Minimální mzda se podle zákona prvně valorizuje od ledna 2025

5573
minimalni_mzda
„Pro letošek byla minimální mzda stanovena tak, aby byla na úrovni 41 procent vůči průměrné mzdě,“ řekl ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka s tím, že v příštích letech ji chce vláda posouvat k 45 až 50 procentům průměrné hrubé mzdy tak, jak doporučuje unijní legislativa. / Foto: Úřad vlády ČR

Minimální mzda by se v Česku podle zákonem upraveného valorizačního vzorce prvně stanovila od ledna 2025. Novela zákoníku práce, která změnu zavádí, nabyde podle odhadu ministerstva práce účinnosti v polovině příštího roku.

Na implementaci evropské směrnice o předvídatelné minimální mzdě mají unijní země zhruba dva roky. Ministerstvo práce a sociálních věcí ČR [MPSV] chystá novelu zákoníku práce, která by unijní doporučení zohledňovala a do praxe zavedla každoroční automatickou úpravu minimální mzdy podle průměrné mzdy v národním hospodářství.

„Nyní připravujeme novelu pro odeslání do meziresortního připomínkového řízení,“ uvedl na tiskové konferenci k chystaným pravidlům růstu minimální mzdy ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka [KDU-ČSL].

Prvně by se minimální mzda podle předem daných kritérií upravovala nařízením vlády od ledna 2025. Podle Jurečky se resort snaží o zavedení valorizace minimální mzdy ještě dříve, než doporučuje evropská směrnice o předvídatelné minimální mzdě. To kvůli tomu, aby se předešlo dohadům mezi zaměstnavateli a odbory. A růst byl předem jasný a předvídatelný.

Obecně se mají členské státy u nejnižší mzdy pohybovat v intervalu mezi 45 až 50 procenty průměrné mzdy.

„Přímo to směrnice ale neříká, dává jen doporučení,“ podotkl ministr s tím, že nastavení musí vycházet z konkrétních podmínek dané země.

MPSV pracuje se dvěma variantami valorizace

MPSV pracuje se dvěma variantami úpravy valorizace, přičemž k růstu minimální mzdy na EU požadovanou úroveň chce dospět postupně, nikoliv naráz.

„Máme zhruba pětiletý plán, jak k tomu cíli chceme dospět,“ uvedl ministr Jurečka.

První varianta je, že by minimální mzda v ČR v budoucnu odpovídala 45 procent průměrné hrubé mzdy a zachovaly by se k tomu zaručené mzdy. Ty by se ale zredukovaly na čtyři namísto současných osmi tříd. Ve druhé variantě resort pracuje se scénářem, že se minimální mzda v následujících pěti letech bude zvyšovat tak, aby za pět let dosáhla úrovně 50 procent průměrné hrubé mzdy. A zaručené mzdy by se úplně zrušily. Zaručené mzdy by si pak případně už jen upravovali formou dohod zaměstnavatelé se zástupci odborů samostatně, jako k tomu u některých dochází již nyní.

MPSV: Minimální mzda od ledna 2024 vzroste o 1600 či 2100 Kč

Ministr Jurečka dále uvedl, že cílem vlády je minimální mzdu navyšovat. V posledních dvaceti letech se podle něj pohybovala kolem pětatřiceti procent vůči průměrné mzdě. V posledních letech se blížila k 40 procentům průměrné mzdy.

„Pro letošek byla minimální mzda stanovena tak, aby byla na úrovni 41 procent vůči průměrné mzdě,“ uvedl s tím, že v příštích letech ji chce vláda posouvat k 45 až 50 procentům průměrné hrubé mzdy tak, jak doporučuje unijní legislativa.

Minimální mzda se naváže na průměrnou mzdu

Minimální mzda by se v Česku podle zákonem upraveného valorizačního vzorce prvně stanovila od ledna 2025. Novela zákoníku práce, která změnu zavádí, nabyde podle odhadu ministerstva práce účinnosti v polovině příštího roku.

„Návrh zákona [o valorizaci minimální mzdy, pozn. red.] je koncipován tak, aby jeho účinnost byla od 1.7. 2024. Vláda by svým nařízením podle zákona stanovovala tu minimální mzdu v dalším roce už podle platného nového zákona,“ uvedl Jurečka.

Již nyní při jednání o růstu minimální mzdy na rok 2024 ale chce resort vycházet z chystaných principů jejího předvídatelného růstu, kdy má v pěti letech dosáhnout 45 nebo 50 procent průměrné mzdy. Kterou ze dvou variant nakonec ministerstvo zohlední, ukáží až výsledky jednání v příštích týdnech.

Nicméně minimální mzda od ledna 2024 zřejmě vzroste ze současných 17 300 korun o 1 600 korun na 18 900 korun, to při první variantě růstu. Anebo pak o 2 100 korun na 19 400 korun v případě, že padne shoda na přijetí druhé varianty. I když nepůjde ještě o zákonnou valorizační povinnost.

Sám ministr Jurečka se podle svých slov přiklání k variantě odbourání zaručených mezd, kdy i v tomto ohledu má podle něj fungovat sociální dialog. To s cílem dosáhnout u minimální mzdy do pěti let poloviny průměrné hrubé mzdy. A pro příští rok by stejně jako letos pouze navýšil první a poslední, tedy osmou třídu, zaručených mezd.

Veronika Táchová

4 KOMENTÁŘE

  1. To je další skvělý počin této 5demoliční čety … takže min. mzda asi 19 000kč, no dobrá .. ale kdo za to bude pracovat, když zločinná sociálka se všemožnými přídavky na kdejakou cypovinu se nikdy nepracujícím doma tímto sejde daleko více peněz. Jejich jediná práce je pracovat na výrobních prostředcích=dětí, pak je strčit babkám a dohromady brát ještě větší love. Hlavně u těchto se musí začít snižovat rozdávání nefér darů, nějakou dyškrymynácyju, lidská práva, rómziskovky (máme jich už 136) s dobře placenými zaměstnanci konečně zrušit … Tyto se starají i o ty nové “bílé” kterých přibývá, když to mladí vidí kolem sebe ?!! O ekonomických migrantech v počtu statisíců nemluvě. —Přiklad, reklama na práci zedníka v tv, (nejen oni nejsou), firma nabízí 25 000kč měsíčně, pak se nedivte, že zedníci ani učni nejsou a staří zedníci jdou do předčasných důchodů kvůli zdravotním potížím vzniklých po stavbách, kde musí makat za jakéhokoliv počasí … toto st. ouřada taky nikdy nepochopí, ten se v klimatizovaném kanclíku v klídku prosedí až do důchodu za plat min. 35 000kč, se všemi možnými i nemožnými výhodami k tomu

  2. Poslušní šaškové z 5hadů se nám nějak rychle zakulacují, to jeden vedle druhého, včetně čarodějnic … Hlúpí voliči této 5smečky furt napadali postavy Dostálové i dalších … nyní fialoví pokrytci držítl.. o svých rychle kynoucích báchorech ve vlastizrádné 5koloběžce.

    • Nepůjde, to ani možná u voleb. Nové náboženství antibabiš s euhujerstvím oslovilo příliš moc fanatických … kteří volí předvolební slepence. Což je velkou chybou zatvrzelého stalinisty PR z ÚS, chtěl od slepenců úlitbu … dané slovo nikdy nedodrželi. Vždy je něco za něco, podrazáci z 5hadů ví své … [redakčně upraveno]

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here