Rusko má obrovský problém. A ani o tom neví, říká Tibor Bokor

109238
Tibor Bokor
Tibor Bokor / Foto: Redakce FinTag

„Z Ruska se stane druhý Írán,“ říká v debatě C[r]ash Talk investiční stratég Next Wealth Tibor Bokor. Problém podle něj spočívá i v tom, že většina Rusů o tom ani neví. Následky jejich útoku na Ukrajinu ale ponesou desítky let, tvrdí.

Tibor Bokor, který se dlouhé roky věnoval analýze ruského finančního trhu, tvrdí, že Rusko se dlouhodobě přeceňovalo. A to i přesto, že před válkou se na světovém obchodu podílelo zanedbatelnými dvěma procenty.

„Pokud Rusové nepoužijí jaderné zbraně, tak si myslím, že tu válku na Ukrajině už teďka prohráli. Snížili si svoji kredibilitu. Neuvědomují si, že západní svět je ochoten je úplně odstřihnout od světového obchodu,“ říká.

Potvrzuje, že Rusko má sice obrovské nerostné bohatství, ale zároveň zdůrazňuje, že i to těží pomocí západních technologií. A ty mu Západ, dokud nedojde ke změně ruské politiky, už nedodá.

„Takže Rusko má obrovský problém. Lidé, kteří tam žijí, si to vůbec neuvědomují. Bude jim trvat 50 let, než na to přijdou. Vlastně si budou muset projít něčím, čím si prošli Němci po druhé světové válce,“ dodává investiční analytik Tibor Bokor v debatě C[r]ash Talk.

Podle něj dopady pandemie covidu a současné geopolitické pnutí citelně promlouvají do toho, kdo zůstane v centru světového obchodu. Říká, že posiluje Mexiko, Indie, naopak ale příliš nevěří tomu, že by se ekonomicky vzchopila Afrika.

Pozice Ameriky je stabilní. Čína ztrácí, říká Tibor Bokor

Stabilní pozici si podle Tibora Bokora dál drží Spojené státy. Což nadále potvrzuje fakt, že nejvíce investic na finančních trzích proudí právě tam.

„Samozřejmě to souvisí i s tím, že celá světová ekonomika se potýká s následky covidu. Mnohé ekonomiky trpí inflací a odchodem lidí z trhu práce. Já sázím na to, že Amerika bude první, kdo toto všechno překoná,“ vysvětluje.

V této souvislosti zmiňuje trend, kdy mnoho amerických firem nyní přesouvá výrobu z Číny například do Indie. Jihovýchodní Asie podle něj patří obecně mezi velice perspektivní trhy, i když vezme nějaký čas, než plně dobuduje infrastrukturu. Avšak problémy Číny vývoj v tomto regionu urychlí.

Čína zazářila na mnichovském autosalonu, na úkor Německa

„Dosavadní růst Číny pro světovou ekonomiku znamenal menší inflační tlaky a nízké základní úrokové sazby. To už ale neplatí. Ano, Čína bude růst, ale i tak už nebude hrát roli takové světové ekonomiky jako doteď. A bude muset řešit i vnitrostátní problémy, ale stále je to komunistická země, takže budou dělat chyby,“ vysvětluje.

Čína v budoucích 50 letech ztratí významně na počtu produktivních obyvatel, míní Tibor Bokor. A problematický je podle něj i její přístup k novým technologiím. To ale neplatí pro elektroauta a zelené energie, dodává.

Evropa ztrácí na významu i konkurenceschopnosti

Právě elektromobilita a zelená energetika jsou i podle Tibora Bokora sektory, které v Číně stojí z pohledu investorů za pozornost. Už kvůli tomu, že právě do této oblasti směřuje silná podpora čínské vlády.

„Ale i bez té podpory je Čína schopná hrát první housle v produkci elektromobilů,“ říká Tibor Bokor, který je přesvědčený o tom, že evropští politici omezí vstup čínských elektromobilů do Evropy.

