API Hyponation zrychlí vyřizování hypoték. To se nyní děje manuálně

291
Hyponation
Foto: Pixabay.com

Projekt Hyponation sdružení předních poradenských firem na trhu s finančními produkty usiluje o změnu způsobu distribuce hypotečních úvěrů v Česku. Cílí na urychlení digitalizace v oblasti hypoték skrz sdílení zdrojů a odborných znalostí.

Za projektem, který upozorňuje na nutnost zavedení společného API rozhraní mezi zprostředkovateli a poskytovateli hypotečních úvěrů, stojí společností Broker Consulting, Broker Trust, Gepard Finance, Partners Financial Services a Sab Servis. Jedná se tedy o většinu zprostředkovatelů na hypotečním trhu. Sdružení zahrnuje i společnost Oper Credits jako technologického partnera.

„Máme ochotu a zdroje k tomu, aby komunikace mezi zprostředkovateli a poskytovateli úvěrů byla během příštích 24 měsíců 100% digitální. Jen díky tomu zajistíme rychlejší a jednodušší cestu klientů pro získání hypoték. Přitom optimalizujeme procesy pro poskytovatele úvěrů a zprostředkovatele,“ říká generální ředitel společnosti Oper Credits Geert Van Kerckhoven.

Založení Hyponation podle něj představuje novou éru pro české hypotéky. A Česká republika tak potvrzuje svou pověst inovátora v regionu střední a východní Evropy.

Jak to teď chodí v praxi

Podle Libora Ostatka, hypotečního experta Broker Trust, současný model spolupráce mezi zprostředkovateli a poskytovateli úvěrů už nevyhovuje a zaostává za současnými trendy. A to proto, že není plně digitální, ale manuální.

„Naši poradci jsou v mnoha případech stále nuceni navštěvovat pobočky a nosit s sebou dokumenty tam a nazpět. Situace není o moc lepší ani pro poskytovatele úvěrů. Ti musí papírové žádosti ručně zadávat do svých systémů a poté skenovat a uchovávat v papírové podobě,” vysvětluje.

Půlka mladých Čechů bydlí u rodičů. A sní o vlastním bydlení

Problémy v komunikaci a omezená transparentnost v podmínkách poskytovatelů úvěrů pak podle jeho názoru vedou k neefektivitě procesů mezi zprostředkovateli a poskytovateli. Brání tak rychlému zpracování žádostí a celkově prodlužují lhůtu, kdy klient získá hypotéku. Na tuzemském trhu s hypotékami není ničím výjimečným, když její vyřízení zabere několik měsíců. U žadatelů se specifickými finančními podmínkami, kteří oslovují i více bank, je pak situace ještě horší.

Co nabízí Hyponation

Hyponation tyto problémy řeší tím, že poskytuje API bránu “obohacenou” o inteligentní data. Veškerá komunikace mezi poskytovateli a zprostředkovateli od podání žádosti o úvěr až po jeho schválení probíhá prostřednictvím jediného 100% digitálního kanálu. Inteligentní data umožní plně digitalizovaný proces poskytovatele úvěru na straně zprostředkovatele. To mimo jiné přinese tyto výhody:

  • Zrychlí proces zpracování žádostí o úvěr o 30 % díky standardizaci komunikace mezi zprostředkovatelem a poskytovatelem a díky lepší kvalitě dat.
  • Zkrátí dobu schvalování úvěrů o 50 % díky možnosti ověřovat sdílená data a díky zefektivnění procesu schvalování.
  • Sníží celkové náklady na IT, což umožní zefektivnit náklady na interní vývoj pro zprostředkovatele i poskytovatele.

„Impulsem pro tuto spolupráci byl vznik ekosystému, v němž mohou poradci, poskytovatelé úvěrů a poskytovatelé dat společně zlepšovat kvalitu dat a zrychlit tak přidělování úvěrů,” uvedl k aplikaci Jan Brejl, obchodní ředitel společnosti Partners Financial Services.

RED

1 komentář

  1. Kdopak si dnes milionovou hypotéku z mladých může vůbec dovolit ? Tkz. politici si od puče89 nabrali měsíční 10 000 hypotéky i více, po spravedlivém vyřazení ze sněmovny volbami, brečí jako somrák z Kyjeva ! Tito z 5kolky na tom budou stejně. Tak jim jejich soudruzi hledají trafiky kde to jen jde, viz. mafián Mirda od černo..ků ve spořitelně. I toto je špína hnusděs popučové doby.

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here