USA rostly v 1. čtvrtletí o 1,3 %. Eurózoně hrozí stagnace i pokles

147
USA
Foto: Pixabay.com

Zatímco HDP eurozóny nejspíš čeká revize výkonu za letošní 1. čtvrtletí směrem dolů, statistici revidovali výkon ekonomiky USA směrem nahoru. Důvod úpravy vývoje ekonomiky v eurozóně jsou horší zpřesněné výsledky ekonomiky Německa.

Hrubý domácí produkt [HDP] Spojených států rostl v prvním čtvrtletí v přepočtu na celý rok o 1,3 procenta. Oznámilo to americké ministerstvo obchodu. To ve svých prvních datech z konce dubna uvádělo, že americká ekonomika rostla o 1,1 procenta. I přes zlepšení ale růst největší ekonomiky světa výrazně zpomalil, to z 2,6 procenta v loňském čtvrtém čtvrtletí.

Za zpomalením hospodářského růstu v prvním čtvrtletí podle analytiků stálo zejména omezování zásob, kterým americké podniky reagovaly na nepříznivé hospodářské vyhlídky. Stále se ale daří americkému trhu práce. Ten v dubnu vytvořil zhruba 253 000 nových pracovních míst. Míra nezaměstnanosti se nepatrně snížila a dostala se na 3,4 procenta, čímž se vrátila na minimum za více než 50 let. Solidní výsledky přinesly i spotřebitelské výdaje, které v USA zajišťují více než dvě třetiny hospodářské aktivity.

Na lepší než původně uváděné výsledky americké ekonomiky reagoval Mezinárodní měnový fond [MMF]. Mírně zlepšil odhad letošního růstu americké ekonomiky. Podle něj HDP USA letos stoupne o 1,7 procenta. Ještě v dubnovém výhledu počítal s růstem o 1,6 procenta. Odhad růstu největší ekonomiky světa na příští rok MMF nicméně zhoršil na 1,0 procenta z dříve předpokládaných 1,1 procenta.

USA brzdí inflace a zadlužování

Ekonomiku USA ale dál brzdí zvyšování úrokových sazeb ze strany americké centrální banky [FED]. Ta se snaží srazit inflaci. Tempo růstu spotřebitelských cen klesá, ale problémem stále zůstává jádrová inflace. To je růst spotřebitelských cen o volatilní ceny, jako jsou třeba ceny potravin či energií. USA řeší i potíže s enormním růstem zadlužení. A zejména pak spory o to, jak ho řešit mezi republikány a demokraty.

„Spojené státy musejí vyvinout větší úsilí ke snížení veřejného dluhu,“ uvedla šéfka MMF Kristalina Georgievová a dodala, že tak by americké ministerstvo financí pomohlo FEDu v boji proti inflaci.

Agentura Fitch snižuje USA výhled ratingu na negativní

Georgievová rovněž uvedla, že MMF by rád viděl co nejrychlejší dohodu o zvýšení dluhového stropu, která by odvrátila hrozbu platební neschopnosti americké vlády. Varovala přitom, že ztráta důvěry v dluhopisy americké vlády by vyvolala otřesy ve světové ekonomice. Zatímco republikáni požadují úspory, demokraté v čele s americkým prezidentem Bidenem navrhují hlavně vyšší zdanění pro bohaté.

Německá ekonomika je v recesi

Podle prvních údajů německého statistického úřadu Destatis německá ekonomika letos v prvním čtvrtletí stagnovala. Podle aktuálně zpřesněných údajů Destatis německá ekonomika nestagnuje, ale propadla se do recese.

Úřad tento týden [25.5.] uvedl, že hrubý domácí produkt [HDP] Německa ve srovnání s předchozími třemi měsíci klesl o 0,3 procenta. To znamená, že se německá ekonomika propadla do recese, jíž se v posledních čtvrtletích vždy těsně vyhýbala. Loni ve čtvrtém čtvrtletí ekonomika klesla o 0,5 procenta.

„Hospodářská recese v SRN je první od pandemie covidu-19,“ uvedla agentura Bloomberg.

Německá ekonomika v recesi ohrožuje výsledek celé eurozóny

Meziročně se HDP Německa v letošním prvním čtvrtletí snížil o 0,2 procenta. Údaje jsou sezonně, cenově a kalendářně očištěné. Podle německého ministra financí Christiana Lindnera nové údaje o vývoji německé ekonomiky přinášejí „překvapivě negativní signály“.

„Slabá ekonomická dynamika představuje úkol pro politiky,“ řekl ministr.

Revize růstu německé ekonomiky je podle analytiků natolik výrazná, že si pravděpodobně vyžádá úpravu údajů o HDP celé eurozóny. Ten podle květnové zprávy statistického úřadu Eurostat v prvním čtvrtletí vzrostl o 0,1 procenta proti předchozím třem měsícům.

–ČTK/DNA–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here