází i zlepšená informovanost o dění ve světě a současně projekty dále zlepšující život Rusů na venkově budou muset být čím dál dokonalejší a tím dražší.

      • Nejen ruský venkov,který za posledních třicet let zaznamenal obrovský pokrok,ale
        i městské a průmyslové oblasti se výrazně zmodernizovaly.Zásluhu na tom určitě má i současný ruský prezident.Kdo v posledních deseti letech projel Ruskem,rozhodně
        by neviděl rozdíl oproti některými západoevropskými venkovskými oblastmi.Ruská vláda vydává obrovské investice jak do průmyslových oblastí,tak i do zemědělství.

  1. No a v Bělorusku bych ten plynovod uzavřel aby do hrdé Evropy plyn přestal chodit úplně a Putin bude chudý a věnuje ten nespotřebovaný plyn vlastním lidem, kterým se zvýší komfort bydlení. A nemusí ho denně pálit do vzduchu za 10 milionů, jako to dělá teď.

  2. Ano prachy měli investovat do vlastního lidu a zjistili by že si mohli postavit hafo měst jako je Krym. Vždyť mají už tak velké území, na co zabírat další. Paranoidní a hloupé je ruské vedení státu.

    • Přesně tak.
      A kdyby Putin trochu usměrnil Rusy k vyšší porodnosti, jako je zblbnul propagandou proti Ukrajině, měli by za 20 – 40 let do těch nově postavených měst i nově narozené lidi.

    • Ale pane! I kdyby to, co říkáte, udělali, tak by jednali zcela stejně jako teď. Každý stát má své zájmy, ty velké, impéria, což je Rusko, USA, Čína a stále ještě Evropa (EU) samozřejmě imperiální. A v tomto případě, kdo má Sevastopolskou základu, může účinně kontrolovat oblast Černého moře. Proto má Krym má strategickou polohu a spadá tedy do strategických zájmů USA, EU a hlavně Ruska. Stále se zamýšlím nad tím, jak je Ukrajina svým způsobem nešťastná země. Díky východoslovanským manýrů jejího obyvatelstva (korupce, prorostlé mafiánství až do politiky) propásla ideální příležitost z toho těžit. Myslím doslova dojit všechny tyto tři strany. Rusko přes základnu na levém plynu, USA na spolupráci proti Rusku (ne moc okatou) a EU přes její fondy a využití velkého trhu. Například Indie to takto využila. Západ udělal embargo na energetické zdroje, tak mu to Rusové prodávají přes Indii a ta si na tom mastí kapsy. Dokonce v tom takto jela i Saúdská Arábie. Ale osobně si nestěžuji, protože jinak by si Evropané toho Green dealu ani nevšimli. Prostě tragédie samotného života. Když jeden umře, druhý na tom zákonitě obratem vydělá. Drsné!

      • Hlouposti. Kolem Krymu, na Donbase a v severním okraji Černého moře až po ústí Dunaje je v zemi a moři tolik zemního plynu, že by to Evropě stačilo na 20 – 30 let její spotřeby plynu, na Donbase je uhlí, železná ruda a spousta dalších nerostů, v Oděse se z něčeho získává nějak 60 % nebo kolik světové produkce neonu, který je na něco nezbytný při produkci polovodičových chipů atd atd. Není to prostě nic jiného než prachsprostá válka o nerostné suroviny nacházející se na území Ukrajiny.
        A Rusko bylo velké impérium tak nejpozději těsně před napadením Ukrajiny loni v únoru. Dnes je to stále s pokračující válkou na Ukrajině chudnoucí a slábnoucí regionální velmoc, jakých je nyní na zemi tak 5 – 10. Pouze s mimořádně velkým vyděračským potenciálem, protože z doby Sovětského Svazu vlastní velké množství jaderných zbraní včetně těch na raketách dalekého dosahu a ponorkách.
        Dá li bůh, tak Rusko ve válce na Ukrajině zeslábne tolik, že nástupce Putina bude muset ty jaderné zbraně vyměnit za ekonomickou pomoc, aby se Rusové najedli. A to bude definitivní konec Ruska jako dobyvačného imperialistického státu.

