PPF koupila od Adventu podíl v polské společnosti InPost

230
inpost
Foto: InPost

Skupina PPF se dohodla na koupi 15% podílu v polské společnosti InPost. Ta provozuje evropskou síť samoobslužných výdejních boxů a logistická centra pro e-commerce. Akciový podíl PPF prodal americký fond Advent International.

PPF zaplatila deset euro za akcii [cca 237 Kč]. Součástí dohody je opce pro PPF na nákup dalších 15 procent akcií InPost od private equity fondu Advent International. Spolu s akciemi, které skupina PPF dříve nakoupila na volném trhu, vlastní nyní v inPost celkový podíl ve výši 16,75 procenta.

„Touto investicí jsme učinili zásadní krok k posílení v oboru e-commerce, ve kterém PPF dlouhodobě působí. E-commerce patří ke čtyřem základním pilířům podnikání skupiny, vedle finančních služeb, telekomunikací a médií,“ řekl Didier Stoessel, Chief Investment Officer skupiny PPF.

Skupina PPF je nyní druhým největším akcionářem v InPost po fondu Advent International. Ten v Česku vlastní například farmaceutickou společnost Zentiva. Vznikl v roce 1984 a spravuje majetek za cca bilion korun. Jde o globální private equity fond s působností v západní a střední Evropě, Severní Americe, Latinské Americe a Asii.

InPost působí v osmi zemích

Skupina PPF charakterizovala inPost jako rychle rostoucího evropského provozovatele sítě výdejních boxů pro e-commerce. Společnost, jejíž akcie se obchodují na burze Euronext v Amsterdamu, založil v Polsku současný CEO Rafał Brzoska. Kromě domácího polského trhu působí InPost v dalších osmi zemích západní Evropy. Jedná se o Itálii, Francii, Španělsko, Velkou Británii, Portugalsko a země Beneluxu [Nizozemsko, Belgie, Dánsko].

InPost provozuje více než 29 tisíc výdejních schránek pro zákazníky e-shopů. V rámci logistických řešení buduje centra pro fulfilment [skladování a distribuce zásilek], jejichž služby poskytuje internetovým obchodníkům.

Polsko boomuje jako žádná jiná země v EU, píší v Británii

„Jako významný akcionář jsme odhodláni přispět k mezinárodní expanzi a růstu hodnoty InPost coby jedné z nejdynamičtějších firem ve svém odvětví v Evropě,“ uvedl Didier Stoessel, Chief Investment Officer skupiny PPF.

CETIN koupil Nej.cz

K dalším akvizicím skupiny PPF v poslední době patří převzetí českého poskytovatele internetových služeb [ISP] Nej.cz společností CETIN [vlastní PPF, pozn. red.]. Infrastruktura Nej.cz, převážně vysokorychlostní optická vlákna, je k dispozici půl milionu domácností v České republice. Nej.cz připojuje téměř čtvrt milionu aktivních zákazníků. Akvizicí Nej.cz CETIN doplnila vlastní infrastrukturu, která je k dispozici 4,2 milionu domácností. V České republice má CETIN více než milion připojených domácností, hlavně pomocí technologie FTTC/xDSL. Dokončení transakce nyní schvaluje ÚOHS.

–RED–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here