Vláda je blíž k ovládnutí ČEZu. Investoři mluví o křivárně

4789
CEZ
Foto: Redakce FinTag.cz

Vláda včera [17.5.] schválila návrh zákona o přeměnách obchodních společností a družstev. Ten mimo jiné snižuje potřebnou většinu hlasů akcionářů pro přeměny obchodních společností a družstev. Přímo se to týká ČEZu.

Místo dosud potřebných 90 procent hlasů všech akcionářů nově postačí k rozdělení firmy 75 procent hlasů akcionářů přítomných na valné hromadě. A to za současného navýšení usnášeníschopnosti, která má přesahovat dvě třetiny základního kapitálu. Ministr spravedlnosti Pavel Blažek [ODS] uvedl, že cílem legislativní změny je odstranění výkladové nejasnosti, nadbytečné administrativní zátěže a implementace změn plynoucích z rekodifikace soukromého práva.

Potvrdil i změnu oproti původnímu návrhu ministerstva, který počítal s potřebou 85 procent hlasů přítomných při dvoutřetinové účasti. I to, že legislativní rada vlády v lednu přijetí této pasáže reagující na pozici státu v energetické skupině ČEZ nedoporučila.

Novela také umožní akciovým společnostem, jejichž akcie jsou přijaty k obchodování na evropském regulovaném trhu, aby i ony mohly v praxi realizovat některé formy přeměn… Avšak vyžadují souhlas všech akcionářů, respektive vysoké kvalifikované většiny, konkrétně 90 % hlasů všech akcionářů zúčastněných společností,“ řekl.

Co se týče skupiny ČEZ, premiér Petr Fiala [ODS] uvedl, že vláda počítá s restrukturalizací firmy. A jednou z možností je její rozdělení. Cílem má být to, aby stát získal kontrolu nad energetickou infrastrukturou. Stát vlastní v ČEZ 70 procent akcií.

Vláda vyniká v křivárnách, tvrdí akcionář ČEZu

Drobní akcionáři ČEZu se dlouhodobě stavěli proti této změně, protože státu jako hlavnímu akcionáři otevírá podstatně širší možnosti k ovládnutí celé skupiny. Současná právní úprava státu komplikovala situaci. Avšak ani nový návrh není o moc lepší.

Jeden z drobných akcionářů ČEZu Michal Šnobr se k legislativní změně vyjádřil tako: „Je to ještě křiklavější lex ČEZ… Přístup vlády je v kombinaci s windfall daní k poblití… Česko má možná pro většinu fajn vládu, ale v křivárnách leč na kraji hřiště, ignoranci zákonů je historicky jedinečná! Mnozí jí budou tleskat ale i oni na to jednou dojedou!“

Ministerstvo spravedlnosti ČR [MS ČR] si za svou úpravou ale stojí. Uvádí, že pro kótované společnosti je [kvůli rozdrobené struktuře akcionářů a vysokému podílu pasivních investorů] realizace přeměn vyžadujících souhlas všech, respektive 90 procent hlasů všech akcionářů prakticky neproveditelná.

Právě z těchto důvodů MS ČR navrhovaná legislativní úprava snižuje kvalifikovanou většinu potřebnou pro schválení obou výše uvedených forem rozdělení na 75 procent hlasů akcionářů přítomných na valné hromadě. A to za současného již zmíněného navýšení usnášeníschopnosti, která má přesahovat 2/3 základního kapitálu.

Advokát mezinárodní kanceláře Jiří Rahm návrh okomentoval takto: „Nedává smysl, aby pro kótovanou společnost byla jiná pravidla než pro ostatní obchodní korporace ve věci kvóra akcionáři u přeměn. Stále je to lex ČEZ, i když zmizela až do očí bijící adresnost v podobě podmínky participace státu. ´Těším´ se na znalecký posudek pro účely rozdělení společnosti.“

Legislativní rada vlády určila pravidla

MS ČR dále potvrdilo, že navrhovaná úprava reaguje na připomínky uplatněné k původní verzi návrhu Legislativní radou vlády. Rada původnímu návrhu vytýkala, že se dotýká pouze specifické situace v jedné konkrétní právnické osobě. Docházelo v ní k míšení vrchnostenské a fiskální role státu a byla tak problematická i z hlediska slučitelnosti se svobodou usazování se a pohybu kapitálu ve světle judikatury SDEU.

„Navrhovanou úpravou tedy dochází k jejímu zobecnění. Ke snížení potřebné většiny ke schválení zmíněných forem přeměn tedy dojde u všech kótovaných společností a nikoli pouze u těch, jejichž většinovým akcionářem je stát,“ uvádí MS ČR.

Stát si ČEZ vezme, ukazuje trh. Dopad na burzu ale bude fatální

Podle ministerstva jsou nově stanovené hranice běžnou praxí v členských státech EU. Jen jeden členský stát má podle úřadu 90% hranici. Naopak většina členských států zvolila hranici nižší, a sice 66 až 75 procent.

Ve stejném duchu se vyslovil ministr Blažek, když uvedl, že vláda reagovala na některé podněty Legislativní rady vlády, která původní návrhy ministerstva označila „za snad vypadající, že je pouze pro jednu jedinou firmu. Proto to rozšíření”.

–DNA–

Aktualizace: Hlavní index pražské burzy PX [-1,78 %, 1 316,21] se dnes nepřidal k ostatním evropským parketům, které rostly, a oslabil. Tento týden již počtvrté, tzn. každý den jsme viděli oslabení, celkem jde o šestý pokles v řadě. Důvodem byl propad akcií ČEZu. A akcie soukromé společnosti ČEZ [-8,04 %, 1 041 CZK], ve které drží stát 70 %, dnes doslova spadly.

Situaci komentuje analytik Komerční banky Bohumil Trampota: „Podle mě je to reakce na nový návrh vlády o přeměnách obchodních společností a družstvech, kdy se podle vlády sníží nutné kvórum na odsouhlasení restrukturalizace. Vláda si v případě schválení bude moci podle nás ve společnosti ČEZ odhlasovat prakticky cokoli.  Bez poskytnutých detailů ze strany vlády tak došlo k razantnímu výprodeji akcií. Stát, pokud bude chtít ovládnout výrobu elektřiny, se bude muset, podle našeho názoru, s minoritními akcionáři vyrovnat, ať už proběhne restrukturalizace jakkoli.”

1 komentář

  1. Tak co,voliči pětidemolice,jak by se vám líbilo,kdyby jste si za poctivě vydělané peníze pořídili akcie na lepší důchod nebo život svých dětí nebo vnukú a někdo vám je znehodnotíil,nebo vyvlastnil.Komunistická svoloč je zpět.

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here