Trhy čekají další propady, říká Michal Stupavský

2069
Michal_Stupavsky
Michal Stupavský / Foto: Roman Chlupatý, AlterEko

Akciové a dluhopisové trhy si na své dno ještě nesáhly. Alespoň to tvrdí investiční analytik společnosti Conseq Investment Management Michal Stupavský v zářijové debatě ABCD investora. V ní upozorňuje i na obrovský dluh v globální ekonomice.

Ten podle jeho slov dosahuje 350 procent světového hrubého domácího produktu [HDP]. Ve finančním vyjádření to je 300 bilionů dolarů. Což podle Michala Stupavského v praxi značí, že se každoročně celosvětově refinancuje neboli přeroluje dluh v objemu 70 bilionů dolarů.

„To znamená, že absolutní globální dluh je 3,5x vyšší než globální ekonomika. To ukazuje, že pozice centrálních bankéřů, jak krotit aktuální inflaci, je a bude velice obtížná,“ říká Michal Stupavský v zářijové debatě ABCD investora.

V praxi to podle něj značí, že hlavní světové centrální banky budou spíše déle tolerovat vyšší inflaci, protože si nebudou moci dovolit vůči ní odpovídajícím způsobem zvýšit základní úrokové sazby. V této souvislosti odmítá návrat k nekompromisní měnové politice dnes tolik zmiňovaného guvernéra [1979 až 1989] amerického FEDu Paula Volckera.

Když Volcker zvedal sazby na začátku osmdesátých let na 20 procent, deficit amerického státního rozpočtu se pohyboval kolem 1,5 procenta HDP. Absolutní vládní dluh k HDP byl kolem 25 až 30 procent. Dnes je schodek amerického státního rozpočtu šest až sedm procent HDP a absolutní dluh je 120 procent. Tedy tu není prostor pro nějaké drakonické zvyšování úroků, protože ten objem dluhů by vyšší zvýšení úroků neunesl,“ uvedl.

Bez cenové stability ekonomika nefunguje pro nikoho

Tipuje proto, že FED se s úroky nad čtyři procenta nedostane, byť významně zredukuje svou bilanční sumu. Podobně bude podle něj postupovat i Evropská centrální banka [ECB]. V jejím případě ale upozorňuje, že ta sice nyní zvedá úroky, nadále však pokračuje v kvantitativním uvolňování, aby ochránila předlužené země eurozóny.

Akciové trhy jsou nadhodnocené

V ABCD investora Michal Stupavský uvádí, že od začátku roku akciové trhy spadly cca o 18 procent, dluhopisové trhy o 17 procent. Podle něj tím výprodej na finančních trzích nekončí. Argumentuje až 50% valuačním nadhodnocením hlavně amerických globálních akcií.

„Proto se domnívám, že americké akcie v následujících dvou letech budou klesat,“ řekl s tím, že trend je velice pěkně vidět na akciích největších amerických technologických firem.

I proto podle jeho slov Conseq při defenzivním nastavení svých fondových portfolií nyní podvažuje americké akcie a přidává akciové tituly z rozvíjejících se trhů. Tradičně sází na akcie firem v regionu střední a východní Evropy, soustředí se ale i na rozvíjející se trhy, jako je Čína, Indie nebo některé země Latinské Ameriky.

Latinská Amerika boomuje, říká šéf Meddi Jiří Pecina

Důvody jsou podle něj zřejmé. V případě ekonomik západních zemí je to nepříznivě namíchaný koktejl makroekonomických a fundamentálních ingrediencí.

Naplňuje se stagflační globální scénář. Pokud jde o Spojené státy, tak tam už mělkou recesi máme. Evropu dostihnou astronomické ceny energií. Což značí, že ta inflace s námi tu bude delší čas, než jsme si mnozí mysleli,“ vysvětluje.

Největší riziko spočívá v dluzích

Michal Stupavský v debatě ABCD investora tvrdí, že současná inflace v USA, Evropě a dalších zemích nijak nepřekvapuje. Dává ji do jednoznačné souvislosti s kvantitativním uvolňováním v minulých letech.

„Peněžní zásoba v ekonomice v posledních letech v USA stoupla o 50 procent. V Evropě o 40 procent. Myslet si, že se takový objem peněz v reálné ekonomice nepromítne do inflace, je naivní,“ říká.

Inflace a dražší dluhy povedou státy k dalšímu zadlužování

Znovu se vrací k celkovému globálnímu dluhu. A to v situaci, že by došlo k zásadnímu zpomalení ekonomiky. Což je při jím zmíněném stagflačním scénáři víc než pravděpodobné.

„Pokud by došlo ke skutečně nějakému velkému ekonomickému otřesu, tak v tu chvíli by se ten kreditní kanál mohl docela zadrhnout. A to by pro firmy a domácnosti znamenalo velký problém,“ tvrdí.

Zdravotnictví teď může podržet každé portfolio

Na druhé straně dodává, že centrální banky v době pandemie dokázaly, že umějí reagovat na nenadále krize velice flexibilně. To v tom smyslu, že uvolní do ekonomiky dostatek peněz, aby ji podpořily. Jakkoli ale opět přitopí pod kotlem globálního zadlužování. Celý záznam debaty s Michalem Stupavským je umístěný na stránkách ABCD investora.

Daniel Tácha

2 KOMENTÁŘE

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here