Lidé se zdravotním postižením žádají zvýšení příspěvku na péči

2090
peci
Foto: Pixabay.com

Na nenaplněné sliby Ministerstva práce a sociálních věcí ČR [MPSV] o navýšení příspěvku na péči zareagovala Národní rada osob se zdravotním postižením [NRZP]. S poslanci jedná o 10% zvýšení dávky od ledna 2024.

Letošní neprosazení navýšení příspěvku na péči ve všech jeho stupních závislosti ze strany MPSV a po informaci zveřejněné úřadem v minulém týdnu ani od ledna příštího roku donutilo k iniciativě Národní radu osob se zdravotním postižením [NRZP]. O navýšení příspěvku na péči o deset procent a pro první dva stupně závislosti u dospělých o něco více podle vlastního návrhu zákona chce vedení Rady jednat s poslanci. S některými z nich se sejde již příští týden.

„Předpokládali jsme, že ministerstvo práce připraví novelu o sociálních službách s mechanismem valorizací příspěvku na péči. Novelu, která byla od ledna v připomínkovém řízení, z legislativního procesu stáhlo a připravuje nový zákon,“ přiblížil dění kolem dlouho slibovaného navýšení příspěvku předseda NRZP Václav Krása.

Současná příprava návrhu zákona je podle Krásy ve fázi zkoumání, dohadů, nikoli ve stavu věcného zadání.

„Jsme v situaci nula. Proto jsme se rozhodli jít svou cestou a připravit vlastní návrh,“ vysvětlil důvody pro vlastní návrh změn zákona Václav Krása.

O předložení vlastního návrhu zákona chce vedení Rady jednat s poslanci už v příštím týdnu. Prosazení požadavků má podpořit i petice, kterou mohou lidé podepisovat na webových stránkách Rady od čtvrtka 21. září. Odkaz k podpisovém archu je zde.

Příspěvek na péči chce NRZP zvýšit o 10 a více procent

Zástupci Rady poukazují na dlouhotrvající vysokou inflaci. A navrhují zvýšení příspěvků pro děti a dvou nejvyšších dávek pro dospělé o deset procent. Nejnižší částku pro dospělé by pak zvedla z 880 na 2 000 korun a druhou nejnižší ze 4 400 na 6 400 korun. Roční výdaje na přidání Rada vyčíslila na pět miliard korun.

„Vzhledem k tomu, že došlo k valorizaci všech možných dávek a této ne, tak si myslíme, že je to spravedlivý návrh,“ argumentuje Václav Krása.

Vyšší DPH na léky je hloupost. Spíš bych ji snížil, říká Krása

Příspěvek na péči vyplácí úřady práce od roku 2007. Lidé se zdravotním hendikepem a senioři si za něj mají zaplatit pomocné služby v pobytových zařízeních i domácím prostředí. Dospělí dostávají podle přiznaného stupně závislosti měsíčně 880, 4 400, 12 800 a 19 200 korun. Děti do 18 let věku pak 3 300, 6 600, 13 900 a 19 200 korun každý měsíc.

Zvýšení příspěvku MPSV plánuje, ale ne od ledna 2024

Navýšení i rozšíření příspěvku na péči slibuje ministerstvo přes rok. Minulý týden veřejnost resort informoval, že se vládní koalice na úpravě shodla. A ke zvýšení příspěvku na péči by mělo dojít od poloviny roku 2024.

„Již rok probíhá jednání ohledně zvýšení příspěvku na péči. Na základě koaličních jednání se našla shoda. A ke zvýšení by mělo dojít v polovině roku 2024,“ informovalo MPSV.

Bližší informace o tom, v jakém stupni závislosti a o kolik příspěvek navýší, resort ale již neuvedl. Stejně tak ve zmiňované zprávě jednoznačně nepotvrzuje, že ve vládní koalici panuje shoda i na zavedení dlouho diskutované automatické valorizaci této dávky. Obdobně jako je tomu u plateb za státní pojištěnce.

„Ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka má v plánu současně nastavit i valorizační mechanismus, který by tyto dávky valorizoval automaticky,“ omezila se zpráva MPSV.

Příspěvek na péči podle MPSV poroste, ale ne v lednu

Stejně tak visí otazník nad tím, zda úřad prosadí zavedení jakési doplňkové dávky k příspěvku na péči, o které se dříve hovořilo i jako o „příspěvku v pátém stupni závislosti“.

„Do budoucna ministerstvo plánuje zavedení nové speciální dávky – doplatku k příspěvku na péči,“ uvedl úřad s tím, že tento doplatek nabídne stát těm příjemcům příspěvku na péči, pro které je jeho stávající výše nedostatečná.

Doplňující dávka k příspěvku by měla pomoci lidem, kterým podpora nestačí na uhrazení všech měsíčních potřeb. A proto musí tyto osoby se zdravotním hendikepem například pobývat v ústavním zařízení. Přitom by uvítaly samostatné bydlení.

V červenci dávku podle dat MPSV příspěvek na péči dostalo 368 000 lidí. To je o 9 600 víc než před rokem. Minulý rok se na ni vyplatilo téměř 36,4 miliardy korun, meziročně skoro o 3,7 miliardy víc. Pro letošek má ministerstvo na příspěvky 37,6 miliardy korun a příští rok podle návrhu 38,02 miliardy korun.

–ČTK/RED–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here