Ministr Síkela připravil Čechy o miliardy, tvrdí Křetínského EPH

65644
Síkela
Ministr průmyslu a obchodu Jozef Síkela. / Foto: MPO

„Ministr Síkela se zasadil o zrealizování zásadně nevýhodné transakce, která ve svém důsledku způsobí českým občanům a podnikům škodu přes 20 miliard korun,“ uvedl Energetický a průmyslový holding [EPH] Daniela Křetínského.

To v souvislosti s nákupem provozovatele plynovodů v Česku NET4GAS. Za transakci český stát zaplatí až osm miliard korun. Společnost má přitom dluhy ve výši 34 miliard korun a obtížně vymahatelnou pohledávku v Rusku za 70 miliard korun.

Tvrdá slova na adresu ministra průmyslu a obchodu Jozefa Síkely [STAN] uvedl v tiskové zprávě mluvčí Energetického průmyslového holdingu [EPH] Daniel Častvaj. V ní se vymezil proti nařčení Síkely, že na něj útočí deník Blesk. Ten patří do mediální společnosti vlastněné českým miliardářem Danielem Křetínským.

„Považujeme za nutné reagovat na obvinění ze strany ministra průmyslu a obchodu Jozefa Síkely, který si v rozhovoru pro Financial Times postěžoval, že na něj deník Blesk ´útočí´,” napsal Častvaj.

Nákup NET4GAS se prodražuje o další miliardy

„Tyto údajné ataky dává do souvislosti s tím, že jím řízené ministerstvo na vládě prosadilo odkup společnosti NET4GAS, o který měl zájem i EPH. A ten má stejné vlastníky, jako vydavatel Blesku. Podle této logiky je tedy reportování o podezřelém dealu ´mstou´ za zmařený obchod,“ pokračuje mluvčí EPH.

Do obsahu našich médií nemluvíme, tvrdí EPH

Mluvčí EPH Častvaj odmítl, že by nákup NET4GAS ze strany státu vedl Daniela Křetínského k zasahování „do editoriální politiky našich médiích“.

„Témata z pozice akcionářů neurčujeme. Ani je nehodláme potlačovat, i když se nás mohou přímo či nepřímo dotýkat. Vyjadřujeme současně podivení nad tím, že zatímco standardní vlády své investory v zahraničí podporují, ministr Síkela naopak EPH na mezinárodním poli napadá,“ napsal Častvaj.

Tato situace podle něj EPH i donutila k vyjádření se k samotné podstatě transakce. EPH uvádí, že je bohužel objektivní pravdou, že se ministr Síkela zasadil o zrealizování zásadně nevýhodné transakce, která ve svém důsledku způsobí českým občanům a podnikům škodu přes 20 miliard korun.

„Pan ministr se evidentně snaží tuto skutečnost zakrýt jakýmkoliv způsobem, včetně účelového napadání deníku Blesk a jeho akcionářů,“ uvádí Častvaj.

Jozef Síkela má k Věslavu Michalikovi blíž, než si myslíte

A dodává: „V současné situaci ohledně toků zemního plynu a při stávající regulaci, nemá firma NET4GAS schopnost splácet ani úroky svého 34 miliardového dluhu. A to v důsledku přerušení kontraktu ze strany Gazprom Exportu.“

Jaké je řešení podle EPH

Podle zástupců EPH „jediným správným řešením situace“ by bylo společné úsilí věřitelů a akcionářů, kdy by akcionáři akceptovali, že jejich majetkový podíl má de facto nulovou hodnotu. A současně by věřitelé odepsali zásadní část svého dluhu. Jen to by umožnilo firmě NET4GAS hradit úrokové náklady a v dlouhodobém horizontu postupně i jistinu dluhu.

„Vzhledem k výši dluhu [34 mld. Kč, firma ale měla na účtech hotovost 7 mld. Kč, tedy čistý dluh je 27 mld. Kč] a provoznímu zisku EBITDA ve výši cca 1,5 miliardy korun bylo třeba odepsat cca 17 miliard dluhu. Tomu zcela odpovídávala cena dluhopisů společnosti na veřejném trhu, které se obchodovaly s velkým diskontem proti nominální hodnotě,“ upřesňuje Častvaj.

