Ubytování pro uprchlíky stojí 590 mil. měsíčně. Stát chce šetřit

19478
ubytovani
Nouzové ubytování pro uprchlíky z Ukrajiny ve Středočeském kraji. / Foto: Redakce FinTag.cz

Od letošního července dostane od státu peníze na ubytování přímo uprchlík z Ukrajiny. Humanitární dávka tak neposlouží jen jako příspěvek na pokrytí základních potřeb uprchlíků, ale zahrne i náklady na bydlení.

Stát uvažuje o příspěvku na bydlení ve výši tři tisíce korun na osobu. Ministerstvo práce a sociálních věcí [MPSV] uvedlo, že stát tak ušetří za nouzové ubytování a nevyplácel by už solidární příspěvek. Za nouzové ubytování vydá Česko podle MPSV měsíčně 420 milionů a za solidární příspěvek vydá dalších 170 milionů korun. To je celkem 590 milionů korun každý měsíc.

Výdaje spojené s ubytováním Ukrajinců dosáhly podle ministerstva financí od loňského února do půlky letošního dubna 6,8 miliardy korun. To odpovídá v průměru na něco málo přes 0,5 miliardy korun měsíčně. Podle MPSV je nyní ale potřeba posílit adresnost podpory a více zapojit do hrazení životních nákladů ty příchozí, kteří mohou pracovat.

Vyplývá to z návrhu nařízení vlády, které započitatelné náklady na bydlení stanovuje. Podle něj by úřady práce mohly lidem s vízem k ochraně při výpočtu humanitární dávky zohlednit 3 000 korun na osobu v bytě, který jeho majitel zanesl do bytové evidence. V ostatním bydlení by to mohlo být 80 procent částky, tedy 2 400 korun.

Stát neví, kolika Ukrajincům vyplatil humanitární dávku

Úřady nově budou při stanovení dávky posuzovat výdělek a úspory uprchlíků. Odečtou je od jejich životního minima a započitatelných nákladů na bydlení. Peníze na bydlení od státu nově dostane uprchlík.

Změny v ubytování pro uprchlíky v praxi

Úřad práce by podle návrhu při výpočtu humanitární dávky zohlednil na osobu 3 000 korun na bydlení v bytě, který jeho majitel zapsal do evidence. Nejvýše by se započítalo na měsíc 15 000 korun. V neregistrovaných bytech či na ubytovnách by to mělo být 80 procent částky, na osobu tedy 2 400 korun. Nejvýše by se při výpočtu bralo v potaz 12 000 korun pro pět a více lidí.

Žena s příjmem 17 000 korun, která je v Česku se svými dvěma staršími dětmi déle než půl roku a žije v registrovaném bytě, by tak měla podle ministerstva práce dostat dávku pro rodinu 2 110 korun. Postižený a jeho pečující s příjmem 3 000 korun, kteří dorazili před třemi měsíci a jsou v nouzovém ubytování, by mohli pobírat společně 9 150 korun. Samotný dospělý, který je v Česku víc než půl roku, je v evidenci uchazečů o práci a bydlí na ubytovně, by měl mít 5 530 korun.

Obce řeší neuhrazené poplatky za ubytované Ukrajince

Nouzové ubytování uprchlíkům nyní hradí pět měsíců stát. Poté by si ho měli platit buď sami, nebo by se měli přestěhovat. Netýká se to seniorů, postižených, dětí, studentů, těhotných žen a těch, kteří se starají o malé děti či handicapované blízké. Solidární příspěvek dostává teď ubytovatel. Za poskytnutí samostatného bytu zdarma či za úhradu energií nejméně 16 dnů v měsíci mu úřad práce podle počtu ubytovaných a druhu bydlení posílá od 3 000 do 15 000 korun.

Jaké jsou aktuální náklady

Ministerstvo v podkladech k nařízení uvedlo, že by na humanitární dávku bylo potřeba asi 920 milionů korun měsíčně. Z toho by na bydlení podle nové metodiky bylo až 270 milionů korun. Celkem by výdaje na druhé pololetí měly činit asi 5,52 miliardy korun.

Resort poukazuje na to, že tuto sumu v rozpočtu nemá. Dodává, že by se ale měly snížit výdaje asi o 420 milionů korun měsíčně za nouzové ubytování. Stát by ho přestal platit asi 40 000 lidí. Vyplácet se nebude ani solidární příspěvek, což je kolem 170 milionů měsíčně, uvedlo ministerstvo.

Česko evidovalo k 28. únoru celkem 649 303 Ukrajinců

Resorty, kraje, odbory či zaměstnavatelé mohou své připomínky k novému návrhu podávat do poloviny května. Poté nařízení bude schvalovat vláda.

–ČTK/RED–

18 KOMENTÁŘE

  1. Protože bývám na kontaktním centru pro ukrajinské uprchlíky vím, že dvě třetiny z nich nepřicházejí z válečných oblastí. Jednoduše jen využili hloupost naší vlády a tak jako před válkou, přijeli jen kvůli práci. Jenomže zatímco před válkou si u nás bydlení museli najít a platit, dnes je jim servírováno zdarma.

