Vláda prodlouží podporu ubytování uprchlíkům z Ukrajiny

5928
ubytovani
Foto: Redakce FinTag.cz

Vláda ve středu [22.3.] nejspíš prodlouží o rok platnost pravidel pro nouzové ubytování válečných uprchlíků z Ukrajiny. Zároveň prodlouží i vyplácení solidárního příspěvku pro majitele nemovitostí, kteří uprchlíky ubytovávají.

Vyplývá to z nařízení, jímž se bude vláda příští týden ve středu zabývat. Pravidla nouzového ubytování pro uprchlíky se v něm prodlužují do konce března příštího roku. Do té doby má zatím trvat dočasná ochrana příchozích v Česku i dalších zemích EU.

A stejně tak se podle nařízení vlády prodlouží vyplácení solidárního příspěvku pro lidi, kteří zdarma či za úhradu energií ubytovávají uprchlíky u sebe doma či ve svém volném bytě. A prodlouží se o čtvrt roku. Podpora by se měla poskytovat do konce letošního června. Pravidla pro její získání a její výše se měnit nemají. Zpřísnila se ale jejich podpora poté, kdy Hospodářské noviny upozornily, že úřady práce vyplatily přes 600 tisíc korun skupině žadatelů s jedním společným účtem.

Ruská invaze na Ukrajinu začala loni 24. února. Ministerstvo vnitra od té doby vydalo uprchlíkům téměř 497 700 dočasných víz k ochraně. Lidé nyní obnovují svou registraci. O prodloužení dočasné ochrany v Česku musejí požádat do konce března. Ministr vnitra Vít Rakušan [STAN] před pár dny uvedl, že to dosud udělalo 271 tisíc z nich.

Nouzové ubytování pro uprchlíky

Stát poskytuje příspěvky na nouzové ubytování uprchlíků v ubytovnách, penzionech a hotelích. Krajským či obecním zařízením na osobu na den posílá 300 korun. Ostatním provozovatelům vyplácí 350 korun. Dosavadní nařízení platí do konce března. Pokud by vláda platnost podle ministerstva vnitra neprodloužila, od dubna by ubytování uprchlíků bylo bez pravidel. Týkalo by se to třeba právě proplácení náhrad za osobu a noc v zařízení.

Podle zákona může vláda paušální příspěvek nastavit, a to od 200 do 350 korun na osobu za den. Původně byly částky o stokorunu nižší než dnes, zvedly se loni od listopadu. Důvodem bylo zdražování energií.

Ukrajinští běženci odvedli na zdravotní pojištění 1,1 mld. Kč, říká šéf VZP

Ministerstvo vnitra pro letošek počítalo původně s výdaji na nouzové ubytování asi 3,5 až čtyři miliardy korun, pokud by počet ubytovaných zůstal stejný. Resort připomíná, že výdaje ale ovlivní změna v nastavení podpory ubytování. Pravidla by totiž měla upravit další novela zákona lex Ukrajina. Podle normy stát bude uprchlíkům bydlení v ubytovnách, penzionech a dalších zařízeních hradit jen po omezenou dobu. Po 150 dnech, tedy pěti měsících by si ho měli začít platit buď sami, nebo by si museli najít jiné bydlení. Netýká se to však rodičů s malými dětmi, invalidů a seniorů.

Vláda oseká humanitární dávku pro práceschopné Ukrajince

Podle zákona by v nouzovém ubytování neměli uprchlíci setrvávat dlouho. V ubytovacích zařízeních by neměli pobývat zpravidla déle než tři měsíce a v tělocvičnách, halách či podobných místech ne déle než měsíc, předpokládá norma. Podle expertů na migraci je bydlení v bytech vhodnější pro začleňování, navíc je levnější.

Solidární příspěvek do konce června

Podle vládního nařízení se o čtvrt roku prodlouží i vyplácení solidárního příspěvku pro lidi, kteří zdarma či za úhradu energií ubytovávají uprchlíky u sebe doma či ve svém volném bytě. Podpora by se měla poskytovat do konce června. Pravidla pro její získání a její výše se měnit nemají.