NET4GAS, za který dá vláda až 5 miliard, dluží 33 miliard korun

Podle něj platí, že tím, že ČEPS převezme 100 % ve firmě NET4GAS a bude tak tento dluh konsolidovat, byla zmařena možnost odpisu 17 miliard korun dluhu. Současně také došlo ke zbytečnému výdaji kupní ceny, která včetně převzetí závazku vrátit do firmy zálohu na dividendu činí šest až devět miliard korun.

„Proti tržní transakci tak stát vydá navíc přibližně 23-27 miliard korun [kupní cena plus faktické zmaření odpisu dluhu]. To je přibližně hodnota, o kterou stát přeplatil nabídku EPH,“ tvrdí Daniel Častvaj.

NET4GAS peníze z Ruska nevymůže

Podle EPH naděje, že hodnotu NET4GAS zachrání vymožení pohledávky vůči Gazprom Exportu, patří mezi naprosto hypotetické a krajně nepravděpodobné. Přičemž by mohla být maximálně řešena formou dodatečné platby akcionářům a věřitelům. To ale jen pokud by k vymožení došlo [tzv. earn-out].

„Současně upozorňujeme, že dluh společnost NET4GAS bude muset být řešen buď nejméně 17 miliardovou dotací ze státních zdrojů, nebo navýšením přepravních tarifů, které se okamžitě promítne do koncové ceny plynu,“ varuje Častvaj.

Černochová nakoupí F-35 a Síkela plynovody, schválila vláda

Odmítá i argumenty ministra Síkely [více ve vložených článcích, pozn. red.], že nákupem NET4GAS stát řeší své strategické energetické potřeby. Podle něj ministrovy „úvahy“ patří mezi smyšlenky. Plynárenskou infrastrukturu ve většině evropských zemí totiž státy nevlastní.

„Česká i evropská legislativa je naprosto dostatečně vybavena i pro případ možného konkursu energetické či jakékoliv jiné kritické infrastruktury. A to tak, aby se zachoval provoz a nedošlo k dopadu na spotřebitele,“ uvádí mluvčí EPH.

A dodává, že ministr Síkela jako bývalý velmi kompetentní bankéř nejspíš všechny tyto souvislosti nepochybně chápe. I proto je logické, že se média pak ptají po ministrově motivaci koupit za státní peníze NET4GAS.

–DNA–

41 KOMENTÁŘE

  1. Je neuvěřitelné, co současná levicově populistická vláda předvádí. Jedná se o neuvěřitelné lemplovství. To už to mohl dále dělat Andrej. Nevidím zde žádný rozdíl.

      • Jak úsměvné od naivního i … voliče 5kolky, nové náboženství antibabiš má u fialkovců pré, ale jak dlouho soudruzi ? Teolog Péťa docurw … co jde a pak se zašije ke svým loutkovodičům do dogmatické EU. Tohoto vatikánského sektáře Česko nikdy nezajímalo, dotačního podvodníka peťana zajímá jen jeho morálně pokřivené ego s mamonem …

      • Vůbec nic se nenapravuje. Andrej rozhazoval se socany a nyní rozhazují Péťa se svojí učitelskou squadrou. Zaměstnanci státu jsou přeplácení a přidává se jim i dvakrát ročně. Hnus toto levičáctví současné levicové vlády. Minulé samozřejmě rovněž.

      • Babiš nerozhazoval peníze ale dával je potřebným (důchodcům,rodinám s dětmi,atd)na rozdíl od této demoliční strany!Taky si uvědomte že dnes jsou české důchody nejmenší v celé EU !To pětidemolice vyhazuje peníze za hovadiny a podporuje nefachčenky (pracovat nebudou ale pro podpory si chodit budou,však Fiala s Jurečkou jim to schválí a vyplatí ,

      • Takže podle vás koupit firmu s dluhem cca 30 miliard je dobrá koupě? Prosím o vysvětlení, v čem vidíte že je to super koupě…. Děkuji předem

    • Naivní jsi Ty, když věříš uplaceným článkům Křetínského, který v této akvizici zrovna moc úspěšný nebyl :).. Jinak super blábol 🙂

