Českou bankovní asociaci povede Jan Juchelka z KB

898
Jan_Juchelka
Ing. Jan Juchelka / Foto: ČBA

Novým prezidentem České bankovní asociace [ČBA] se stal generální ředitel Komerční banky [KB] Jan Juchelka. Ve funkci vystřídá Tomáše Salomona z České spořitelny. Ten se nově stane prvním viceprezidentem Asociace.

Předsedou Dozorčího výboru ČBA bude nově Tomáš Nidetzký. Do prezidia ČBA zástupci 32 českých bank zvolili šest vedoucích představitelů. Nově zvolené vedení včetně prezidenta ČBA má tříletý mandát.

  • Prezident ČBA: Jan Juchelka, Komerční banka
  • První viceprezident: Tomáš Salomon, Česká spořitelna
  • Viceprezident: Michal Strcula, Air Bank
  • Člen prezidia: Aleš Blažek, ČSOB
  • Člen prezidia: Jakub Dusílek, UniCredit Bank
  • Člen prezidia: Igor Vida, Raiffeisenbank

„S velkým respektem přistupuji k vedení asociace. V jejím čele se budu s ostatními kolegy z prezidia soustředit na prohloubení dialogu a spolupráce mezi soukromým sektorem, státem a regulátorem, a na témata digitalizace, inovací či udržitelnosti. Asociace ušla za poslední tři roky velký kus cesty, máme na co navazovat,“ uvedl Jan Juchelka.

Kdo je Ing. Jan Juchelka

Jan Juchelka je od 3. srpna 2017 předseda představenstva a generální ředitel KB. Absolvoval Slezskou univerzitu v Opavě. Od roku 1995 působil ve Fondu národního majetku ČR, v letech 2002 až 2005 byl předsedou výkonného výboru. V letech 1999 až 2006 působil jako člen dozorčí rady KB.

Do KB nastoupil v roce 2006 na pozici ředitele pražské Obchodní divize korporátního bankovnictví. Ve stejném roce přešel na pozici člena představenstva zodpovědného za řízení úseků Top Corporations a Investičního bankovnictví.

  • Předseda dozorčího výboru ČBA: Tomáš Nidetzký, NRB
  • Místopředseda dozorčího výboru: Michael Pupala, MPSS
  • Člen dozorčího výboru: Tomáš Hubáček, Banka Creditas
  • Člen dozorčího výboru: Libor Vošický, Stavební spořitelna České spořitelny

Od roku 2012 pracoval v centrále Société Générale v oblasti Korporátního a Investičního bankovnictví. Působil na pozici Managing Director, Head of Coverage se zodpovědností za korporátní klientelu v regionu střední a východní Evropy, Středního východu a Afriky. Současně působil jako Senior Banker pro oblast střední a východní Evropy.

Jan Juchelka je členem CCEF [Conseiller du Commerce Éxterieur de la France], předsedou Dozorčí rady Modré Pyramidy. Od ledna 2022 je i předsedou Správní rady Nadace Jistota. V roce 2020 byl členem Národní ekonomické rady vlády [NERV]. Je držitelem prestižních ocenění jako TOP manažer roku, TOP Odpovědný lídr roku nebo Bankéř roku. V roce 2023 získal řád Chevalier de l’orde national du Mérit neboli rytíř Národního řádu za mimořádné zásluhy ve prospěch francouzského národa.

Český bankovní systém je stabilní, tvrdí nový šéf ČBA

Podle Jana Juchelky zůstává český bankovní systém stále velmi stabilní. České banky jsou dle jeho slov kapitálově silné a dobře likviditně vybavené. A i nyní v době hospodářského útlumu v Česku stojí dle něj po boku svých klientů a zůstávají silným sektorem. Uvedl, že role České bankovní asociace je pak v tom ohledu naprosto klíčová a nezastupitelná. Zvlášť, když letošní rok přinesl, jak uvedl, mnoho výzev.

Banky žádné nadměrné zisky nemají, tvrdí bankéř Marek Ditz

„Stále nás doprovází vysoká inflace. Zaznamenáváme pokles spotřeby domácností nebo zvyšující se náklady na vklady. Přestože je rok 2023 v mnoha ohledech obtížný, není to důvod k velkému pesimismu. Česko potřebuje chytře investovat, aby zabojovalo o své místo na evropské a světové ekonomické a byznysové scéně,“ vysvětlil.

–RED–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here