Odchod z Ruska ponížil o polovinu zisk skupiny PPF

175
PPF
Foto: PPF

Skupina PPF vykázala za loňský rok čistý zisk 140 milionů eur [cca 3,3 mld. Kč]. Oproti předchozímu roku je to pokles o 48,9 procenta. Důvodem je odchod PPF z ruského trhu. Skupina to uvedla v tiskové zprávě.

CEO PPF Jiří Šmejc řekl, že hospodářský výsledek ovlivnily ztráty z loňského prvního čtvrtletí, kdy skupina odešla z ruského trhu v důsledku ruské invaze na Ukrajinu. V prvním pololetí loňského roku se skupina potýkala se ztrátou 318 milionů eur [cca 7,5 mld. Kč].

„To, že se náš celoroční hospodářský výsledek podařilo hned v následujícím období překlopit do celkového zisku, považuji za mimořádný výkon,“ uvedl Šmejc.

Za což poděkoval manažerům a zaměstnancům skupiny. Dodal, že teprve čas ukáže, jak moc se opuštění ruského trhu promítne do budoucího hospodaření společnosti. Skupina podle něj přesto loni vytvořila ve sledovaném období solidní základ pro nové investice v souladu se strategií diverzifikace zaměřenou na rozvinuté trhy Evropy a Severní Ameriky.

Poslední investice a divestice

Celková aktiva skupiny loni klesla o 5,5 procenta na 39,9 miliardy eur [cca 946 mld. Kč]. Během posledních 18 měsíců se skupina zaměřila na byznysová partnerství a akvizice především v Evropě. Výsledkem aktivit je vstup do ProSieben, německé mediální společnosti, a polského InPostu, provozovatele evropské sítě samoobslužných výdejních boxů a logistických center pro e-commerce.

  • Central European Media Enterprises, mediální divize PPF, převzala významnou chorvatskou televizní společnost RTL Hrvatska a rozšířila působnost na šest trhů.
  • Prodejem 30% podílu v CETIN Group vytvořila PPF partnerství se singapurským investičním fondem GIC.

V InPostu získala skupina 15 procent akcií od private equity fondu Advent International. Spolu s akciemi, které skupina PPF dříve nakoupila na volném trhu, vlastní nyní v InPost celkový podíl ve výši 16,75 procenta.

V souladu se svou strategií uskutečnila rovněž některé divestice [prodej majetku, pozn. red.]. Šlo například o dohodu o prodeji aktiv Home Creditu na Filipínách a v Indonésii konsorciu dceřiných společností japonské Mitsubishi UFJ Financial Group.

O skupině PPF

Skupina PPF podniká v pětadvaceti zemích Evropy, Asie a Severní Ameriky. Investuje do telekomunikací, médií, finančních služeb, e-commerce, biotechnologií, nemovitosti a strojírenství. Uskupení má svoji korporátní vlastnickou a řídicí strukturu v Nizozemsku.

Hlavní finanční ukazatele [mil. eur]

  31. 12. 2022 31. 12. 2021 Meziroční změna
Celkové výnosy 5 181 5 268 1,7 %
Zisk 140 274 48,9 %
31. 12. 2022 31. 12. 2021 Meziroční změna
Aktiva celkem 39 883 42 186 5,5 %
Vlastní kapitál 9 147 9 128 0,2 %

[Zdroj: PPF]

Majoritním vlastníkem PPF Group byl do své předloňské smrti nejbohatší Čech Petr Kellner. Loni v září, po schválení dohody o rozdělení pozůstalosti po Kellnerovi, nabyli dědicové, manželka Renáta a jeho čtyři děti, majoritní podíl 98,93 procenta na společnosti PPF Group.

–RED–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here