Stát omezí předčasné důchody. Řešení je předdůchod v DPS

54684
DPS
Foto: Pixabay.com

Ubývá lidí, kteří si v doplňkovém penzijním spoření [DPS] sjednávají měsíční splátky do 300 Kč. Vyplývá to z Indexu penzijního spoření Partners za letošní první čtvrtletí. Ukazatel shrnuje data 9 000 nově uzavřených smluv. DPS nabízí i předdůchod.

K pádným důvodům, proč si v DPS spořit více peněz, patří možnost čerpání předdůchodu. Předdůchody, jež nabízí DPS, nikoliv staré penzijní připojištění [PP] a jeho transformované fondy, nabyly na významu hlavně poté, kdy vláda představila změny u předčasných důchodů.

  • Zásadní změna, kterou přináší vládní takzvaný úsporný balíček, je snížení maximální doby předčasného důchodu ze současných pěti let nově na tři roky.
  • Další zásadní změna pro přiznání předčasného důchodu je navýšená doba potřebné doby pojištění ze současných 35 let nově na 40 let.

Ani tím ale změny v neprospěch zájemců o státní předčasný důchod nekončí. Podle návrhu Ministerstva práce a sociálních věcí [MPSV] stát také nenavýší procentní výměru důchodu v době čerpání předčasné penze. Jinak řečeno omezí valorizaci procentní výměry důchodů. MPSV přitom chce, aby výše uvedené platilo již od letošního září.

Jak fungují předdůchody v DPS

Výhoda DPS, jak už bylo řečeno, spočívá v takzvaných předdůchodech, které se staly ještě aktuálnější s návrhem vlády na zpřísnění podmínek pro čerpání státní předčasné penze. Předdůchod z DPS mohou lidé čerpat až pět let před dosažením věku pro starobní důchod, aniž by to ovlivnilo jeho výši.

„U předdůchodu z doplňkového penzijního spoření se doba strávená v něm zahrnuje do vyloučené doby, která neovlivňuje výpočet výše starobního důchodu. A tedy neovlivňuje, respektive neponižuje výši starobního důchodu,“ vysvětluje poradce Partners David Kučera.

Jeho slova potvrzuje manažer společnost Freedom Financial Services Zdeněk Bartoš: „Výhodou je, že doba pobírání předdůchodu se považuje za dobu vyloučenou a nesnižuje tak osobní vyměřovací základ pro výpočet řádného starobního důchodu. Klient tak může překlenout často nepříjemné období před vznikem nároku na starobní důchod. Aniž by mu ten byl krácen.“

Ve prospěch předdůchodu z DPS hovoří i to, že se při jeho měsíční výplatě nezdaňují případné příspěvky od zaměstnavatele 15% daní z příjmů. Další výhodou je, že po celou dobu předdůchodu hradí za jeho příjemce zdravotní pojištění stát. A na rozdíl od státní předčasné penze si mohou lidé v předdůchodu bez omezení přivydělat. To jak na hlavní, tak zkrácený pracovní úvazek. Z toho je zřejmé, že pracující lidé v předdůchodu mají nárok na státní podporu v nezaměstnanosti a nemocenské dávky. Stejně tak mohou v předdůchodu podnikat nebo provozovat jakoukoli živnost. Což je u státního předčasného důchodu vyloučené. Dodejme, že ti, kteří si spoří v PP, mohou bez problémů přestoupit do DPS.

Lidé si v DPS odkládají vyšší měsíční částky

Další výhoda DPS oproti transformovaným fondům starého penzijního připojištění spočívá při dlouhodobém spoření ve vyšším zhodnocení vložených prostředků. Podle aktuální studie Freedom Financial Services klienti v transformovaných fondech, které jim garantují takzvanou kladnou nulu, tedy to, že se jejich investice nepropadne do záporu z hlediska zhodnocení, za posledních deset let kvůli inflaci reálně prodělávají okolo 20 procent.

Analýza: Transformované penzijní fondy peníze nenesou

Naopak účastnické fondy DPS inflaci v posledních deseti letech s ohledem na volbu investiční strategie, kterou PP neumožnuje, porazily. To potvrzují data Asociace penzijních společností ČR [APS ČR], podle nichž například dynamické účastnické fondy účastníkům vydělaly ročně v čistém v průměru čtyři procenta a porazily inflaci. Ta za posledních deset let, včetně loňského dvouciferného čísla, dosáhla průměrné roční hodnoty 3,1 procenta. Podle analytičky penzijního spoření Partners Lenky Vaňkové i to je jeden z důvodů, proč si lidé v DPS měsíčně odkládají stále vyšší částky. Což potvrzují výsledky za letošní první čtvrtletí.

„Mezikvartálně [4Q 2022 vs. 1Q 2023] i meziročně [1Q 2022 vs. 1Q 2023] vidíme nejvyšší pokles u příspěvků do 300 korun. Zde jsme se z 26,6 procenta resp. 29,2 procenta dostali ke konci 1. kvartálu 2023 na 23,3 procenta. Nejvíce se tento odliv projevil v měsíčních příspěvcích 1 001 – 3 000 korun. A dále pak v příspěvcích nad 3 000 korun,“ říká Vaňková.

[Zdroj: Skupina Partners]

Podle ní se oproti předchozím rokům zvyšuje i průměrný vstupní věk klientů do DPS. Ze smluv uzavřených v rámci skupiny Partners činí průměrný vstupní věk 40,3 let.

„Pokud bychom vzali jen smlouvy DPS očištěné o smlouvy vzniklé převodem z transformovaných penzijních fondů starého penzijního připojištění, pak je průměrný vstupní věk cca o 1,5 roku nižší. Tento rozdíl je poměrně stabilní,“ dodává Vaňková.

Podle ní tento trend pokračuje, ale nyní se poměr klientů ve věku nad 46 let zvyšuje na úkor věkový oblastí do 30 let.

Počet lidí ve třetím pilíři mírně klesá

Další novinka je propad počtu uzavřených smluv DPS. Zatímco celkový přírůstek lidí se smlouvou o DPS činil na celém trhu 3 procenta [47 023 osob], Partners zaznamenali 15% propad zájmu o uzavření DPS oproti průměru roku 2022 a současně pokles o 42 procenta oproti nejlepšímu kvartálu roku 2022. Podle Vaňkové je to škoda. Jak totiž ukazuje politika státu, spoření na penzi v takzvaném třetím pilíři nabývá na významu.

Pokles uzavřených smluv přesto odpovídá celkovému trendu. Jak vyplývá ze statistik Ministerstva financí ČR, počet lidí, kteří si spoří na penzi se státním příspěvkem v takzvaném třetím pilíři důchodového systému letos mírně klesá. Na konci prvního čtvrtletí si takto spořilo 4,363 milionu lidí, o 34 000 méně než na konci loňského roku. Důvod spočívá v ukončení smluv v PP a nedostatečný počet nově uzavřených smluv v DPS.

V transformovaných fondech, kam už lidé nevstupují, bylo koncem března 2,702 milionu lidí. To bylo o 73 000 méně než na konci roku 2022. Doplňkové penzijní spoření, které penzijní připojištění od roku 2013 nahradilo, má 1,661 milionu lidí. To je o 39 000 více než v prosinci 2022.

–DNA–

1 komentář

  1. Tento typ předdůchodu je bohužel jen pro občany s průměrným a nadprůmětným příjmem. Tedy jen pro menší a bohatší část pracujících.

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here