Německý vývoz do zemí sousedících s Ruskem roste i o tisíc procent

1302
vyvoz
Ilustrační foto: Mercedes-Benz Werk

Vývoz z Německa do zemí sousedících s Ruskem v letošním prvním čtvrtletí opět prudce vzrostl. Množí se tak podezření z obcházení sankcí za válku na Ukrajině prostřednictvím reexportu. Uvedla to agentura Reuters.

Za příklad Reuters dává vývoz Německa do Kyrgyzstánu. Ten letos v prvním čtvrtletí meziročně stoupl o 949 procent na 170 milionů eur [cca 4 mld. Kč]. Německý vývoz do Gruzie zůstává relativně skromný, ale i tak letos přidal 92 procent. Vývoz do Kazachstánu se zvýšil o 136 procent, do Arménie o 172 procent a do Tádžikistánu o 154 procent.

Export zboží “Made in Germany” do mnoha těchto zemí posílil již v uplynulém roce, tedy po ruské invazi na Ukrajinu. Například obchod s Kyrgyzstánem se loni zvýšil více než šestinásobně. Naopak vývoz z Německa do Ruska ve stejném období o více než 47 procent klesl. Podle Reuters jsou na vině přísné obchodní sankce uvalené Evropskou unií a dalšími západními zeměmi na Rusko.

Prudký nárůst německého obchodu se sousedícími zeměmi s Ruskem posiluje obavy, že sankcionované zboží stále končí v Rusku. Kam je přes reexport dostanou obchodníci ze sousedních států.

Německé zboží míří do zemí v celní unii s Ruskem

„Obcházení sankcí vůči Rusku reexporty je nepřijatelné,” uvedl v úterý [16.5.] v Bruselu německý ministr financí Christian Lindner.

„Jak jinak by se ale dalo vysvětlit takové tempo růstu?” ptá se odborník na obchod a prezident Rakouského institutu pro hospodářský výzkum [Wifo] Gabriel Felbermayr.

Podle něj potlačení reexportu komplikují překrývající se celní a obchodní dohody mezi zeměmi, protože všechny státy se nepřipojily k západním sankčním režimům.

„Arménie, Bělorusko, Kazachstán a Kyrgyzstán jsou s Ruskem v celní unii,” připomíná a dodává: „To znamená, že mají společný celní režim vůči třetím zemím. Takže to, co jde z EU do Kyrgyzstánu, se může dál prodávat do Ruska bez dalších kontrol a cel.”

Poukázal i na rychle rostoucí vývoz z Německa do Turecka, který vzrostl v letošním prvním čtvrtletí skoro o 37 procent na bezmála osm miliard eur [cca 190 mld. Kč]. Evropská unie má s Tureckem celní unii.

„Průmyslové zboží tak může do Turecka z EU vstupovat bezcelně. A protože Turecko ale nepřistoupilo na sankce EU, což je v celní unii skutečný problém, zboží z EU se odtud vyváží dál do Ruska. Tomu lze jen stěží zabránit,” uvedl.

Což podle něj platí i pro dovoz z Turecka. I ten může obsahovat značné množství ruských primárních produktů nebo komponentů. Aniž by s tím EU mohla cokoli dělat.

Na vývoz do sousedících států s Ruskem upozornil i WSJ

Zprávu, že sankcionované západní zboží proudí do Ruska přes postsovětské země, uveřejnil už minulý týden americký deník The Wall Street Journal [WSJ]. Odvolal se přitom na data OSN o mezinárodním obchodu, podle kterých import zboží z USA a EU do pětice postsovětských republik Arménie, Gruzie, Kazachstánu, Kyrgyzstánu a Uzbekistánu loni stoupl o 60 procent na 24 miliard dolarů [cca 525 mld. Kč].

Podle statistiků se výrazně zvýšil v letošním prvním čtvrtletí zejména německý vývoz motorových vozidel a jejich částí do Kyrgyzstánu. Růst činí 4 129 procent na více než 84 milionů eur [1,99 mld. Kč]. O více než 1 000 procent vzrostl také vývoz kovových výrobků, chemických produktů a oděvů, přibližně o 752 procent se zvýšil i vývoz strojů.

Německý průmysl v březnu prudce propadl, včetně zakázek

Uvedená tempa růstu jsou v ostrém kontrastu s tím, jak se obecně vyvíjí německý vývoz. Ten se například letos v březnu snížil oproti únoru o 5,2 procenta. Přičemž klesly především dodávky do Spojených států a Číny. Propad je větší, než se čekalo. Vývoz do zemí Evropské unie se snížil o 6,2 procenta, do Spojených států o 10,9 procenta a do Číny o 9,3 procenta. Analytici v anketě agentury Reuters čekali pokles vývozu o 2,4 procenta.

Přesto mezi německými exportéry stoupla důvěra v ekonomiku, jak uvedl mnichovský výzkumný institut Ifo. V dubnu se dostala na nejlepší úroveň od zahájení ruského útoku na Ukrajinu v únoru loňského roku. Výrazně se zlepšila například exportní očekávání v automobilovém průmyslu. Což je dobrá zpráva i pro českou ekonomiku, která je z velké části závislá na aktuálně stagnující německé ekonomice a zejména pak v oblasti automobilového průmyslu.

–ČTK/RED–

3 KOMENTÁŘE

  1. A když je v Rusku poptávka, tak čekal někdo něco jiného? Ale určitě ano, čekal. Ten, který politiku nesleduje a rád jen přenáší propagandu buď z jedné, či z druhé strany. Ale nejvýživnější je to na Seznamu, jak se tam oba tábory v diskuzi tešou. Avšak vývoj událostí jim zcela uniká, protože celý problém od začátku nesledovali. Ovšem osobně si myslím, že se vláda tak trochu zalekla omezovat svobodu slova, protože je jasné, že kdo jinému jámu kopá, sám do ní padá. Takže když by se dostali do opozice, mohly by jim tyto zákony sevřít hrdlo. Tak nejspíše nasadili protitrolly. Dokonce si toho tam už někteří všímají a začínají je podezírat, zda náhodou nejsou umělá inteligence. Ale ať tak, či onak, lidé umírají, propagandy z obou stran jedou, ale kšeft vesele pokračuje. Protože ekonomika je věčná. Je totiž nedílnou součástí lidské existence.

  2. nějak se nám to se….. no měli bychom si připustit že kola světa se již roztáčí úplně někde jinde než u nás a v anglosaském světě je to smutné ale je to tak pomalu se suneme na periferii světa a bude se to zrychlovat jo jo dobré časy už rady byly a kdo je nezažil má prostě smůlu prostě koloběh vzrůstu a pádu civilizací

  3. Politice USA se nedivím, jde jim o první místo na planetě. Bohužel se zdá, že i jejich velmi praktická demokracie začíná erodovat. Divím se ale sebestřednosti EU, která se opovažuje radit všem kolem sebe, když jí hrozí chudoba. Jakmile začne ve filosofii země převládat ideologie, navíc pochybná, končívá to špatně. Myšlenková zátěž ze slavných dob kolonizace je zřejmě nepřekonatelná.

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here