Úroky u hypoték se v Česku dál drží na zhruba 6% úrovni

174
hypotek
Ilustrační foto: Pixabay.com

Banky a stavební spořitelny poskytly v srpnu hypoteční úvěry za 14 miliard korun. Meziměsíčně tak objem poskytnutých hypoték vzrostl o čtvrtinu [+2,7 mld. Kč] a dostal se na nejvyšší hodnotu od června loňského roku.

Údaje vyplývají z Hypomonitoru České bankovní asociace [ČBA]. Z meziročního pohledu byl objem poskytnutých hypoték v srpnu o 40 procent vyšší. Meziroční dynamika tak poprvé od konce roku 2021 vykázala růst. To ale jde podle zástupců ČBA na vrub skutečnosti, že se již údaje srovnávají s velmi nízkými hodnotami minulého roku.

„Hypoteční trh v posledních měsících sice mírně ožívá… Z dlouhodobého pohledu však zůstává citelně utlumený, což ilustruje i skutečnost, že objem hypoték poskytnutých od začátku roku je nejnižší za posledních deset let,“ říká k výsledkům hlavní ekonom České bankovní asociace Jakub Seidler.

Podle něj srpen bývá ve srovnání s červencem z pohledu poskytnutých hypoték o něco příznivější. A tak po zohlednění této sezónnosti vzrostl objem poskytnutých hypoték meziměsíčně o víc než deset procent. Objem skutečně nově poskytnutých hypoték bez refinancování v srpnu dosáhl 11,5 miliardy korun [v červenci 9,5 mld. Kč]. Objem refinancovaných úvěrů, interně či z jiné instituce, činil 2,6 miliardy korun [v červenci 1,9 mld. Kč]. Počet nově poskytnutých hypoték se v srpnu zvýšil z 3,1 tisíce na bezmála 3,7 tisíce. Průměrný měsíční počet letošního roku je mírně nad hranicí tří tisíc.

Průměrná úroková sazba u hypoték mírně klesla

Úroková sazba u skutečně nově poskytnutých hypotečních úvěrů v srpnu dále mírně poklesla na 5,78 procenta. Je tak nejnižší od srpna minulého roku, tj. za poslední rok. Úrokové sazby v posledních třech měsících podle zástupců ČBA opět klesají. Což umožnil postupný – i když stále rozkolísaný – pokles tržních úrokových sazeb. Nyní se čeká na vývoj inflace a další kroky České národní banky ve vztahu k výši základních úrokových sazeb.

„I přes uvedený vývoj však zůstávají hypoteční sazby mezi nejvyššími za posledních dvacet let, ačkoli v letech 2008 a 2009 se pohybovaly také na obdobně vysokých hodnotách. Realizované úrokové sazby na rozdíl od cen nabídkových reflektují skutečnou reálnou úrokovou sazbu u podepsaných hypotečních smluv,“ uvádí zástupci ČBA.

Domkaři pozor! Pojišťovny mají kalkulačku na hodnotu domu

Nabídkové sazby se nejčastěji pohybují v relativně širokém rozpětí mezi 6 až 7 procent. Jejich průměr v posledním měsíci mírně poklesl. Stále se ale podle údajů ČBA drží nad 6% hranicí, kde stagnuje již zhruba rok. Stále častěji se však nabídkové sazby pohybují i pod 6% hranicí, dodávají zástupci ČBA.

Průměrná hypotéka je 3,1 milionu korun

Průměrná výše hypotéky v srpnu nepatrně vzrostla. Po více než roce se tak dostala opět nad hranici 3,1 milionu korun. Nejvyšší průměrná hypotéka byla dosažena v listopadu 2021 a činila 3,46 milionu korun. Od té doby se postupně snižovala a své nejnižší úrovně dosáhla v lednu letošního roku ve výši 2,83 milionu korun.

Měsíční splátka průměrné hypotéky v závislosti na délce splatnosti a úrokové sazbě

[Zdroj: ČBA]

Hypomonitor ČBA počítá u průměrné výše hypotéky i měsíční hypoteční splátky pro různé délky splatnosti. Růst hypotečních sazeb o jeden procentní bod podle něj znamená zvýšení měsíční splátky o zhruba 1,5 tisíce korun. Ve srovnání s 2% úrokovou sazbou, která byla na trhu běžná v dřívějších letech, tak znamená 6% hypoteční sazba nárůst měsíční splátky u průměrné hypotéky zhruba o šest tisíc korun. Splátka hypotéky ve výši jednoho milionu korun s 30letou splatností se současnými úrokovými sazbami se pohybuje kolem šesti tisíc korun.

–RED–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here