Pražská burza je domov důchodců, říká Tomas Michálek

1152
Tomas_Michalek
Tomas Michálek / Foto: Redakce FinTag.cz

„Ten hlavní trh je takový domov důchodců, který dožívá a platí dividendy. Ale ten Start je mnohem živější. Tam si ty firmy, které chtějí podnikat, chodí pro peníze, ne platit dividendy,“ říká Tomas Michálek ze STARTer Investment Partners.

„A to je opak toho, co najdeš na hlavním trhu,“ dodává v červnové video debatě ABCD investora.

Tomas Michálek je vášnivý zastánce akciového trhu pro malé a střední podniky START, který spravuje Burza cenných papírů Praha [BCPP]. Na tento trh umisťují své akcie podniky, jako je Pilulka, Fixed, eMan apod.

„Ta burza prokazuje, že je potentní, že je schopná zásobit trh tam, kde je ten kapitál hodně drahý nebo žádný a podniky si pro něj chodí,“ popisuje trh START BCPP Tomas Michálek.

Je to ale právě nízká likvidita, která se tomuto trhu často vytýká. Nabízí ale i docela jiný zážitek než jen nákup či prodej na hlavním trhu. Zadání příkazu s několikadenním předstihem totiž na STARTu neexistuje.

„Kontinuální obchodování ten trh posadí na hlavní místo pražské burzy. Nečekáš na žádné aukce, kde ani nevíš, jak se ti povedou. Ne, jdeš tam, vybereš si a jdeš domů,“ popisuje hlavní rozdíl v obchodování na trhu START a hlavním parketu.

Co způsobí start na trhu START

Podle Tomase Michálka v budoucích měsících „zmizí“ z ekonomiky značná část likvidity. Což podpoří vzestup trhu START, který tento fakt ještě umocní.

„I to podle mě trefuje ten čas toho, co dělám,“ vysvětluje bezmeznou důvěru v trh START.

Je přesvědčený, že trh akceleruje už v srpnu. Tvrdí, že přiláká nový kapitál, ale i ten kapitál, který na něm je, podle Michálka ožije a bude se více točit.

„To je momentum, kdy institucionální klienti nevyčerpají všechny prostředky a dokupují. A ten trh na tom vytěží i s těmi novými příchody. Trhu přibyde o 15 až 20 procent,“ tipuje.

Fixed.zone vyslyšela klienty a snížila akciový lot na trhu Start

Důležitou roli v síle trhu zajišťuje Národní rozvojová banka [NRB], která u každé emise akcií podle úmluvy nakoupí daný akciový podíl. Stát se tak částečně stává důležitým investorem, který dodává peníze na trh.

Jak investuje Tomas Michálek

Tomas Michálek jako investor nejraději kupuje akcie firem, které vyrábějí produkty. A svým značkám je věrný…

„Tak třeba mám akcie výrobce bot, které mě provázejí životem. Nosím je celý život. Anebo tady sluchátka od Fixed, já jsem neměl nikdy lepší sluchátka. Já nejsem člověk, který nakoupí a vyhodí. Když vidím, že český producent nabízí kvalitu, preferuji kvalitu nad kvantitou. A ta firma je ještě na burze, má potenciál růst, tak si to koupím,“ vysvětluje svůj přístup k nakupování a investování zároveň Michálek.

A dodává: „Rád bych si koupil Karu. Ten management, ten koncept je výborný. Nyní staví novou fabriku, kde začnou kupovat kůže z Latinské Ameriky v mnohem surovějším stavu. Doteď kupovali relativně zešlechtěnou. Ale jakmile budou mít tu fabriku, tak nakoupí kůži o mnoho levněji, a budou zase o kus dál. Vzrostou jim marže ze tří procent na deset a výš.“  

Chytré a pracovité lidi musíme udržet doma, říká Tomas Michálek

Blíže se vyjadřuje i k aktuálnímu dění kolem akcií skupiny ČEZ. V tomto případě běží válka mezi státem a drobnými investory o to, jak a zda stát vykoupí jejich akciové podíly. To, pokud se skutečně odhodlá společnost převzít a rozdělit.

„Veškerý ČEZ jsem vyprodal. Já ten papír nechci vidět do té doby, než stát vyřeší, co má. A pak až to udělá, anebo ne, tak si třeba ten papír znovu koupím. Ale jinak mě to nezajímá už kvůli tomu, že je tam silné politické riziko. Jinak ČEZ nyní neřeším,“ říká s tím, že ovládnutí skupiny ČEZ státem poškodí pražskou burzu cenných papírů.

Daniel Tácha

Pozn. red.: Více informací o debatách ABCD investora, jejichž je FinTag.cz mediálním partnerem, jsou zde.

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here