Svaz průmyslu nabídl českým firmám unikátní setkání s diplomaty

153
diplomaty
Jako každý rok se k poradě do Černínského paláce sjeli ekonomičtí diplomaté. Využil toho i Svaz průmyslu a dopravy ČR. / Foto: Redakce FinTag.cz

Setkání tuzemských exportérů s českými ekonomickými diplomaty uspořádal již tradičně Svaz průmyslu a dopravy ČR [SP ČR]. Akce se koná dnes [29.6.] a ještě zítra, v pátek 30. června, na výstavišti v pražských Letňanech.

Zástupci SP ČR uvedli, že během těchto dvou dnů se uskuteční schůzky s téměř 180 českými diplomaty z celého světa. Firmy se potkají s ekonomickými diplomaty z českých velvyslanectví a zahraničních kanceláří CzechTrade a CzechInvest. Ti do Česka přijeli z Japonska, Kanady, Korejské republiky, Německa, Spojených států, Velké Británie a mnoha dalších zemí.

„K dispozici jsou podnikatelům i zástupci České podnikatelské reprezentace v Bruselu a Klientského centra pro export. Nechybí ani konzultační stolek Design Centra CzechTrade, České exportní banky, Exportní garanční a pojišťovací společnosti, Agentury pro podnikání a inovace a Úřadu pro průmyslové vlastnictví,“ vyjmenovávají zástupci Svazu.

Podle nich letos nově firmy budou moci využít konzultace o poválečné rekonstrukci Ukrajiny. Do ní je „zasvětí“ zástupci z Ministerstva průmyslu a obchodu. A právě o schůzky s diplomaty a odborníky na regiony, jako jsou Německo, USA a Ukrajina převládá mezi exportéry největší zájem.

Maximální doba schůzky je 20 minut

Letos pro účastníky Svaz průmyslu a dopravy ČR naplánoval přes 2 000 dvacetiminutových schůzek. Konzultovat na ně přijede 285 zástupců firem. Jim je k dispozici téměř 180 ekonomických, zemědělských a vědeckých diplomatů a zástupců CzechTrade nebo CzechInvest působících v zahraničí. A další konzultující ze státních organizací na podporu exportu ze 120 zemí. Konzultace jsou zdarma a každá firma může využít deset schůzek, jejichž maximální délka je 20 minut.

Firma, která uspěje v USA, má všude otevřené dveře

Setkání s ekonomickými vyslanci a zástupci CzechTrade, CzechInvest a dalšími představiteli zahraniční spolupráce organizuje Svaz každoročně od roku 2002. To vždy u příležitosti porady ekonomických diplomatů. Jde o velmi efektivní a účinný nástroj podpory exportu, kterého se pravidelně účastní stovky zástupců firem. V letech 2020 a 2021 se akce kvůli pandemii uskutečnila online a částečně hybridní formou. Na výstaviště v pražských Letňanech se v plné podobě vrátila až loni.

Viceprezident SP ČR Radek Špicar uvedl, že každoroční setkání exportérů nabývá „na objemu“. Stále se rozrůstá okruh institucí a stran, které se do něj zapojují.

Teď je ten správný čas být v Srbsku aktivní, říká Tomáš Kuchta

„Máme tu opět dva dny nabité schůzkami a byznysovým speed datingem. Bez toho, aniž by podnikatelé museli opustit Českou republiku, získají během dvaceti minut perfektní přehled o nových trzích, kam můžou směřovat svůj export nebo rozšířit obchodní zájmy,“ říká Špicar a zmiňuje nabídku SP ČR na přímé podnikatelské mise do vybraných destinací.

Svaz apeluje na vládu ve věci obnovy Ukrajiny

Co se týče Ukrajiny, pak upozorňuje na nutnost vytvoření podmínek ze strany státu pro firmy, které chtějí po válce expandovat na Ukrajinu. Ty by rád viděl srovnatelné s těmi, jaké mají německé nebo polské společnosti.

„Svaz průmyslu proto spolupracuje s ministerstvem průmyslu i dalšími institucemi na novele příslušného zákona. Cíl je, aby umožnil státní pojišťovně EGAP i České exportní bance podpořit české firmy na Ukrajině. Tuzemská legislativa totiž zatím podobnou podporu v zemích, kde probíhá válečný konflikt, fakticky zakazuje,“ vysvětluje.

Ukrajincům jsme nesmírně pomohli, říká Jaroslav Hanák

Což je podle něj problém. České společnosti totiž v mezinárodním prostředí dokáží dobře konkurovat, pokud jde o poměr kvality produktů a jejich ceny.

„Bez srovnatelné státní podpory s jinými zeměmi se ale jejich vyhlídky podstatně zhoršují,“ dodal Radek Špicar.

–DNA–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here