        • Určitě pravdu nemáte. Surovinové zdroje v tom rozhodně nejsou. Ten vývoj, jak se to tam mlelo, až se to domlelo do dnešního stavu, probíhal následovně. Už od druhé světové války spolu Rusko a USA soupeří. USA tlačí ekonomicky, Rusko vojensky. Nyní narostla Čína a tak trojnásobný problém, i pro nás. Takže Ukrajina se se stala středobodem zájmu. Ruska i USA. Není tajemstvím, že východ Ukrajiny je v podstatě Rusko a západ Ukrajiny je něco dost odlišného, tak se s Ruskem dost nesnášejí a že už bylo na spadnutí, že Rusko dostane „výpověď“ a o základnu mají zájem USA. Politicky to zvrátit logicky nešlo, takže jako vždy, pokračování politiky násilnými prostředky. Krym si vzali. I se základnou. Použili strategii Kosovo a je v ruských rukou. A neustále už i před tím Rusko mluvilo o tom, že chce mít jistotu, že NATO nebude na jejich hranicích. No, když už od druhé světové války chcete mít někoho pod kontrolou, tak na to nemůžete (USA) vůbec přistoupit, to je jasné. Používají se obezličky, jako že Ukrajina má právo se rozhodnout a podobně. Prostě to dospělo do mocenské fáze násilného řešení. Kdybyste si prostudoval historii většiny vážných konfliktů v dějinách, tak toto je situace jako přes kopírák. Ovšem správně píšete, že tím bude Rusko dočasně oslabeno, což se při tlaku na Čínu velice hodí. Dočasně proto, že válka skončí, sankce budou trvat, tak tam na východě budou muset také něco vyrobit (myslím kromě zbraní) a ne se opíjet, rozkrádat a mafiánit a vše k životu potřebné jen pohodlně dovážet. Ovšem v čem se mýlíte zcela, je poslední odstavec vašeho příspěvku. Myslíte to sice obrazně, ale takové zbraně se v reálu nemění, ale naopak velmi výhodně prodávají. A z toho má západ (včetně mě) husí kůži. Vzpomínám si, jak za toho opilého Jelcina tam panoval takový chaos, že západ v podstatě „vyzbrojoval“ Rusko. Konkrétně tak, že posílal velké peníze, aby ruský stát mohl armádu platit. Ten chaos nabýval takových rozměrů, že nejvyšší složky armády byly schopny vyřadit funkční stíhačku a přes mafiány ji prodat na střední východ, aby měli na platy, které jim nechodily. USA pak také zaměstnávaly inženýry ze zbrojního sektoru, aby tito nešli do Íránu a myslím, že možná až doteď od Ruska nakupují raketové motory, aby se firmy nerozpadly a výrobní postupy nešly z Ruska ven nepřátelům USA (a různí dezinformátoři pak tvrdí, že USA nejsou schopny si motory vyrobit = nesmysl). Dělal bych to samé. Můj názor je, že si západní politici naopak říkají, ať Bůh dá a Rusko se v chaosu nerozpadne. Kdyby si to neříkali, tak by přece neměl být problém Ukrajině dodat vše, co potřebuje, ne?

        • Bohužel daleko hůře na tom jsou USA,které maji státní dluh přesahující už
          25 bilionů USD,což se zdá být nesplatitelné.Největším věřitelem je Čína,která
          tím výrazně může ovlivnit její ekonomiku.Navíc Čína výrazně rozvíjí obchody
          s dalšími zeměmi v Asii,Africe,ale i v Jižní Americe.Už dnes neexistuje na světě země,kde se neprodává čínské zboží.

        • Ten poslední odstavec je naivní. Režimy, které se jaderných zbraní nevzdaly stále fungují (Sev. Korea, Írán). Diktátoři, kteří se jich vzdali nebo jaderné programy neměli jsou mrtví (Kaddáfí, Husajn).

          Ve skutečnosti jsou jaderné zbraně mnohem lepší zárukou zachování suverenity země než cokoli jiného. Kdyby je měla Ukrajina, Rusko by ji nikdy nenapadlo. Kdyby naši politici nebyli takové podržtašky, také by o ně usilovali.

          Členství v NATO nás nutí trvale dávat velké peníze do konvenčních zbraní protože jsou vhodné pro účast v amerických vojenských dobrodružtvích. Skutečné odstrašení je však limitováno ochotou jaderných zemí NATO obětovat se kvůli pochybné východní zemi, která pro ně nemá takovou hodnotu.

          Kdyby místo jaderného úderu NATO odpovědělo jen konvenčně, bylo by pro nás rozumnější kapitulovat, než snášet válku, jaká je nyní na Ukrajině.

