Německá ekonomika stagnuje. Evropská mírně roste

213
ekonomika
Ilustrační foto: Redakce FinTag.cz

Německá ekonomika v prvním čtvrtletí stagnovala. V rychlém odhadu to uvedl Spolkový statistický úřad Destatis. Ekonomika Evropské unie naopak proti předchozím třem měsícům vzrostla o 0,3 procenta.

Německá ekonomika se podle jejího statistického úřadu nevrátila k mírnému růstu, jak se očekávalo. Ve čtvrtém čtvrtletí loňského roku podle zpřesněných dat mezičtvrtletně německý hrubý domácí produkt [HDP] klesl o 0,5 procenta. Dosud se uváděl pokles o desetinu procentního bodu mírnější. Německý statistický úřad ke stagnaci uvedl, že soukromá a státní spotřeba se na začátku roku snížila.

„Pozitivní impulzy naopak přišly díky investicím a exportu,” uvedl úřad.

Návrat k mírnému ekonomickému růstu, který předpokládali analytici, se ale nekonal. Dobrá zpráva je, že Německo se podle Destatis těsně vyhnulo hospodářské recesi. Takový stav se obvykle definuje jako nejméně dvě čtvrtletí hospodářského poklesu za sebou. Předejít špatným scénářům podle analytiků pomohla mírná zima. Případný nedostatek zemního plynu by mohl ochromit průmysl. Což by zanechalo velké následky.

Ekonomika USA v prvním čtvrtletí překvapivě zpomalila

Spolkový ministr hospodářství Robert Habeck při představování jarní prognózy HDP řekl, že německá ekonomika se ukázala jako přizpůsobivá a odolná tlakům.

„Postupné zotavování, které jsme viděli v prvním čtvrtletí, nadále pokračuje,” řekl ministr.

Vláda tento týden zveřejnila optimističtější hospodářskou prognózu, podle které HDP v letošním roce vykáže růst o 0,4 procenta, nikoliv o 0,2 procenta, jak zněl předpoklad do té doby. Prognóza naopak snížila odhad hospodářského růstu na příští rok, a to na 1,6 z dosavadních 1,8 procenta. Což je stejná hodnota, s jakou uzavřela německá ekonomika loňský rok. Předloni rostla o 2,6 procenta.

Ekonomika EU po stagnaci opět vykázala růst

Ekonomika EU v letošním prvním čtvrtletí vzrostla proti předchozím třem měsícům podle sezonně přepočtených dat o 0,3 procenta. Informace v rychlém odhadu zveřejnil Eurostat. Jím publikovaný údaj o desetinu procentního bodu předčil očekávání ekonomů. V posledním loňském čtvrtletí ekonomika EU stagnovala a hrubý domácí produkt [HDP] vykázal nulový růst. V meziročním srovnání se HDP za první čtvrtletí zvýšil o 1,3 procenta.

Ekonomika dvacítky zemí eurozóny podle aktuálního odhadu Eurostatu vzrostla v prvních třech měsících roku proti poslednímu loňskému čtvrtletí o 0,1 procenta. Meziročně pak o stejnou hodnotu jako v celé unii.

„Podle zveřejněného bleskového odhadu HDP eurozóny je vidět, že po mírném a krátkém poklesu se její ekonomika vrátila k růstu. Není nijak výrazný – mezikvartálně jen plus 0,1 % – avšak stále je to ještě růst. Takové číslo asi ještě od českého HDP, které přijde na řadu v úterý, čekat nemůžeme,“ komentoval výsledky hlavní analytik Banky Creditas Petr Dufek.

Vývoj HDP v jednotlivých zemích EU [data nejsou kompletní]Ekonomika[Zdroj: Eurostat]

Hlavní evropské ekonomiky v letošním prvním kvartálu vykázaly nižší růst, než je celounijní průměr. Německé hospodářství po poklesu o 0,5 procenta v závěru loňského roku nyní stagnovalo, ačkoli ekonomové očekávali mírný růst. Francouzská ekonomika rostla o 0,2 procenta, italská a španělská vykázaly růst shodně o 0,5 procenta.

Čína hlásí za první čtvrtletí 4,5% růst HDP

Z desítky zemí, jejichž údaje má Eurostat již k dispozici, výrazně vzrostla ekonomika Portugalska [+1,6 %]. Do záporných čísel se naopak dostalo Rakousko [-0,3 %] a Irsko [-2,7 %]. Data za Česko Eurostat zatím nemá. Úřad uvedl, že je dostane 2. května.

„Ekonomika Francie se vyvíjela v souladu s očekáváními, zatímco výsledky Itálie a Španělska pozitivně překvapily,“ uvedl analytik Komerční banky Martin Gürtler.

–ČTK/DNA–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here