Agentura Fitch snižuje USA výhled ratingu na negativní

328
Fitch
Foto: Pixabay.com

Americká ratingová agentura Fitch zhoršila výhled ratingu USA na negativní. Udělala to kvůli aktuálním a prozatím neúspěšným politickým jednáním o revizi dluhového stropu USA. Podle agentury sílí riziko, že k dohodě nedojde včas.

USA dosáhly svého dluhového limitu v objemu 31,4 bilionu dolarů [cca 693 bil. Kč] letos 19. ledna. Tamější ministerstvo financí přijalo mimořádná úsporná opatření, aby zabránilo překročení tohoto limitu. Nyní ale uvedlo, že je nejspíš vyčerpá 1. června 2023. Tím dojde k překročení dluhového limitu a nastane platební neschopnost.

O navýšení či další úpravě dluhového stropu nyní jedná americký prezident Joe Biden s šéfem Sněmovny reprezentantů Kevinem McCarthym. Jednání o navýšení dluhového stropu USA, který musí schválit v nové podobě Kongres, ale uvízla na mrtvém bodě. Zatímco demokrat Joe Biden prosazuje zvýšení daní a odmítá úspory, republikán McCarthy žádá úspory a odmítá zvýšení daní.

Nedojde-li k dohodě a schválení dluhového stropu včas, hrozí, že se Spojené státy dostanou do platební neschopnosti. Což by v praxi vedlo k tomu, že nedostojí všem svým finančním závazkům včas. Ekonomové upozorňují, že taková situace by rozkolísala celou světovou ekonomiku. To třeba už kvůli tomu, že v amerických státních dluhopisech a obecně v dolarech drží ostatní státy velkou část svých devizových rezerv. Stabilita dolaru je klíčová pro světovou ekonomiku. Kreditní riziko neohrožuje jen USA, ale většinu ostatních vyspělých zemí. Podle ekonomů 350 procent světového hrubého domácího produktu [HDP] tvoří dluh. Ve finančním vyjádření to je 300 bilionů dolarů. To znamená, že absolutní globální dluh je 3,5x vyšší než globální ekonomika.

Co říká agentura Fitch

Od roku 1960 Kongres zvýšil, revidoval nebo prodloužil výpůjční limit 78krát, naposledy v roce 2021. Agentura Fitch ve svém hodnocení nyní ale upozorňuje na politická rizika, která brání dosažení řešení rizika překročení dluhového limitu. Podle ní je včasné neschválení navýšení dluhového limitu nepravděpodobné, přesto ale USA snížila výhled u známky AAA na negativní.

„Politická hra s ohněm o dluhový strop a neschopnost amerických úřadů smysluplně řešit střednědobé fiskální výzvy povedou k dalšímu růstu rozpočtových deficitů a dluhovému zatížení. Signalizují rizika negativního vývoje splácet úvěry ze strany USA,“ konstatuje v obecné rovině agentura v tiskové zprávě.

V případě, že by k dohodě o dluhovém stropu včas nedošlo, znamenalo by to podle agentury přezkum celkového ratingu USA. I když i v tomto případě očekává, že by USA ponechala známku AAA, zejména kvůli tomu, že americký dolar je první světovou rezervní měnou, nejspíš by došlo ke snížení hodnocení amerických státních dluhopisů a dalších dluhových cenných papírů, jako jsou státní pokladniční poukázky [známky D, CC, C]. Čímž by se situace USA z hlediska dluhu ještě zhoršila. Následně by USA mohly přijít o známku AAA. To kvůli tomu, jak uvádí Fitch, že v souladu se známkou AAA není:

  • upřednostnění dluhových cenných papírů před ostatními splatnými platbami,
  • vytisknutí bilionu dolarů na pokrytí závazků USA, když hotovost ministerstva financí se aktuálně pohybuje na úrovni 5,2 miliardy dolarů [cca 115,4 mld. Kč].

V minulosti přišly USA o rating AAA v roce 2011. Tehdy rovněž nedošlo k včasnému zvýšení dluhového stropu. Agentura Standard & Poor’s tehdy odebrala USA nejvyšší rating AAA a od té doby je hodnotí stupněm AA+, tedy o jeden stupeň nižší.

Kde udělali politici v USA chybu

Agentura Fitch uvedla, že v porovnání s ostatními držiteli známky AAA mají Spojené státy slabinu ve správě a řízení veřejných financí. Upozorňuje i na politická rizika. Zde jmenuje:

  • Sporné prezidentské volby v roce 2020
  • Tlak na prosazení sporných ale vždy nákladných politických agend
  • Uvolněná fiskální politika a fiskální nezodpovědnost politiků

Agentura zmiňuje i ekonomická rizika:

  • Vyšší úrokové sazby brzdící inflaci, ale ochlazující ekonomiku
  • Slabší než očekávané daňové příjmy
  • Rostoucí mandatorní výdaje

Agentura tak předpokládá zadlužení státního federálního rozpočtu v letošním roce ve výši 6,5 procenta HDP, příští rok 6,9 procenta HDP a v dalších letech nad sem procent. Přičemž ještě v roce 2022 činil deficit rozpočtu 5,5 procenta HDP.

„Celkové přebytky státních a místních samospráv se navíc začaly přesouvat do těchto schodků už v letech 2021–22, což představuje část očekávaného zhoršení vládních institucí,“ uvádí Fitch.

Dluhový strop USA vážně ohrožuje celý svět

Ve prospěch Spojených států naopak hovoří velikost ekonomiky země, vysoký HDP na obyvatele a dynamické podnikatelské prostředí. A je to podle agentury Fitch opět americký dolar, který dává vládě mimořádnou finanční flexibilitu. Dalším plusem je pak politická stabilita, vymahatelnost práva a regulace korupce.

–DNA–

Aktualizace 29.5.: Americký demokratický prezident Joe Biden a republikánský šéf Sněmovny reprezentantů Kevin McCarthy dosáhli konečné dohody na zvýšení limitu pro zadlužení Spojených států. S odvoláním na svůj zdroj to napsala agentura AP. O předběžné dohodě oba politici informovali už v noci na neděli.

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here