Než si pořídíte soláry, zateplete si dům, radí ekonom

485
ekonom
Ing. Martin Kupka, CSc / Foto: Redakce FinTag.cz

Páté Ekonomické fórum Kostelec se blíží. Startuje v pátek [19.5.] a jeho hlavní téma je energetika. Fórum dlouhodobě předznamenávají debaty Alter Eko. Hostem poslední z nich byl hlavní ekonom ČSOB Martin Kupka. 

Česko na tom z hlediska dovozu energií podle Martina Kupky není ve srovnání s ostatními zeměmi nejhůře. Stále však zůstává závislé na dovozu fosilních paliv. A přitom se potýká s jednou zásadní nevýhodou.

„Jsme země, která leží ve středu Evropy. Nemáme přístup k moři, abychom mohli snadno dovážet po moři náhradu fosilních paliv, zejména ruského plynu,“ říká.

Podle něj to znamená, že Česko musí projít energetickou transformací. A to ruku v ruce s přeměnou celé ekonomiky.

„V minulosti jsme ostatním zemím konkurovali hlavně levnou i relativně kvalitní pracovní silou. Transformace ale pokračuje dále směrem k výrobě s vyšší přidanou hodnotou a nižší energetickou spotřebou,“ říká ve videodebatě Alter Eko Martin Kupka.

Musíme se podle jeho slov ale smířit s tím, že tento proces vezme více času, než bychom si přáli. A to z důvodu zaměření české ekonomiky na energeticky náročné obory. Zároveň varuje před postupem takzvaně ode zdi ke zdi. Což značí totální odstřihnutí se od fosilních paliv a radikální přestup na obnovitelné zdroje.

Green Deal a energetické úspory

„Můj známý říká, ušetřená koruna je vydělaná korun. A mně se to líbí,“ tvrdí s tím, že vůbec prvním krokem má být hledání energetických úspor.

A to nejen na straně firem, ale i domácností: „Než si pořídíme tepelné čerpadlo nebo soláry, začneme tím, že si zateplíme dům. To je první věc.“

Chudým domácnostem stát nově přispěje i na soláry

Také klade důraz na reformu školství, má-li být transformace české ekonomiky úspěšná. Důvodem jsou lidské zdroje. Podle něj české školství ne vždy odpovídá vizi budoucnosti. Problém je podle něj v tom, že i když máme mnoho šikovných lidí, mnozí z nich odcházejí do zemí, kde dostanou lepší pracovní podmínky. A ne vždy musí jít pouze o peníze.

Politiku Green Dealu vnímá Martin Kupka ve dvou rovinách. Tvrdí, že je velice žádoucí, abychom se ohleduplně chovali k životnímu prostředí. Nabádá ale k uvážlivosti v tom, jak životnímu prostředí prospějeme.

„Zde mám obavy a mluvím zejména o Evropě. Obávám se toho, že ne vždy víme, jaké dopady naše rozhodnutí přinesou. A třetí věc, která mě trápí, je to, že ne všichni na této planetě to vnímají stejně jako my v Evropě. My nejsme ten kontinent, který by byl nejlidnatější. Pokud my se budeme snažit, ale ostatní ne, tak to nakonec to naše snažení může do značné míry anulovat,“ vysvětluje.

Problém za této situace a přepjaté zelené politiky spočívá v tom, že evropská veřejnost celý Green Deal nakonec pochopí jako útok proti její životní úrovni.

Závislost na Číně a jejích surovinách

V debatě Alter Eko se Martin Kupka dotýká role Číny a závislosti Evropy na strategických surovinách z ní. Odmítá, že by se Evropa dokázala plně odstřihnout od čínských dovozů. Vyjadřuje skepsi, že by Čína vyslyšela rady USA a Evropy, jak má řídit svou politiku.

„Realistická alternativa je ta, že věda přijde s něčím, co by nám pomohlo,“ říká a znovu se vrací k energetice a příkladem dává potřebu baterií a ukládání energií.

Čínské firmy místo akvizic posilují v zahraničí vlastní výrobu

„A bohužel ty baterie potřebují suroviny, které má Čína, stejně jako komponenty,“ vysvětluje a dodává: „My jsme se v Evropě s vervou zbavili závislosti na Rusku a s o to větší vervou jsme vstoupili do závislosti na Číně.“

Jde o strategické suroviny nezbytné pro výrobu současných a nepostradatelných produktů. A ty jsou všude – v chytrých telefonech, televizorech, solárních panelech a větrných turbínách, v lampách i kardiostimulátorech. Bez těchto surovin se stávají ambiciózní plány EU na přechod na nízkouhlíkovou ekonomiku jen cárem papíru. I proto Evropská komise připravila zákon, který míří na kritické suroviny. Norma umožní jejich vyšší těžbu na území Evropské unie a zároveň upravuje podmínky obchodu s nimi. Otázka ale je, zda se Evropa tyto suroviny odváží těžit s ohledem na životní prostředí. Prozatím to tak nevypadá.

Zadlužování Západu hrozí fiskální krizí, varuje ekonom

Za další riziko transformace na nízkouhlíkovou ekonomiku Martin Kupka považuje rychle postupující zadlužování západních států. Už kvůli tomu, že energetická transformace a obecně transformace ekonomiky se bez peněz neobejde. Podtrhuje fakt, že na dluhové stropy nenaráží jen vybrané evropské země, ale i USA nebo Japonsko.

„Česko je na tom stále relativně dobře ve smyslu zadlužení vůči hrubému domácímu produktu,“ tvrdí.

Což ale neznamená, že by Česko bylo „za vodou“. Fiskální pozice Česka je podle něj relativně robustní jen na první pohled. Problém je v rychlém tempu jejího zhoršování. A pak i v tom, že případná globální krize dopadne na všechny země.

„Uvidíme, jak se k rostoucímu zadlužování postaví investoři. Už kvůli tomu, že fiskální krize vyvolávají investoři, kteří už nejsou ochotni investovat do vládních dluhů. Upřímně nevím, jak se k tomu postaví. Kdyby starý svět fungoval dál, tak bych měl velké obavy, mám je i nyní, ale teď nevím,“ tvrdí.

Trhy čekají další propady, říká Michal Stupavský

Dodejme, že z hlediska rizik fiskální krize může jako pěkné vodítko posloužit nedávný vývoj ve Velké Británii. Tam investoři odmítli uvolněnou fiskální politiku v podobě snížení daňové zátěže a růstu další pomoci domácnostem a ekonomice někdejší premiérky Liz Trussové. Britská centrální banka dokonce intervenovala ve prospěch tamějších penzijních fondů. To proto, aby lidé nepřišli o své celoživotní úspory v penzijních fondech.

Daniel Tácha

Debata s Martinem Kupkou byla součástí příprav na 5. ekonomické fórum Kostelec. Konkrétně šlo o shrnutí briefingu, který pro potřebu účastníků připravil analytický tým soustředěný kolem diskuzní platformy Alter Eko. Vybrané výstupy z Kostelce – čítající i briefing, z něhož tato diskuze vychází – po skončení fóra nabídnou webové stránky poradenské společnosti Alternative Perspectives. Právě ta je organizátorem diskuzní platformy Alter Eko, jíž je FinTag.cz mediálním partnerem.

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here