Vládní dluh ČR roste. České dluhopisy jedou, nesou jistých 5 %

1858
Vladni_dluh_CR
Ministr financí Zbyněk Stanjura [uprostřed] v areálu bývalé věznice ve Zlínském kraji / Foto: MF ČR

Vládní dluh ČR dosáhl v letošním prvním čtvrtletí 44,5 procenta českého hrubého domácího produktu [HDP]. To je meziroční růst o 1,7 procenta [42,8 %]. Celková výše vládního dluhu je přes 3,099 bilionu korun.

Přesněji 3099,4 miliardy korun. Data zveřejnil Český statistický úřad [ČSÚ]. Podle něj nominální dluh vládních institucí v letošním prvním čtvrtletí meziročně stoupl o 415,3 miliardy korun.

„V prvním čtvrtletí roku 2023 vládní instituce hospodařily se schodkem ve výši 100,9 miliardy korun. K tomuto výsledku nejvíce přispěly vyplacené sociální dávky,” uvedla ředitelka odboru vládních a finančních účtů ČSÚ Helena Houžvičková s tím, že meziročně jde o zhoršení ve výši 31,9 miliardy korun.

K nárůstu zadlužení došlo přesto, že celkové příjmy sektoru vládních institucí stouply meziročně o 12,6 procenta a dosáhly 40,6 procenta HDP. Na meziročním růstu příjmů se podílely zejména přijaté daně z příjmů, sociální příspěvky a daně z výroby a dovozu.

Na druhé straně ale rostly výdaje na sociální dávky, dotace a náhrady zaměstnancům. Celkové výdaje vládních institucí meziročně vzrostly o 16,0 procenta a dosáhly 46,5 procenta HDP.

Vláda si v Bruselu půjčí 140 miliard korun. NRR to kritizuje

Ministerstvo financí ČR [MF ČR] financuje vládní dluh prostřednictvím půjček, emisí státních dluhopisů a pokladničních poukázek. Hlavní část financování pak leží v dluhopisech, kde zůstává MF ČR stále úspěšné. Mezi investory je o české státní dluhopisy zájem. Významnou roli hrají i 7% základní úrokové sazby České národní banky [ČNB], které určují zhruba 5% výnos z českého státního dluhopisu.

České státní dluhopisy jdou na dračku

Emise dluhopisů pro institucionální investory běží podle plánu MF ČR. Resort tak například v minulém týdnu emitoval ve třech aukcích státní dluhopisy zhruba za 17 miliard korun. Potvrdila to ČNB, která aukci realizovala. Šlo o aukci státních dluhopisů „na poslední chvíli“. Byla to poslední ze tří vln aukcí, kterou ministerstvo financí v červnu uskutečnilo. Při předchozích dvou se prodaly státní dluhopisy za 26,1 miliardy korun.

Největší zájem měli investoři o dluhopisy s proměnlivým úročením se splatností v roce 2031. Projevili ochotu je nakoupit v objemu 22,5 miliardy korun. Ministerstvo je na trh nabídlo za 4,1 miliardy korun.

Státní dluhopisy nesou, ale i podporují „organizovaný zločin“

Poptávka překonala nabídku také u dluhopisů s pevným úročením. Cenné papíry se splatností v roce 2031 chtěli investoři nakoupit za 13,7 miliardy korun. Ministerstvo je na trh umístilo v objemu 10,1 miliardy korun. Průměrný výnos dosáhl 4,3 procenta. Dluhopisy se splatností v roce 2037 se prodaly v objemu 2,8 miliardy korun při poptávce 3,6 miliardy korun. Jejich průměrný výnos činil 4,22 procenta.

Podle Strategie financování a řízení státního dluhu bude letos stát potřebovat na toto financování 649 miliard korun. Zhruba 400 až 500 miliard korun z této částky by měl pokrýt prodej střednědobých a dlouhodobých státních dluhopisů.

Vládní dluh ČR podrobněji

„Z hlediska jednotlivých komponent vládního dluhu byl meziroční nárůst zaznamenán především u emitovaných cenných papírů [+308,4 mld. Kč] a u přijatých půjček [+91,5 mld. Kč],” konstatuje aktuální zpráva ČSÚ o vládním dluhu.

Při celkovém schodku hospodaření vládních institucí v 1. čtvrtletí roku 2023 ve výši 100,9 miliardy korun [31,9 mld. Kč] shrnuje situaci následovně:

  • V deficitu 136,6 miliardy korun skončilo pouze hospodaření ústředních vládních institucí. To se meziročně propadlo o 59,4 miliardy korun.
  • Místní vládní instituce naopak hospodařily s přebytkem ve výši 35,0 miliardy korun. Jejich hospodaření se meziročně zlepšilo o 29,9 miliardy korun.

V mírném přebytku 0,8 miliardy korun skončilo hospodaření zdravotních pojišťoven. Přičemž ty upozorňují, že zdravotní péči dofinancovávají ze svých rezerv. Například podle ředitele Vojenské zdravotní pojišťovny Josefa Diessla je “stávající navyšování nákladů na zdravotní služby nad růst příjmů, kdy všechny zdravotní pojišťovny financují systém z rezerv z minulých období, neudržitelné.“

–ČTK/DNA–

2 KOMENTÁŘE

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here