Žijeme tu mezi malými dětmi, řekl Klaus na Země živitelce

27335
Klaus
Václav Klaus při jednání s předsedou maďarské vlády Viktorem Orbánem na květnové konferenci amerických konzervativců CPAC. / Foto: Institut Václava Klause

České potravinářství podle bývalého prezidenta Václava Klause vybudovalo mnoho velmi produktivních továren na nejlepší úrovni. Za zbytečný ale označil souboj mezi malými a velkými zemědělskými podniky.

Podle Václava Klause sen o tom, že malé podniky všechno zachrání, není pravdivý. Řekl to na českobudějovické výstavě Země živitelka. Vláda premiéra Petra Fialy [ODS] by podle něj neměla nepřetržitě bojovat s Andrejem Babišem [ANO]. Jinak, jak uvedl, české zemědělství zničí.

„Jsem tady, protože mě pozvala Potravinářská komora,” řekl na úvod dvaaosmdesátiletý exprezident Václav Klaus.

Ten letos nedostal oficiální pozvání na výstavu Země živitelka. To kvůli tomu, že se proti němu podle jeho slov vymezila současná vláda, což ho překvapuje. Václav Klaus, který agrosalon navštívil již po devětadvacáté, označil i konsolidační balíček Fialova kabinetu „za polovičatý“.

Problém Klaus stejně jako Zeman spatřuje v inflaci

Za důležité považuje Klaus zpomalení a zastavení růstu inflace. Její příčiny je podle něj nesmyslné hledat v konkrétním subjektu. Ať už je to zemědělec, výrobce mléka, potravinář či obchodní řetězec. Za příčinu zdražování označil makroekonomickou nerovnováhu.

„Žijme v této dimenzi, nespekulujme o tom, že by ceny klesly někam, kde byly před poslední tříletou inflační epizodou, která je největší v dějinách státu za sto let,” řekl.

Dnes je podle něj největším roztáčečem inflace rozpočtová, fiskální politika státu, obří deficity rozpočtu. V takovém tvrzení se shoduje s bývalým prezidentem Milošem Zemanem, který z aktuální inflace viní fiskální politiku vlády.

Nemyslete si, že je zdražování za námi, řekl exprezident Zeman

„Polovičatý konsolidační balíček neudělal s letoškem skoro nic a jestli udělá něco s příštím rokem, o tom můžeme snít. Jestli vláda nepochopí, že nemůže už pátý rok za sebou plánovat deficit státního rozpočtu kolem 300 miliard, tak tu žijeme mezi malými dětmi, se kterými nemá smysl si ani povídat,” přidal Václav Klaus.

Na vině je podle Klause i centrální banka

Podle Klause je potřeba vrátit inflaci ke dvěma procentům ročně. Česká národní banka, říká, v uplynulých deseti letech “napumpovala” do ekonomiky nadměrné množství peněz.

Pak začala guvernérem Jiřím Rusnokem brzdit ekonomiku a inflaci zvyšováním úrokových sazeb. A právě v tom měla podle Klause pokračovat ještě pár měsíců po odchodu guvernéra Rusnoka. Což se ale nestalo.

Jiří Rusnok tipuje nový cenový normál v příštím roce

Klaus se vyjádřil také k poměrům na českých trzích. Uvedl, že u mnoha oborů je ne plně konkurenční prostředí, ale monopolní či oligopolní situace na trhu. Různí aktéři podle něj mají prostor s trhem manipulovat. Oligopolní struktury vidí hlavně mezi obchodními řetězci.

–ČTK/RED–

17 KOMENTÁŘE

    • Pro mě je nevážený od té doby co pustil privatizační kamarádíčky podvodníčky na svobodu. Ale zrovna v tomhle má kurňa recht.

    • P. Klaus st. byl jediným který nechtěl podepsat zločinnou tkz. Portugalskou smlouvu. Která zavrhla vše co tito darebové naslibovali novým státům i … při tkz. vstupu do EU, to byl superpodraz. Už jen za to by měl … Portugalská smlouva o totalitní EU vše změnila a poslala malé státy do otroctví demagogické EU. Pokud si toto svins.. podraz od EU= Německo s Francii nepamatujete, je ostatní zbytečné psát …

  1. Pan Václav Klaus byl instalován do vysoké politiky skrz Prognostický, z vůle
    strany ústav. Odstupující starý režim si v Prognostickém , z vůle strany ústavu
    vyškolil všechny ty ” prognostiky” , kteří měli zatáhnou oponu za oním
    komunistickým snem, který měl následovat po socialismu. V socialismu se mělo
    dostat každému, dle jeho zásluh. V komunismu, dle jeho potřeb. Vždyť, to je přece
    proti všem přírodním zákonům. V přírodě musí každé živé stvoření, bojovat
    neustále o svůj život. I ten hovnivál musí valit tu svou kuličku. Ovšem , ani ten
    kapitalismus není nic moc. Kapitál je sice důležitý, ale nebudete li se moci nadechnout
    čistého vzduchu, budou Vám i miliony dolarů platné asi tolik, co mrtvému zimník. Pokud se lidstvo nezačne chovat zodpovědněji k přírodě, zahubí se samo i bez jaderné války. A pokud se to někomu bude zdát nemožné, pokuste se nalézt, ve svém okolí, bytˇ jen jedinou
    starou vytěženou pískovnu, či rokli, dosud neproměněnou v skládku odpadu. Země , která
    nejlépe zvládne využití svých přírodních zdrojů a jejich recyklaci, za dodržení potřebné
    čistoty ovzduší, ta nabídne občanům to nejcennější, zdravé životní prostředí, to ostatní
    bude naprosto bezvýznamné…..

