Colt CZ Group SE koupila švýcarského výrobce munice

894
colt
Foto: Colt CZ Group SE

Skupina Colt CZ Group SE [CCG] oznámila, že 28. června podepsala kupní smlouvu a nabyla 100% podíl ve společnosti swissAA Holding AG. Jde o švýcarskou firmu na výrobu munice. Hodnotu transakce zúčastněné strany nezveřejnily.   

Společnost swissAA Holding je referenční výrobce munice se sídlem ve Švýcarsku a partnerem švýcarských, belgických, německých a dalších zákazníků z ozbrojených složek. Vyrábí munici a technologie pro ozbrojené složky využívající malorážové střelivo [5,56 mm, 7,62 mm, 9 mm a 12,7 mm] a rovněž náboje do podvěsného granátometu o ráži 40 mm.

Holding tvoří několik 100% vlastněných dceřiných společností se sídlem ve Švýcarsku a Maďarsku. Společnost drží také řadu patentů na munici. CCG akvizici financovala z vlastních hotovostních zdrojů a výnosů z nedávné emise dluhopisů.

Tato akvizice je součástí naší dlouhodobé růstové strategie nejen v segmentu ručních palných zbraní, ale rovněž v souvisejících odvětvích, kdy munice je přirozeným doplňkem k našim hlavním výrobkům,“ řekl k transakci Jan Drahota, CEO a předseda představenstva CCG.

Podle něj nákup švýcarské firmy významně rozšíří obchodní příležitosti na trhu ozbrojených složek. Zmínil nejen výrobní schopnosti švýcarské firmy, ale také její výzkum a vývoj.

Česká Colt CZ Group SE si jede dobře

Skupina Colt CZ Group SE, někdejší Česká zbrojovka, vykázala už v loňském prvním pololetí rekordní růst ve všech klíčových hospodářských ukazatelích. Vůbec nejvyšší nárůst prodejů zbraní zaznamenala v České republice. Důvodem byla válka na Ukrajině.

Výnosy společnosti v první polovině letošního roku dosáhly 7,05 miliardy korun [meziročně +49,1 %]. Čistý zisk skupiny činil 1,1 miliardy korun, meziročně vzrostl dokonce o 87,9 procenta. Firma v prvním pololetí prodala 362 741 [meziročně +19,2 %] zbraní.

„Colt CZ Group má za sebou další rekordní pololetí. Meziroční srovnání pozitivně ovlivnila nejen konsolidace výnosů Coltu, ale také zlepšený produktový mix a nárůst počtu prodaných zbraní v klíčových teritoriích,“ komentoval tehdejší hospodářské výsledky prezident a předseda představenstva Colt CZ Group Jan Drahota.

Český obranný průmysl je opět na špičce, říká Lubomír Kovařík

Výnosy skupiny za celý rok 2022 dosáhly 14,6 miliardy korun. Tato hodnota představuje meziroční nárůst o 36,5 procenta. Výnosy v ČR v roce 2022 vzrostly o 133,7 procenta na 1,9 miliardy korun. Skupina dodávala zbraně a příslušenství Armádě ČR pod rámcovým kontraktem. Stouply i výnosy z prodejů ve Spojených státech a sice o 11,8 procenta na sedm miliard korun.

Avšak letošní výsledky už tak skvělé růsty nepotvrzují. Počet prodaných zbraní za první tři měsíce roku 2023 klesl o 25,3 procenta ve srovnání se stejným obdobím roku 2022 a činil 149 511 prodaných kusů. Výnosy Skupiny za první tři měsíce roku 2023 dosáhly sumy tři miliardy korun. To je meziročně o 15,2 procenta méně.

Vedení firmy poklesy vysvětluje sezónností prodejů v segmentu ozbrojených složek, ale i dopady přepočtů z cizích měn, zejména USD a EUR do české koruny. Zmínilo i pokles některých produktových segmentů na komerčním trhu ve Spojených státech.

Zbrojovka uspěla na burze i americkém trhu

Česká zbrojovka na sebe výrazně upozornila v momentě, kdy vstoupila na americký trh prostřednictvím nákupu americké společnosti Colt. Dala za ní zhruba pět miliard korun. Finance si zajistila emisí svých akcií na Burze cenných papírů Praha.

„V roce 2019 činily naše tržby bezmála šest miliard korun. Výnosy za první pololetí roku 2020 dosáhly 3,4 miliardy korun. To představuje nárůst o 13,5 procenta oproti stejnému období loni,“ popsal kondici podniku v době vstupu na burzu v rozhovoru pro FinTag.cz tehdejší prezident a předseda představenstva tehdy ještě České zbrojovky Group Lubomír Kovařík, dnes předseda dozorčí rady skupiny CCG.

Firma, která uspěje v USA, má všude otevřené dveře

Výtěžek z prodeje akcií firma použila hlavně k financování nákladů spojených s rozšířením výrobních a distribučních kapacit ve Spojených státech. Především v podobě plánované stavby nové továrny ve městě Little Rock v Arkansasu.

„Pro dodávky federálním agenturám musí 75 procent výrobku pocházet z USA, dle legislativy zvané ´Buy American Act´. Proto zde plánujeme výstavbu závodu,“ vyjasnil Kovařík.

Dnes závod Little Rock v Arkansasu slouží jako centrála skupiny pro Severní Ameriku a jako druhý výrobní závod. To vedle hlavního výrobního závodu v Uherském Brodě. Firma působí v USA již od roku 1997. Od roku 2005 vlastní i americkou značku Dan Wesson, která vyrábí revolvery a pistole. Do USA míří kolem 50 procent produkce uherskobrodského závodu.

–DNA–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here