„Bude to ale jenom dočasné, takže dlouhodobě máme problém,“ tvrdí.

Z Asie za čas mohou lidé jezdit do EU jako do skanzenu

Evropa podle jeho názoru trpí i tím, že přestala odebírat levné energie z Ruska. To se projevuje například tak, že některé německé firmy přesunují výrobu do jiných zemí. Za příklad dává Francii.

Důvod je zřejmý, je to francouzská jaderná energetika,“ dodává.

Co se týče České republiky, říká, že ta je z pohledu investorů nezajímavá, protože nemá dostatečně vyvinutý akciový trh.

„Když se o tom bavím s investory ze světa, tak mi říkají, váš akciový trh neodpovídá vaší ekonomice, takže nemáme zájem. […] Třeba já bych si chtěl koupit akcie Rohlík nebo Alzu, ale prostě nemůžu,“ říká.

Afrika a arabský svět

Skeptický je Tibor Bokor i k dalšímu vývoji v Turecku. I to dlouhodobě analyzoval a upozorňuje na to, že vývoj akciových trhů v Turecku silně koresponduje s vývojem v Rusku. Geopolitická situace podle jeho názoru mění vše.

„Rusko jsem ze svých investic vyškrtl již před dvěma roky. Teď jsem to samé udělal s Tureckem. Ale vzdal jsem i Afriku,“ říká ke svému portfoliu.

Vymývání mozků nám škodí vůbec nejvíc, říká Martin Pecina

Tvrdí, že dlouho zvažoval, zda některé africké státy mohou projít obdobným vývojem, jakým prošly země střední a východní Evropy. Výsledek jeho zkoumání je jednoznačný – ne. Naopak zajímavé příležitosti spatřuje v zemích, jako jsou Spojené arabské emiráty.

„Já jsem strávil pět let v Dubaji. Ta těží z toho, že okolní země se nedokáží zapojit do světového obchodu. Dubaj je centrum regionu a těží z neschopnosti Saudské Arábie a Íránu. Teď navíc do Dubaje přichází mnoho bohatých Rusů, z čehož profituje zejména tamější realitní trh,“ vysvětluje.

Vraždění v Izraeli pomáhal Írán, napsal WSJ

Obecně pak v debatě C[r]ash Talk, jež je součástí projektu #Vitezneportfolio, říká, že aktuální geopolitická situace má ten dopad, že investoři škrtají další a další země, kam se nevyplatí investovat. V debatě se vyjadřuje i k ekonomické situaci v Británii, EU a Kanadě.

Daniel Tácha

19 KOMENTÁŘE

  1. Panáček se rozjel, ale na čí zakázku ? Stačí zaměnit Rusko za USA nebo EU a je to úplně to samé … Spíše u USA s EU daleko v horším …

    • rozhodne to neni to same, Rusko ma sice diky valce momentalne deficit statniho rozpoctu 1.8% BIP, ale jejich celkova financni situace je definitivne nejlepsi ze vsech prumyslovych zemi. Statni dluh 22% BIP (USA 140%) jejich hmatatelna aktiva jsou primo gigantickych rozmenu na rozdil od US bankrotaru kteri v kratke dobe budou mit problemy uz jen platit uroky na statni dluhy, v dosavadnim fiskalnim roce je uroky staly 800+ miliard $ a vzhledem k tomu ze letos a pristi rok vybehnou US dluhopisy v hodnote 7 bilionu $ ktere budou muset nove refinancovat za nesrovnatelne vyssi urok (5% nebo vys), budou jejich urokove platby cinit minimalne 2-2.5 bilionu $ rocne,coz je vice nez polovina veskerych prijmu,jaka smula ze zaroven pujdou diky recesi jejich danove prijmy (momentalne kolem 4 bilionu $ ) do kytek, ti sasci chteji roky financovat Ukrajinu a neustoji ani vlastni rozpocet, pristi dva roky bude v Amrdolstanu a pripojenych guberniich veselo, 60% US ekonomiky totiz sestava diky drivejsi deindustrializaci pouze z presupovani dluhopisu sem a tam a to je to co poleti kominem. Chaaaaa

