Omezení podpory ubytování pro uprchlíky hrozí problémy

2205
ubytovani_pro_uprchliky
Čelakovského sady nad Národním muzeem v Praze se staly místem setkávání ukrajinské mládeže. / Foto: Redakce FinTag.cz

Po změně podpory ubytování pro uprchlíky z Ukrajiny by od července mohlo zůstat bez bydlení zhruba 10 000 uprchlíků. V pořadu České televize Otázky Václava Moravce to včera [25.6.] řekl ministr vnitra Vít Rakušan [STAN].

K 18. červnu drželo v Česku vízum k ochraně 344 800 lidí z Ukrajiny. Podpora ubytování pro uprchlíky se od příštího měsíce změní. Podle dokumentu Ministerstva práce a sociálních věcí [MPSV] by o dočasné bydlení mohlo přijít 38 000 až 50 000 Ukrajinců.

„Můj odhad je, že se bude jednat o nějakých 10 000 osob, o které se budeme muset postarat,” uvedl ministr vnitra.

Podle Rakušana tak bude potřeba pomoci například uprchlíkům před penzí, kteří si práci budou hledat jen obtížně.

„Vydali jsme pokyn, že nezranitelní mohou zůstat, ale ne bezplatně,” řekl a dodal: „V zařízeních státu pobývá 1 400 lidí.“

Vláda otáčí ve věci otevření sociálního pojištění Ukrajincům

Za nouzové ubytování vydá Česko podle MPSV měsíčně zhruba 420 milionů a za solidární příspěvek vydá dalších asi 170 milionů korun. To je celkem 590 milionů korun každý měsíc. Výdaje spojené s ubytováním Ukrajinců dosáhly podle ministerstva financí od loňského února do poloviny letošního dubna 6,8 miliardy korun. To odpovídá částce v průměru přes 0,5 miliardy korun měsíčně. Změny ve financování ubytování uprchlíků podle MPSV posilují adresnost podpory a zapojení uprchlíků do hrazení životních nákladů.

Podpora ubytování pro uprchlíky nově

Běžencům, kteří mohou pracovat, bude stát hradit nouzové ubytování pět měsíců. Poté si ho musí platit sami nebo se musí přestěhovat. Zdarma ho dál budou mít jen děti, senioři a postižení, tedy zranitelné skupiny. Solidární příspěvek lidem, kteří u sebe doma či ve svém volném bytě příchozí ubytovali, se přestane od července vyplácet úplně. Na humanitární dávku budou mít nově nárok jen uprchlické domácnosti s příjmem pod hranicí životního minima a určitými náklady na bydlení. Jejich limit vláda stanovila na 3 000 korun na měsíc na osobu v registrovaném bytě a na 2 400 korun kdekoliv jinde.

„V prvním ubytování se zavádí časově omezená podpora, druhé se ruší. Vzniká komplikovaná nová dávka závislá i na přiznaném příjmu,” uvedl ke změně sociolog a člen Národní ekonomické rady vlády Daniel Prokop.

Ubytování pro uprchlíky stojí 590 mil. měsíčně. Stát chce šetřit

Daniel Hůle z organizace Člověk v tísni počítá: Samoživitelka [občanka ČR, pozn. red.] se dvěma školáky a s čistým výdělkem 12 000 korun z menšího města, kde platí za nájem 13 000 korun a za energie 5 000 korun, získá od státu 13 300 korun na bydlení a k tomu dětské přídavky a další podporu. Stejná uprchlická domácnost dostane 7 800 korun. Po úhradě bytu zbude třem osobám na měsíc 1 800 korun.

Novým nastavením pomoci vláda podle něj podporu “znovu hodila na solidární domácnosti”. Ministr Jurečka úpravy nevyloučil, ale až v příštím roce.

Ministr Rakušan tvrdí, že stát připravuje scénáře pro řešení situace. Instituce jsou podle něj připraveny individuální případy řešit. Zapojit se více mají centra pro integraci v krajích a neziskové organizace. Jejich pomoc se má týkat hlavně ubytování.

V nouzovém bydlení bydlí…

V nouzovém bydlení v zařízeních po republice pobývá asi 70 000 uprchlíků a dalších 40 000 jich žije v solidárních domácnostech. MPSV varovalo, že po změně a snížení podpory může od července přijít o ubytování 38 000 až 50 000 lidí. Přičemž bytů na trhu není dost a nájmy jsou vysoké. Ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka si za změnami v podpoře ubytování pro uprchlíky ale stojí.

„Je tady samozřejmě nějaká míra sociální podpory v rámci výjimečné humanitární situace, zároveň odečítáme logicky tu výši příjmu daného člověka. Stejně přistupujeme i k českým občanům. Přístup má být takhle transparentní, férový,” vysvětlil Jurečka.

Stát neví, kolika Ukrajincům vyplatil humanitární dávku

Do evidence MPSV se dosud zapsalo asi 12 000 bytů pro uprchlíky. Bydlení pro celkem 3 500 lidí přihlásili jeho majitelé. Nejvíc zapsaných bytů je v Praze, naopak nejméně na Vysočině. Registr bytů pro uprchlíky resort spustil letos 11. dubna.

„V současné době je evidováno 12 031 bytů pro celkem 31 459 osob – na uzavřených smlouvách k evidovaným bytům,” potvrdilo ministerstvo.

Podle jeho údajů majitelé v Praze zapsali 2 429 bytů pro 5 905 lidí. Následuje Středočeský kraj s 1 808 registrovanými byty pro 4 620 osob, Jihomoravský kraj s 1 204 byty pro 3 265 uprchlíků a Ústecký kraj s 1 034 byty pro 2 778 příchozích. Nejméně evidovaných bytů je na Vysočině, a to 402 pro celkem 1 182 osob.

–ČTK/DNA–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here