          • Vystihl jste to naprosto přesně. Všechny ty velké politicko ekonomické celky, jak já říkám impéria, jsou si ve způsobu uvažování a jednání podobná. Dalo by se říci, že si svým způsobem rozumí až tak moc, že na ně platí rčení, že vrána vráně oči nevyklove. Abych byl stručný, krásně je to vidět na Kurdech. Možná znáte tu knihu od Karla Maye s názvem Divokým Kurdistánem (myslím, že se tak jmenuje). Kurdové jsou národ, ale vlastní stát nemají. Rozdělily si je Turecko a vlastně Sýrie a Irák, které jsou potomci koloniálních území. Že jsou to potomci bývalých koloniálních států, vidíte na tvaru jejich hranic. Když se hranice tvořily přirozeně, jak si je státy mezi sebou časem vybojovaly, tak jsou klikaté, jak zbarvení zmije. Ale ty státy je mají jak přímku. Ona to přímka skutečně je, protože ty hranice si vytvářely koloniální mocnosti v kancelářích s pravítkem a tužkou v ruce. No a ti Kurdové hodně pomohli v boji proti islámskému státu a stejně na jejich zájmy nakonec nikdo ohled nebral. Proto jsou dnes poměrně velcí kamarádi s Asadem, který je jinak v minulosti zrovna moc nešetřil. Je tragédií, že naši politici, což jsou většinou nuly, by se mohli vybodnout na nějakou ruskou propagandu, přestat dělat opačnou propagandistickou masáž a otevřeně říct, že si nějakou stranu vybrat musíme, logicky tu méně horší a s ní „péci“. Ale protože nám nikdo nic zadarmo, ani v politice ne, nedá, tak si průběžně si hlídat záda. Jako v baru na divokém západě. Žádné velké předávání pravomocí do Bruselu a přísně posuzovat s ohledem na vlastní ekonomické zájmy jejich nápady, pravidelně se stavět na zadní jako dnes Orbán a podobně. Ale uznávám, že toto je něco jako ideál, a lidé, politici už vůbec ne, ideální nejsou.

  3. Před 100 lety, někdyy v roce 1920 byla vyhlášena elektrifikace sovětského (ruského) venkova. Není stoprocentně dokončena dodnes. A nyní začíná století plynofikace. No vida, to je fofr…

    • Víte z čeho mám “obavy”. Že až díky nově budovaným trubkám získají na plyn nové zahraniční zákazníky, tak v důsledku sankcí na jejich energetický sektor se obratem rozjede velká deplynofikace ruského venkova.

      • O jakých nových trubkách to …, …? Sílu Sibiře 2x Rusáci rozkradli, tak si to Čína ošéfovala sama, se SS2 to je to samé, protože Rusko není nejzkorumpovanější evropskou zemí náhodou, ale po zásluze a po staletích pilování této národní vlastnosti. [redakčně upraveno]

        • Svým způsobem máte pravdu. Ale každá politika stojí na ekonomice. A v ekonomice je tomu tak, že kde je poptávka, automaticky vznikne i nabídka. Protože když jde o obchod, všichni jedné víry a jazyka jsou.

  4. Nejen ruský venkov,který za posledních třicet let zaznamenal obrovský pokrok,ale
    i městské a průmyslové oblasti se výrazně zmodernizovaly.Zásluhu na tom určitě má i současný ruský prezident.Kdo v posledních deseti letech projel Ruskem,rozhodně
    by neviděl rozdíl oproti některými západoevropskými venkovskými oblastmi.Ruská vláda vydává obrovské investice jak do průmyslových oblastí,tak i do zemědělství.

    • Jak vás nazvat, politicky zkorumpovaný rusofil či putinovec, stále opakující svou hloupou, lživou a nesmyslnou mantru o rozkvětu ruského venkova 🙂 , Dr. Stanislave Reneši 🙂
      Ano, jen ruští obyvatelé, kterých je cca 80% s vymytým mozkem a hlupáci, komouši, socani a Ruskem placeni “užiteční idioti” (výraz Lenina) Západě, věří a obdivují báťušku Putina 🙂
      Zajeďte se tam, na ruský venkov, podívat, a nepapouškujte Sputnik, RT a vysílání ruských TV. Chápu, že lžete stále, vždy a všude – možná jste za to i placen. Více slov k vašim pohádkám netřeba!
      Neplevelte tady diskuzi nesmysly, Dr. Stando 🙂

  5. Největší investice v Rusku jdou samozřejmě do soukromých jachet. Jinak ten ruský venkov opravdu už nevypadá jako v 19. století, ti bohatší teď mají klimatizaci i na suchém záchodě. Ještě by ten skvělý prezident mohl udělat něco s průměrnou mzdou, kterou mají v Rusku třetinovou oproti nám a průměrným věkem dožití o osm let nižším než u nás v Česku.

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here