      • Jo, jasně. Japonsko má (v % GDP) dvojnásobný dluh než USA, větší má také např. Itálie, Řecko, nebo Singapur, podobný pak kde kdo. Francie, Anglie, extrémně bohatý Bahrain, Kanada, Belgie, Portugalsko, Španělsko atd.
        Lépe než Rusko je na tom např. Kongo, Kosovo, Afghanistan, stejně Botwana a Bulharsko. Rovněž není bez zajímavosti, že ruský státní rozpočet na osobu je třetinový než v ČR, a náklady na zbrojení z něj ukrajují 40% na rozdíl od našich 1.5%

        • pletes si hodinky a holinky, Italie, Recko, Portugalsko,Spanelsko jsou v podstate bankrot, pouze diky tiskarske rotacce ECB se jeste nepolozily,zatim.Bahrain je bohaty protoze ma hmatatelna aktiva stejne jako Rusko, ovsem v porovnani trpaslik. Japonsko je technicky bankrot a i kdyz ma rozvinuty prumysl bude mu to prd platne, protoze az ta giganticka celosvetova kreditni bublina rupne, pouze otazka casu, poleti jejich cely bankovni system kominem stejne jako v Cine ktera ma stejne prohnily bankovni system jako Amrdolstan, podobne dopadne Anglie i Francie a predevsim Nemecko to az odepise pohledavky zbylych EU bankrotaru, pujde s nimi rovnez do kytek, uz 2012 melo Nemecko nekryte zavazky (bez duchodoveho systemu) 140% BIP, jenom na TARGET2 konte (clearing konto eurozony) ma nezaplacene pohledavky ve vysi 1.048 bilionu euro, jejich Deutsche Bank je tikajici financni atomovka ktera v takovem pripade nasledkem jejich derivativnich pozic ve vysi 42 bilionu euro proleti rovnez kominem, jejich podstatna cast jsou financni mrtvoly. Porovnavat rozpocet na osobnu s CR je pitomost, rozhodujici je schopnost ustat budouci celosvetovy krach ktery se nevyhnutelne blizi a tam hraji roli jine parametry, Rusko ma nevycerpatelnou zasobu surovin, slusne kvalifikovanou populaci a predevsim je prakticky ve vsech agrarnich produktech sobestacne, v obili je na prvnim miste vyvozcu, Cesi si nechali EU tajtrliky zemedelstvi zlikvidovat, banky patri cizincum, zlato CNB korupcnici prodali za papirovy sajrajt a i s energetikou daleko nedoskaci, az to rupne, budete zrat travu.

        • Zajímalo by mě, z jakého zdroje čerpáte, že 40% HDP Ruska jde aktuálně na zbrojení 🙂 děkuji 🙂
          Já jen, že to je % HDP, které vydával SSSR za 2. Světové války. A asi se zhodneme, že konflikt na Ukrajině rozhodně ani zdaleka není v rozsahu 2.Světové války 🙂
          Proto by mě informace o tom, kde jste k tomu číslu přišel, zajímala.

    • Jak se jmenuješ? Vyšetřující: Jindřich Hlaváček.
      Hlaváček: „Vyšetřovaná: Pojď blíž, jestlipak už se holíš? Vyšetřující: Holím… Vyšetřovaná: Kolik je ti let, Jindro? Vyšetřující: Dvacet jedna…”

  2. Akciový analytik Tibor Bokor, který je jednatelem ruské kryptoburzy Suex OTC se sídlem v České republice, tvrdí, že firma už utlumila provoz.