Podle ministerstva práce kvůli pokračování války na Ukrajině přetrvává potřeba ubytování příchozích. Resort poukazuje v podkladech k nařízení na výhodnost bydlení v domácnostech. Zmiňuje usnadnění adaptace a integrace uprchlíků, jejich rozptýlení po republice a snížení výdajů z rozpočtů na zajištění hromadného ubytování.

Solidární příspěvek zavedl loni takzvaný lex Ukrajina, nastavení podpory pak upravuje vláda v nařízení. O dávku je možné žádat za ubytování s prostorem na odpočinek, pro přípravu jídla a osobní hygienu, se záchodem a přístupem k pitné vodě. Stát za bezplatné poskytnutí bydlení na nejméně 16 dnů v měsíci přispívá ubytovatelům na náklady.

Na jednoho ubytovaného uprchlíka v samostatném bytě posílá:
  • 5 000 korun,
  • na dva 9 000 korun,
  • tři 12 000 korun,
  • na čtyři 14 000 korun,
  • pět a více osob 15 000 korun.

Pokud lidé mají příchozí u sebe doma, mohou na ubytovanou osobu pobírat 3 000 korun na měsíc. Měsíčně mohou získat nejvýš 9 000 korun. Podpora je i pro ubytovatele, u nichž si běženci platí plyn a elektřinu.

Na příspěvcích se podle ministerstva při ubytování 48 000 lidí vyplatí za měsíc 167 milionů korun, za čtvrtletí 501 milionů korun. Za první dva letošní měsíce podle resortních údajů výdaje činily ale 417 milionů korun. Od loňského jara do konce letošního února to bylo přes dvě miliardy korun. V lednu úřady práce poskytly 23 200 dávek, v únoru o stovku méně.

Výdaje na uprchlíky z Ukrajiny dosáhly 28,5 miliardy

Příspěvky se vyřizují jen on-line. Řadu žádostí úřady práce teď zamítají a žadatelé musí po vyzvání do poboček přinést doklady o ubytovaných či bytě. Důvodem je podezření na případné podvody. Na možné zneužívání digitalizovaných dávek a nedostatečnou kontrolu poukazovaly odbory. Hospodářské noviny před nedávnem napsaly, že úřady práce vyplatily přes 600 000 korun skupině žadatelů s jedním společným účtem a ministerstvo práce systém pozastavilo. Mluvčí ministerstva Eva Davidová sdělila, že vyplácení podpor zastavené není, jen se ověřuje.

Zajištění uprchlíků má od července upravit novela zákona lex Ukrajina. Solidární příspěvek by se vyplácel jen těm, kteří přijali příchozí u sebe doma. Samostatný byt by si běženci platili sami. V podpoře od státu by se jim zohlednily započitatelné náklady na bydlení, které by měla stanovit vláda. Posuzovat by se měl příjem ze zaměstnání v Česku. Ministr práce Marian Jurečka [KDU-ČSL] nedávno řekl, že od ledna by se uprchlíkům měl otevřít běžný systém dávek.

–ČTK/RED–

4 KOMENTÁŘE

  1. Proberte se, oni pomoc nepotřebují. Muži se sem jezdí schovat před narukováním. Většina znich co sem přijíždí jsou ekonomičtí migranti. Těch pár co to doopravdy potřebují, těch mi je líto. Nejvíce dětí, ktré musí trpět za nehoráznost a neschopnost rodičů. Mohu toto vše posoudit, protože rok už pracuji jako správce zařízení pro uprchlíky. Nejvíc mě dostanou ,když se někdo z nich odstěhuje, jak vypadají po nich ty pokoje. Smrad,bordel a plíseň. To nám média neukážou, to se tají. A takovích pravd vím víc, jen se je bojím zveřejnit aby mne nezavřeli tito skvělí demokrati. Svoboda projevu je jedno ze základu DEMOKRACIE.

  2. Upřímně lituji všech zúčastněných v této válce. Ale po pravdě řečeno nechápu vládu kam s těmito kroky směřuje. Docela si říkám a i to vidím že sami Ukrajinci vůči sobě nejsou solidární. Chápu spoustu lidí se opravdu octlo v tísni ale spousta si též zlepšila svoji situaci a sami svým krajanům nepomůžou místo toho si užívají baru restauraci atd a naši lidi od státu nedostanou jen tak nic.

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here