Zahraniční dovolené v ČR zdražují rychleji než v Německu

233
CR
Foto: Pixabay.com

„Na čelních místech Česko figuruje i ve zdražování zahraničních dovolených. Jejich ceny rostou násobně rychleji než třeba v případě Německa,“ všímá si ve svém komentáři k vývoji inflace v ČR v květnu hlavní ekonom Banky Creditas Petr Dufek.

Jeho komentář s názvem “Třetí nejvyšší inflace v EU”, v němž se věnuje 11,1% inflaci za letošní květen v Česku, přetiskujeme s drobnými úpravami v plném znění. Více níže.

Rekordmanem ve zdražování je Česko v případě bydlení. Náklady na bydlení se zde totiž zvýšily meziročně o 27 procent. A to především kvůli plošnému zvýšení cen energií. Na čelních místech Česká republika figuruje i ve zdražování zahraničních dovolených. Jejich ceny rostou násobně rychleji než třeba v případě Německa. Efekt silné koruny zde evidentně vidět není. A největší vlna snad už opadá i v případě hotelů a restaurací. I když i zde ceny rostou stále ještě rychleji než ve většině zemí EU.

[Pozn. red.: Ceny dovolených v tuzemsku vzrostly podle Českého statistického úřadu letos v květnu v porovnání s loňským květnem o 17,8 procenta. Zdražují i ceny dovolených v zahraničí. Jedním z důvodů jsou marže prodejců dovolených, ale i zdražování v cílových destinacích. Letní dovolená tak letos meziročně podraží i ve Středozemí, v průměru asi o desetinu. Zatímco v Itálii, Španělsku nebo Řecku stouply ceny o šest až osm procent, v Chorvatsku je to až o čtrnáct procent. Finančně nejlépe v porovnání s uplynulým rokem tak vychází Bulharsko a Turecko, kde stojí dovolená zhruba stejně jako loni.]

Inflace v ČR a jinde

Inflace v ČR byla v květnu druhá až třetí nejvyšší v rámci celé EU. Před námi bylo jen Maďarsko, které se nekonvenčními protiinflačními opatřeními dopracovalo až k inflačnímu rekordu. Na roveň s námi je Polsko s 12,5 procenta meziroční harmonizovanou inflací. Jen v těsném závěsu za ČR jsou nové země eurozóny včetně Slovenska.

Zdražování v Česku pokračuje. Inflace je 11,1 procenta

V každém případě je vidět, že inflace v EU opadá. S tím, jak funguje v téměř každé zemi vysoký srovnávací základ, snižuje se i inflace. Jen načasování se liší podle toho, kdy a jak která země přistoupila k regulování či fixacím cen energií pro domácnosti. Česká republika v tomto směru rozhodně nebyla premiantem a problém začala řešit, až v situaci rekordních cen na energetickém trhu.

Pokles inflace ale zaznamenává už i Česko, které mělo ještě na začátku roku inflaci nad devatenácti procenty. Už v následujících měsících bude česká inflace jednociferná a pomalu se začne propadat i žebříčku srovnání s dalšími unijními zeměmi.

Zdražování oblečení ubralo na tempu

Postupně by se v důsledku slabší poptávky měla zmírňovat i česká inflační specifika. Na prvním místě to je dlouhodobé zdražování oblečení. Zde nás v květnu už předběhlo Nizozemsko. Nicméně ve zbytku EU se zvyšují ceny oblečení podstatně méně.

Z rostoucí inflace těží hlavně stát, říká ekonom Petr Dufek

Druhé až třetí inflační místo Česka v rámci EU je sice nelichotivé, ale je vidět, že inflační vlna postupně opadá. Zveřejněná čísla výrobní inflace dávají velkou naději, že proces desinflace bude stát nejen na fungování srovnávacího základu, ale že se dočkáme i zlevnění některého zboží a služeb. K jednociferné inflaci by se ČR mohla dopracovat už v červnu.

Petr Dufek, hlavní ekonom Banky Creditas

1 komentář

  1. Ale proč ne? Až přestanou turisté jezdit, protože bude moc draho a oni se dostanou do ztráty, tak požádají o dotace a nejspíše je dostanou, protože jsou už další nápady (Jurečka) na dotace na cestovní chůvy, když rodiče nezvládají péči o děti, které si pořídili a další podobné budou zřejmě následovat. Už si to tehdy vyzkoušeli ti na horách, že nesněžilo a při tom že oni s tímto očekáváním investovali (kdyby však sledovali Green dealové zprávy, tak by věděli, do čeho jdou), ale bohužel nevím, jak s tímto požadavkem dopadli. Vláda teď bude mít balík z EU, tak bude z čeho pro vybrané jedince čerpat. A ti nevybraní, v rámci dělby práce, která funguje ve vyspělé společnosti, to budou splácet.

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here