Vláda opět předvádí tržní veletoče. Akcie ČEZ letí dolů

2759
akcie_CEZ
Podle ministra spravedlnosti Pavla Blažka [ODS] cílí aktuální změny zákona o přeměnách obchodních společností a družstev hlavně na odstranění výkladové nejasnosti, nadbytečné administrativní zátěže a implementace změn plynoucích z rekodifikace soukromého práva. / Foto: MSp ČR

Akcie ČEZ včera [18.5.] klesly o osm procent. Tržní hodnota skupiny ČEZ klesla o 46 miliard korun. Důvod je rozhodnutí vlády o změnách zákona, který snižuje potřebnou většinu hlasů akcionářů pro přeměny obchodních společností a družstev.

Není to poprvé, kdy vláda svými rozhodnutí, ale i výroky ovlivňuje cenu akcií české energetické společnosti. Již loni hodnota akcií skupiny několikrát významně propadla poté, kdy vláda – mnohdy velice chaoticky – sdělovala své záměry v oblasti uvalení windfall tax na ČEZ. Výhrady vůči postupu vlády vyjadřovali analytici, drobní akcionáři ČEZu, a dokonce i poradce ministra průmyslu a obchodu, viceprezident Hospodářské komory ČR a prezident Svazu obchodu a cestovního ruchu ČR Tomáš Prouza.

„Ano, takové cenotvorné debaty se nedělají tímto způsobem. Je to strašně neprofesionální,“ uvedl na jedné z debat o energetické krizi.

Ještě jasněji se vyjádřil ekonom Trinity bank Lukáš Kovanda: „Postup, který vláda uplatňuje, je nešťastný. Pokud vláda taková opatření zvažuje, tak to má prodiskutovat a pak s tím přijít. Pro investory je lepší už ta špatná jistota než dohady, kdy nikdo neví, co bude. Poškozuje to investiční prostředí, a i ty drobné akcionáře. Pokud už vláda k takovému opatření přistoupí, měla by zlepšit komunikaci.“

Vláda jedná neprofesionálně, připustil poradce Síkely

Pozici drobného akcionáře skupiny ČEZ popsal hlavní analytik XTB Jiří Tyleček: „Kdyby tady nebyla ta debata, tak akcie jsou dnes ještě výš. Těmito diskuzemi ale přišli lidé, investoři, kterých není málo, o peníze. I já jsem se snažil zajistit proti problémům investicí do ČEZu, ale pak přišla vláda s diskuzemi o windfall tax a zaplakal jsem nad výdělkem,“ řekl Tyleček a položil si řečnickou otázkou, zda je toto spravedlnost.

Vláda schválila zákon, který jí otevřel dveře do ČEZu

Včera si vláda opět pohrála s cenou akcií ČEZu na burze, i když už nešlo o protichůdná vyjádření o tom, zda uplatní svoji windfall tax zpětně. Obchodování s akciemi energetické skupiny reagovalo i na oznámení vlády, že schválila návrh zákona o přeměnách obchodních společností a družstev, který mimo jiné snižuje potřebnou většinu hlasů akcionářů pro přeměny obchodních společností a družstev.

Vláda je blíž k ovládnutí ČEZu. Investoři mluví o křivárně

Nově místo dosud potřebných 90 procent hlasů všech akcionářů nově postačí k rozdělení firmy 75 procent hlasů akcionářů přítomných na valné hromadě. To za současného navýšení usnášeníschopnosti, která má přesahovat dvě třetiny základního kapitálu. V důsledku se hraje o plán vlády na ovládnutí ČEZu, který spočívá v rozdělení společnosti na dvě části. Z nich ta méně výdělečná, bez výrobních aktiv, nejspíš na burze zůstane, a ta více výdělečná s výrobními aktivy z burzy odejde a stát vykoupí 30% akciový podíl minoritních akcionářů.

„Je na každém investorovi, s jakou investiční tezí akcie ČEZ koupil. Vzhledem k tomu, že stát vypadá v otázce zestátnění firmy odhodlaně, jediným smyslem držení akcií je dnes spekulace na zestátnění a výkup akcií státem s vysokou prémií,“ popsal nedávno pro FinTag.cz pozici drobných akcionářů analytik XTB Jiří Cverna s upozorněním, že jeho slova rozhodně nejsou investičním doporučením.

Podle něj je to ale právě výroba, která je na firmě nejzajímavější, protože tvoří přibližně 50 procent tržeb.

„Věřím, že stát akcie vykoupí. Jiná varianta než odkup a případné vrácení firmy na burzu bez výrobních aktiv mě aktuálně nenapadá,“ dodal.

Stát si ČEZ vezme, ukazuje trh. Dopad na burzu ale bude fatální

Nutno dodat, že minoritní akcionáři ČEZ jsou různorodou skupinou. Podle akcionáře ČEZu a investora Michala Šnobra dvě třetiny tvoří institucionální investoři ze zahraničí. Jsou to klasičtí portfolioví investoři všeho druhu. Zbytek tvoří drobní akcionáři v tom pravém slova smyslu. A ti, jak tvrdí, nechtějí své akcie ČEZ prodat! A už vůbec ne za cenu, kterou jim stát jako většinový vlastník při rozdělení podniku nabídne.

Výsledek je propad ceny akcie ČEZ

Hlavní index pražské burzy PX [-1,78 %, 1 316,21] se včera nepřidal k ostatním evropským parketům, které rostly, ale oslabil. Tento týden již počtvrté. A oslaboval i minulý týden. Celkem šlo o šestý pokles v řadě. Důvodem byl právě propad akcií ČEZ. Včera pak klesly dramaticky o 8,04 procenta na 1 041 korun.

„Je to reakce na nový návrh vlády o přeměnách obchodních společností a družstvech, kdy se podle vlády sníží nutné kvórum na odsouhlasení restrukturalizace. Vláda si v případě schválení bude moci podle nás ve společnosti ČEZ odhlasovat prakticky cokoli,“ okomentoval včerejší obchodování analytik Komerční banky Bohumil Trampota.

Vývoj akcií skupiny ČEZ na pražské burze v posledních dnech

[Zdroj: xStation5]

Také ale upozornil, že vláda neřekla jasné B. Totiž, co přesně udělá, až díky upravené legislativě získá přímý vstup do skupiny ČEZ. Jisté je to, že stát, pokud bude chtít ovládnout výrobu elektřiny, se bude muset s minoritními akcionáři vyrovnat. Avšak bez poskytnutých detailů ze strany vlády jak o restrukturalizaci, tak o vyrovnání včera zase došlo jen k razantnímu výprodeji akcií. A tedy poklesu tržní hodnoty firmy a spolu s ní i hodnoty majetky investorů. De facto se opět opakuje situace z loňska. Hluboké ztráty skupiny ČEZ na burze ukazují, že vláda opět nepostupuje profesionálně.

Daniel Tácha

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here