    • To víte, politika. Stejně jako “Muti Merkel”, my to zvládneme. Ale je to logické, proč takto. Politik udělá rozhodnutí a občan to zaplatí. To se to dobře rozhoduje. Co ovšem nechápu, je to divení se politiků po volbách, proč musí jít od válu. Avšak v této chvíli musí být jasné i lidem, kteří politiku nesledují, proč byl takový tlak, aby byl zvolen pan Pavel. Prezident po parlamentních volbách vybere politika, kterého pověří sestavením vlády. Ten nemusí být nutně ze strany, která získala nejvíce hlasů ve volbách. Vzpomínám si, jak tenkrát Zeman trval na tom, aby mu ukázali, myslím, že to byla ODS, papír se sto jedna podpisy. Neměla je a jak Němcová naříkala, že to není správné, že to má být politik z ODS. Zeman na tom trval, ale žádný papír nikdy dodán nebyl. Jinými slovy, bude to po dalších parlamentních volbách velmi zajímavá podívaná, jak se na prezidenta všichni sesypou, koho má pověřit sestavením vlády. Protože s takovou politikou bude mít ANO suverénně nejvíce hlasů a současně bude společnost zpolarizována tak, že budou jiskřit i klávesnice u počítačů. Jelikož novináři už dávno nedělají novinařinu, ale agitaci jako prodloužená ruka vlády (to je ovšem celosvětový trend, jak šli staří do důchodu a na jejich místa v médiích nastupuje sluníčkářská generace) a současně se bude hospodářská situace rozvinutého západu zhoršovat. Ona se samozřejmě zase zlepší, ale bude to běh na dlouhou trať. Neboť se nejprve budou muset hospodářsky znemožnit zelení komouši. Mám obavy, že než k tomu dojde, bude to s úkrokem přes komouše rudé (v Rakousku jsou už začínají excelovat v komunální politice), kteří to zelené hospodářství dorazí úplně. Pak se to finančně dotkne každého člověka a tím se vytvoří předpoklady pro nástup nové generace politiků, kteří hlasy od lidí už skutečně dostanou. To však může klidně trvat i jednu generaci. Takže Ukrajince u nás to nejspíše postihne také.

    • Hlavně samoživitelkám a dětem. Kdy už konečně budeme pro stát důležití nejen jako voliči.

  2. Osobně by mne zajímalo kolik stáli uprchlíci v době rozděleného světa NSR ?? Jistě my jsme jako socialistický stát, v rámci rvhp toto neřešili. Západní němci to řešili s USA a my s SSSR.

  3. Nikdy nebyli na up ani moje mamka přesto nemáme nárok na žádný příspěvek i když jsem doma s 2 letym synem.moje mamka má příspěvek na bydlení teď ji obrali o 300 Kč celkem na 1 měsíc ji zůstává 1000 Kč z důchodu který má 13 tisíc ale to je v pořádku my můžeme živořit hlavně ať má UK .nám stát chce vše zdrazit zdanit a ti jenom berou zadarmo jak slyším UK tak už mám na ně alergií

  4. Jsou tady dost dlouho, tak bych jim nedal nic . Chtějí bydlet tak ať jsi to platí sami. Nám taky stát nic nedá a to by bylo peněz do rozpočtu. Ale ta naše vláda dá vše Ukrajincům a nás české občany bude ždimat. Už bych jim nedal nic.

  5. No Co pul miliardy měsíčně však nato máme. Zvýšíme daně uberem nasi pracující luze a dáme ukrajincum . Žádný problém.

    • Ve čtvrtek nás o tom, o čem píšete, prý hromadně a najednou, budou informovat. Vláda představí svoji představu o plánech, jak změnit výdaje a výběr daní státem. Tak jsem zvědav, kdo bude muset šetřit a kdo ne, komu se ubere a v čem a kdo bude ponechán na stávajícím stavu.

      • Mně se ten vládní balíček úspor vůbec nelíbí, ale co je na tom to nejhorší, že ta naše fialová vláda zdražila i kojeneckou vodu, dala ji totiž do 22%. To mně rozum nebere. Pořád se pláče, jak je potřeba, aby rodina měla 3 děti a pak, až je lidé mají, tak zdraží všechno, co je potřeba k životu malého špunta. No jó, vládne nám jakási divná “junta”.¨¨

  6. Vláda zaprodaných vlastizrádců nic víc.
    Příspěvek na bydlení atd nebo klidně i uhrazeno celé ubytování by měli dostat jen uprchlíci postižení válkou. To je v pořádku.
    Jenže tady jsou ze 2/3 ve většině případů ekonomičtí migranti, kteří si zde přijeli jen slušně vydělat.
    Je to hnus co tito současní volení zástupci předvádí… buď je to čistý amatérismus nebo moc dobře promyšlený kalkul jak zničit Česko.

  7. A to mají naši politici tu “drzost”, že chtějí zavést ten paskvil balíček? Pomoc na 3 měsíce, za tu dobu může jít pracovat a zaopatřit se dotyčný sám, tak jako musíme my. Další podmínkou by bylo trvalé bydliště na území bojů. Ve svém okolí mám teď plno migrantů, ale nepracuje jich většina. Předpokládám, že měli své úspory a příjmy, takže mají možnost se o sebe postarat. Pokud jim platíme téměř 600tis měsíčně, zajímalo by mě, kolik a na co všechno dostane jednotlivec …. raději to ani nechci vědět :o(

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here