      • … ml. Křetínský je suprpodvodník a nedá se mu věřit ani pozdrav, stejně tak 5kolce se Síkelou … Jinak by za peníze z přenosových sítí nemohl financovat soudružskou Spartičku … spartá spartá b… parta … se dnes opět pěje ve fialové vládě ! Sebestředný Fiala vlastní 50 ziskovek a ročně bere 82 mil. kč dotací, píše knížky o vatikánské sektě+ vydává časopisy, vše neprodejné, vymývá mozky študákům na škole atd. to už desítky let …tožtak. [redakčně upraveno]

  2. Síkela kupuje trubky na plyn a Černoška kupuje F35. Jako kdyby to dávali e svého. Kupuje to stát, pane Bože ty to vidíš.

    • Pořád se najdou ti … voliči kteří 5kolce i kontrášovi zobou z ruky všechny jejich lži, účelové dezinformace nejen o UA, EU …. Číst příspěvky některých pol. uvědomělých nových soudruhů z havloVMLů např. o výši důchodů, výší daní, víra v 5demoliční četu, uctívání dalšího náboženství antibabiš … to je hrůzaděs, vrchol špíny od neznalých fialových oveček …

  3. Pominuli Síkelu, tak není to zrovna Křetínský, který o ty zadlužené trubky měl eminentní zájem a stát mu je vyfoukl? Když je nezískal, tak je to zadlužené, nevýhodné, atd. Proč o to tedy tak vehementně usiloval😂😂😂

    • Tož si zkuste ještě jednou přečíst článek. Nejspíše proto, že by za ně zaplatil o těch přeplacených dvacet miliard, které budeme splácet my všichni, méně..

    • Protože každý blb ví, že jednou těmi trubkami zase něco poteče. Vláda to prostě koupit musela, protože tím ovlivní ceny komodity na trhu v budoucnu. Prodej základní infrasttrukturni sítě soukromým subjektům nikdy proběhnout neměl. Stačí se podívat na Veolii, kolik z vodovodů vyvedla a nevrazila do nich skorem nic. Podobné nic do plynových trubek vráží GasNet. Kdyby to koupil Křetínský, tak drží za kou.. celou republiku

      • I tak Křetínský drží republiku pod … Poněvadž mu vlády před p. Babišem-ANO prodaly za babku co se dalo … za úplatky do str. kasiček i na osobní konta tehdejších … Tak se stal miliardářem na úkor chudých !! Místo aby tyto nekřesťanské zisky šly do st. kasy pro potřebné, zdrav. postižené … atd. Korupce kvetla od 1. ledna 1990, hned po nástupu všehoschopného opilce na hrad …

    • Síkela za tento podraz dostal placku od zeleného somráka, poněvadž předlužená firma NET4GAS měla-má své akvizice(staré trubky) hlavně na rozkradené UA. Těmito zrezivělými rourami Rusko už nebude posílat své komodity přes UA … Na to má 2. “strýmy” jeden z nich tero…káUA nechala poškodit, jak Němci dokázali. Němci financovali “strýmy I-II” z většiny, nechtěli mít nic se zkorumpovanou Ukrajinou … jak se dodatečně prokázalo za pódiové loutky na provázcích z USA …

    • Panove,
      od dob Blbotky si rikam, ze uz to by horsi nemuze byt , ale skutecnost me temer pokazde presvedci, ze muze …!
      Pozoruji, ze co naplaveny Prazak ( nejlip z Moravy) to fakt ESO !! Kormidelnik Peta, donPablo, Šakala, Willy z Troppau.

  4. Naprosto účelové tvrzení, Křetínský plynovod opravdu hodně chtěl, takže cenu má, ale nevyšlo mu to. Tak teď kolem sebe kope jak to jde a všechno je špatně. Ty kecy o odpisu jsou jen “kyselý hrozny”. Křetínský to chtěl, ale “násilným” převzetím a stát mu do toho hodil vidle. Od státu to je ale strategické rozhodnutí, protože ukládat legislativně povinnost soukromým subjektům je věc jedna a vlastnit a moci rozhodnout je věc druhá. Každý asi chápe (pokud chce), co je důležitější a bezpečnější

    • To je právě to, že to někteří chápat nechtějí. Ale pokud se něco stane, budou první křičet, že stát nekoupil infrastrukturu když mohl. Křetínský se chová jako ublížené dítě – Síkela si s ním utřel zadnici a na to on není zvyklý.