    No není to paráda? Analýza přímo od mistra…

  3. tenhle ekonomicky analfabet by s tim cislem mohl vystupovat v cirkuse, bankrotujici Amrdolstan s pripojenym Eurosojuzem uz mele z posledniho a pouze diky fixlovani statnich a bankovnich bilanci se to jeste nepolozilo, ten anal-icik jeste v zivote nevidel bankovni bilanci,Rusove s jejich titernymi dluhy a nerostnym bohatstvim jsou proti nim vysloveni bohaci.

    • Análtiťuk se minul povoláním ? Na netu článek kousek vedle. Byznys Deník. Rusko se dluhů vyhýbá … Dluh jen 17% HDP, píše Trading Economics. Přitom Řecko bankrot, Portugalsko k tomu spěje … proč je EU dotuje i z Českých peněz ? Poněvadž mají pro USA a jejich pochopů z NATO strategickou polohu, voj. základnami USA-NATO se to v těchto státech jen hemží …

  4. Počkáme si rok nebo dva ….zhruba před osmi měsíci jsem reagoval na dalšího odborníka který tvrdil že Rusko do půl roku zkrachuje. Jak já, si to tehdy slízl ,když jsem napsal, že to na nějaký krach v nejbližší době nevypadá. Teď jsem se chtěl expertovi ozvat, video z jeho analýzou jsem nedohledal. Tady si počkáme rok nebo dva,doufám že tu ten článek ještě bude…

  5. Je opravdu legrace že se nepříčetný cenzor židovského indoktrinačního média v diskuzních podmínkách dovolává “slušnosti”. Tenhle na zakázku sestrojený článeček na posmolení Velkého Ruska je vrchol neslušnosti. Pořád denně čteme jak Rusko tohle a Rusko tamto…podívejme se na vlastní práh…to my jsme ti co jsou dávno v pytli a pytel směřuje přes zábradlí mostu do řeky historie…Rusko ne. Rusko bylo Rusko, nadále Ruskem je a Ruskem zůstane. Nebozí čeští míšenci určeni k další asimilaci a smíšení a vytracení, genetickému naředění a přeformování slouží už tisíc let jako dojná kráva toho kdo je zrovna u kormidla, pravidelně každých 50-100 let pod jinou správou a jinými jmény bude už za pouhých 50 let usmolenou, nebohou, stokrát prolhanou historií. A Rusko bude stále Rusko. Šašci. Jediná šance na změnu je vypořádání se s minulostí hrdelním právem, plošné zabavení nakradených majetků a jejich veškerá investice zpět do území. Ale to by stálo moc práce.

    • P. Jakov plný souhlas s vašim názorem, díky. To dnes sebestředný petan ve sněmovně řekl .. my zachraňujeme Česko … a další své lži, pomluvy, populistické nesplnitelné sliby jak je jeho zvykem. Je velká pravděpodobnost, že teologovi pol. moc vlezla na mozek (jak se slušně říká) a duševně onemocněl tímto … stejně jako i jeho vzor všehoschopný .. Havel !

  6. Přiznám se, že nejsem odborník na finance jako výše uvedení pánové kteří vedou obsáhlou odbornou diskuzi. Ale jako někteří “odborníci” už několik let tvrdí co má všechno Putin za nemoci a podle nich už měl dávno zemřít a ono pořád nic, tak si myslím, že to zrovna tak bude s ekonomikou Ruska, které je již také dlouho po těch desítkách sankcí odepisované a ono stále drží, má jeden z nejmenších státních dluhů, škodovky nahradily vlastní výrobou a čínským dovozem a jede se dál…

    • Ani politik ani analytik, ale … … proti Rusku … takových se najednou vyrojilo, co ? I toto je ta scestná demokracie nařízená z EU-USA. Vidíme to u 5koloběžky, tam je to poturčenec horší Turka … spíše papeženec horšího … poněvadž vatikánská sekta ovládla sněmovnu i nadbytečný senát, to naivitou i velkou hloupostí jejich voličů … Sebestředný farář péta se svými ministranty je toho důkazem [redakčně upraveno]

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here