Ekonomika USA v prvním čtvrtletí překvapivě zpomalila

419
v_prvnim_ctvrtleti
Foto: Pixabay.com

Hrubý domácí produkt [HDP] Spojených států v letošním prvním čtvrtletí v přepočtu na celý rok stoupl o 1,1 procenta. Informaci včera [27.4.] ve svém rychlém odhadu uvedlo americké ministerstvo obchodu.

Aktualizace 25.5.: Pokročilý odhad výkonu ekonomiky v Q1 23 byl zveřejněn i v USA, kde naopak došlo k revizi směrem nahoru. V anualizovaném mezičtvrtletním vyjádření americká ekonomika v Q1 23 vzrostla o 1,3 %, namísto prvně odhadovaných 1,1 %.

Aktualizace 29.6.: Americká ekonomika v prvním čtvrtletí rostla rychleji, než uváděl předchozí odhad. Hrubý domácí produkt se v celoročním přepočtu zvýšil o dvě procenta, oznámilo dnes v konečné zprávě americké ministerstvo obchodu. Předchozí odhad z konce května uváděl růst o 1,3 procenta. Tempo růstu i přes zlepšení zpomalilo z 2,6 procenta v předchozích třech měsících.

Analytici očekávali, že největší ekonomika světa zpomalí růst pouze na dvě procenta. Poukazují na to, že hodnota 1,1 procenta růstu HDP představuje nečekaně prudké zpomalení z růstu 2,6 procenta ve čtvrtém kvartálu.

Podle americké stanice CNBC za výrazným zpomalením růstu stojí zejména pokles investic do zásob. Očekává se, že růst v nadcházejícím období ještě zvolní, uvedla CNBC. Někteří z analytiků očekávají, že se americká ekonomika propadne na konci letošního nebo příštího roku do recese.

„Ekonomický růst se kvůli přísnější monetární politice a zpřísnění podmínek poskytování úvěrů ze strany bank zpomaluje. Domníváme se, že se recese dostaví ke konci tohoto roku nebo počátkem roku příštího,“ uvedl v nedávném rozhovoru pro FinTag.cz portfolio manažer Amundi US Alec Murray.

USA čeká recese, říká portfolio manažer Alec Murray

Jiní zůstávají optimisty. Například hlavní analytička společnosti Cyrrus Anna Píchová říká: „Co se týče Ameriky, tak navzdory problémům tam neočekávám hospodářskou recesi.“

Zároveň ale dodala, že aktuální zpomalení ekonomiky v USA i Evropě a dražší úvěry kvůli vyšším úrokovým sazbám centrálních bank přinesou další vlnu propouštění a krachy firem. Situace podle ní ale nebude nijak dramatická.

„V USA očekáváme růst nezaměstnanosti na 4 až 4,5 procenta. Nemyslím si, že by ale rostla nad pět procent,“ uvedla na FinTag.cz.

Americká ekonomika podrobně

Růst ekonomiky USA zpomalil v prvním čtvrtletí i přesto, že vzrostl cenový index výdajů na osobní spotřebu o 4,2 procenta. Analytici čekali, že jeho růst bude činit 3,7 procenta. V Americe přitom nadále klesá inflace. Ta v březnu dosáhla pět procent, a byla tak nejníže téměř za dva roky. Sestoupila sice z červnového maxima devět procent, stále ale zůstává výrazně nad dvouprocentním inflačním cílem americké centrální banky.

Potíž nadále zůstává jádrová inflace, která nezahrnuje nestabilní ceny potravin a energií. Jádrová inflace v USA v březnu vzrostla na 5,6 procenta z únorových 5,5 procenta. A je to právě jádrová inflace, která patří mezi klíčové ukazatele, z nichž vychází FED při stanovování úrokových sazeb.

FED tak podle odhadů analytiků navzdory zpomalení tempa růstu inflace příští týden opět zvýší základní úrok o čtvrt procentního bodu. Čímž se úroky v USA dostanou nad pět procent. Základní úrok je nyní v pásmu 4,75 až 5,00 procenta.

„Další vývoj jasně ukáže, že úspěšný byznys nelze stavět jen na levných penězích. Na tento problém narazí zejména americké firmy. To proto, že Amerika je oproti Evropě lídrem v komerčních inovacích. Evropa je naopak přeregulovaná a ekonomický vývoj v ní jde přece jen o poznání pomaleji než ve Spojených státech,“ komentuje situaci Anna Píchová a dodává, že v České republice ale může dojít k podobnému vývoji jako v USA.

Ameriku vystrašily problémy v bankovním sektoru

Podle analytiků růst amerického hospodářství zároveň nepříznivě zasáhly problémy v bankovním sektoru, které se zřejmě ještě projeví v ekonomice.

K fúzím bank dochází i v lepších časech, říká bankéř Ditz

Spotřebitelé zatím odolávají a očekává se, že využijí nadměrné úspory a kupní sílu k tomu, aby byl ekonomický pokles krátký a mělký. Růst podle odhadů podpoří i silný trh práce. Míra nezaměstnanosti se v březnu znovu snížila a činila 3,5 procenta. Předpokladem však je, že míra nezaměstnanosti v USA kvůli zmíněným problémům vzroste.

–ČTK/DNA–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here