      • Proč infrastrukturu vlády hned po puči89 za babku rozprodaly ? Nejen tady je ten zakopaný pes. Tito výlupci taky chtějí něco bokem nazobat, než s ostudou odejdou … vždyť jsou pohrobci zločinného OF s ….

      • Mám auto, které má hodnotu myslím tak 30 000 Kč. Nechcete ho ode mne za 600 000 Kč koupit? Evidentně s takovými obchody nemáte problém.

        • Posluha Tomáš i další soudruzi od 5kolky čekají na noty. Když už je milion chlípníků neřídí při jejich skotačení po náměstích s komedianty apod. lůzou i bývalými komunisty- dobrovolnými hlásiči na Bartolomějské …

    • No, na toto stačí selský rozum a neházet to hned na účelové tvrzení. Pokud něco kupuji, zvážím pozitiva i negativa a výhled do budoucna vzhledem k návratnosti investice. Firma NET4Gas snášela zlaté vejce, pokud se jejími plynovody přepravoval plyn z Ruska do Evropy a z tranzitních poplatků se financoval její provoz a ještě vznikaly pohádkové zisky. Po několika změnách majitele (privatizovalo ještě RWE) ji nakonec získaly australské fondy a kanadský důchodový fond. I těmto investorům přinesla pohádkové zisky.Vzhledem k mezinárodní situaci s Ruskem poklesl objem přepravy na nulu a tím i hlavní příjem z tranzitních poplatků. Zbyla jen infrastruktura, která ale vyžaduje dost drahou péči, aby zůstala provozuschopná, dluhy a pohledávky. V této situaci se tedy jedná opravdu jen o skoro prázdnou skořápku, protože zisky byly rozděleny, rezerva žádná a dluhy 34 miliard, které takto provedeným odkupem převezme ČR na sebe a samozřejmě bude muset uhradit. Představa, že se to vyplatí, neb budou opět zisky z tranzitu je mylná, těmito plynovody již nikdy nic tak velkého, aby se tento nákup zaplatil nepoteče. EPH to dobře ví a proto nabídl relevantní cenu, kterou ale hujer stát zbytečně frajersky přeplatil. Ono z cizího (potažmo státního) se velice dobře rozhazuje a necháme si to ještě posvětit skoro okamžitě vládou. Jen by mě zajímalo, do jaké vize tento nákup plynovodů zapadá, protože není prezentována žádná energetická koncepce státu, do které by se tato síť určená k tranzitu do Evropy a jejím objemům státu hodila. Spíš bych řekl, že ČR bude potřebovat plynovody o daleko menších kapacitách a provozních nákladech a i jinými směry. EPH asi koncepci k čemu NET4Gas využít měla, bude mít na rozdíl od ČR i finance na její restrukturalizaci, neboť jde o skvělého byznysmena, který se nepouští bezhlavě do neprověřených obchodů – viz její působení a současná velikost. A strategické rozhodnutí? V ČR neexistuje žádná koncepce, kde bychom chtěli být a v čem za 5,10,20,50 let, kam se strategicky zamíří rozvoj v energetice, zdravotnictví, vědě, důchodech a pod. Tady se myslí nejdál do konce voleného období. Ti co přijdou pak většinou vše stopnou, zohlední své zájmy a jedou od znovu, ale úplně jinak. tady vidím největší chybu v tom, že o takovýchto investicích rozhodují nevědomí pouhým zvednutím ruky, bez předchozích relevantních studií a expertíz – energetických i finančních.
      P.S. Strategicky vlastníme i ČEZ..a je nám to platné jen k nejdražší energii v Evropě i když je nejlevněji vyrobená.