  2. Jde to s námi z kopce. Svoboda slova už není. Na Seznamu jsem blokován už dva roky. Myslím,že nás jsou tisíce. Nikdy jsem npoužil vulgaritu. Jen názor který se nelíbil cenzorovi.

    • I já jsem trvale na seznamu zablokován za názor na Ukrajince! Nechtějí slyšet názor. Ukrajinci stříleli do lidi, ač nemuseli, viděl jsem to, mluvil s níma, byli to Ukrajinci. Pak nás okupovali 20 roků, viz klan Kličkových, a teď nás okopuji ti … zas!!!! Fuj hanba, co se zase děje, navíc jsou načichlí fašismem!!! [redakčně upraveno]

      • P. Mudrák. Dvakrát mě na novinkách-seznam odstřihli nafurt. Na tak prolhaný, dezinformační web už se ani nesnažím opět “vloudit” ! Stejně by mě bolševici do půl roku opět odstřihli. Když jsem redakci seznam-novinky upozornil, že ve svém týmu mají trollingmany, lháře, profialkovce … apod. lůzu, jejich reakce ? no raději nic. V jednom mají ale pravdu, jsou největším soukromým webem v Česku a co si dělají, co píší za bludy, lži … je jejich věcí. To ale až tak ne, jsou dotováni z eráru, nevhodných reklam … hnus. Poněvadž berou zločinné dotace, dnes už zase větší, od kolaborantské 5kolky. Mladý Séréš převzal tyto “media”, 1320 poslušných havlistů z VUMLů=zaměstnanců .. co byste mohl pak čekat.

    • Pane Josefe, sám vidíte, že blokován nejste. Pokud však budete lhát, tak si uvědomte, že lež není názor a tudíž budete oprávněně blokován. Přeji Vám krásný den.

      • P. Milan. Co je podle vás amoralistů havlistů=fialkovců vlastně ta podle vás lež ? Vy budete typický popučový demokrat, kdo nevyje s námi je třídním nepřítelem ? To už jste tady soudruzi předvedli po roce 1948 i 1969, ale to samé i za časů, když jste na hrad nainstalovali opilce Havla. Kontráš Pávek je ta samá sketa … To teprve nastala svoboda slova- názoru, co ? P. K. Kryl zhnusen opilcem vénou na hradě odjel do svého mníšku … Poněvadž kolaburujícího přížívníka s StB dobře znal a věděl, že je to všehoschopný židá.. Steskem, že demonstrace byly zbytečnými i … na nic, brzy umřel. Poněvadž puč89 s Havlem i jeho smečkou77 byl horším režimem, než ten s kterým režimem bojoval svými protestsongy, jak před odjezdem sám řekl ! Proto se jeho písně nesměly hrát přes 20 let, daleko přesněji ukazovaly-jí na nynější totalitní režim vlastizrádců. Asi je to takovým … jako vy zbytečné napsat … Pamětníci těchto zkur.. časů s opilcem Havlem to ale pochopí.

      • Blokováni jsou všichni, kteří mají jiný názor než vy, samozřejmě ten správně demokratický dle vás novodobých nacis … totiž nevyjí s 5smečkou hyen+ Pávkem ! To asi se svým IQ véna nepochopíte co je vlastně demokracie. Platón dávno před židem Ježíše řekl … demokracie je vítězstvím řvoucí menšinové lůzy … nad slušnou většinou … Překlad je stále jiným, ale furt pravdivým. Hlavně o řvoucí menšině po náměstích … dnes už i ve velmi prodejných mediích s TV.

      • Máte v tom fialkov.. hokej. I u mně se čeká na posouzení moderátorem … to jsem odpověděl vícekrát. Proč se moderátor musí s někým poradit, než přidá příspěvek ? Pokud je tam slovo vulgární- nevhodné … tak souhlasím, ale jinak ? Což u seznam-novinky kdo sprostě uráží p. Zemana, p. Babiše, p. Okamuru, p. Putina … je ještě adminem seznamu oslavován. Co na to říkáte ?

  3. P. Milan. Co je podle vás amoralistů havlistů=fialkovců vlastně ta podle vás lež ? Vy budete typický popučový demokrat, kdo nevyje s námi je třídním nepřítelem ? To už jste tady soudruzi předvedli po roce 1948 i 1969, ale to samé i za časů, když jste na hrad nainstalovali opilce Havla. Kontráš Pávek je ta samá sketa … To teprve nastala svoboda slova- názoru, co ? P. K. Kryl zhnusen opilcem vénou na hradě odjel do svého mníšku … Poněvadž kolaburujícího přížívníka s StB dobře znal a věděl, že je to všehoschopný židá.. Steskem, že demonstrace byly zbytečnými i … na nic, brzy umřel. Poněvadž puč89 s Havlem i jeho smečkou77 byl horším režimem, než ten s kterým režimem bojoval svými protestsongy, jak před odjezdem sám řekl ! Proto se jeho písně nesměly hrát přes 20 let, daleko přesněji ukazovaly-jí na nynější totalitní režim vlastizrádců. Asi je to takovým … jako vy zbytečné napsat … Pamětníci těchto zkur.. časů s opilcem Havlem to ale pochopí.

      • … a pořád mám vyšší IQ, než amorální havlisté dohromady … co s tím prvoku budeš dělat ? Pokud to svedeš, máš to o KK z Kromcla psané na wiki … Opilec véna u StB veden jako Kokta, dal příkaz minst. vnitra Sachrovi (KDU) v roce 1990 o zničení záznamových karet u StB momentálně politických i veřejně činných tkz. fóristů “to pro klidný politický vývoj”, těchto nových bolševiků. Taky je to na wiki, jako první zločin popučové doby. Dnes tento zločin je zván “přešlap”, stejně jako zlodějna znárodnění je zváno “privatizací s restitucemi” …

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here