      • Pětidemoliční četa i když nyní desítkami mld. kč vlastizrádně podporuje rozkradenou UA i osobní konto zeleného somráka .. Tak stále věří (tak se i stane) v urovnání problému ve prospěch Ruska, nových republik, Krymu a pojede se dál jako by se na bývalém území UA, nic nestalo .. Když plyn i ropu pořád od Ruska odebíráme, ale za velký úplatek přes prostředníka se z tohoto stanou demokratické komodity … jak ubohé od 5kolky … Krym bude nadále Ruska a nové 2. státy utečou ze zkorumpované UA pod knutou USA … To samé bude v neustálém konfliktu mezi ag…y Izrael- Palestina. Jen fialoví euhujeři vědí kdo je kdo … tito zfanatizovaní hlúponi si zvolili ještě větší h… do sněmovny i na hrad !

      • Nemohu s Vámi úplně souhlasit – to, že firma po ukončení přepravy ruského plynu, bude ve středním období výrazně méně zisková, je jasné. To nikdo nerozporuje. Proto také byla příležitost ji koupit.

        1) Ovšem to, že už těmi trubkami nikdy nic tak velkého nepoteče – to je pouze jeden z možných scénářů – ten pesimistický. V delším období může těmi trubkami téct plyn z Ukrajiny, případně ten vodík (asi po nějaké technologické modernizace – nevím?) a v tu chvíli ta firma může opět být velmi zisková.

        2) Stát má údajně posudek i od analytiků Citigroup, kteří mají s těmito transakcemi zkušenosti a který potvrzuje, že ta cena byla férová.

        3) V článcích o tomto tématu lítají desítky miliard Kč, o které údajně ČR přijde nebo které přeplatila. To není kompletní informace. Stát si koupil celou fungující firmu – účetní údaje NET4GAS Holdings za rok 2022:
        – majetek firmy (celková aktiva) jsou 59 mld. Kč
        – cizí zdroje jsou 45 mld. Kč (z toho úvěry a dluhopisy 33 mld. Kč)
        – zisk před zdaněním, úroky a odpisy (EBITDA): 11,3 mld. Kč
        – úrokové náklady: 1,6 mld. Kč
        – čistý zisk: 6,5 mld. Kč

        Zpráva z 4. října 2023: Agentura Fitch uvažuje o zlepšení ratingu dluhopisů vydaných NET4GAS a předpovídá EBITDA 2 mld. Kč v roce 2023 a následně stabilizaci nad 3 mld. Kč v dalších 3 letech.
        To je výrazný pokles zisků, ale sama na sebe si ta společnost v blízké budoucnosti vydělá, úrokové náklady jí navíc budou klesat (budou se snižovat úrokové sazby a účast státu zvyšuje bonitu společnosti).

        Ve středním období, řekněme následujících 3 – 5 let to žádná hitparáda nebude, ale pak je tam potenciál do budoucnosti generovat vyšší zisky a ten dluh splatit ze své činnosti.

        Navíc stát zvýšil naši energetickou bezpečnost. A ta firma prostě byla na prodej nyní, tak za mě lepší ať to vlastní stát, než EPH a Křetínský.
        (Mimochodem ty informace od EPH, to byla nějaká jejich úvodní nabídka, kterou ti původní akcionáři ani věřitelé neodsouhlasili. Pokud já Vám nabídnu, že od Vás koupím dům, který má hodnotu 10 milionů Kč za 1 milion Kč, tak to ještě neznamená, že férová hodnota Vašeho domu je najednou 1 milion Kč.)

        • Taky pravda, dřívější články o této předlužené firmě psaly něco jiného, pravda bude někde uprostřed … Každý má mít možnost napsat-říct svůj názor na věc … jenže 34 let od převratu89 zase není pravdou. —Mimo nit … za ostudu kopálistů v Albánii může opět p. Babiš .. poněvadž se chovali nezodpovědně s naivním přístupem, odbyli mač, nepracovali jak profíci musí … už tak předevčírem signalizoval sebestředný péťa před novináři … nebo pindal o 5koloběžce ? Bůhsuď u něho se nikdy nedozvíte co chtěl signalizovat … tak nějak se komentuje blamáž repre v Tiraně.

  5. To jsou kecy. EPH to původně chtěl koupit sám. A když mu to nevyšlo, tak alespoň očerňuje jiné zkreslenými argumenty a pesimisticky spekuluje.

  6. Proč to chtěl koupit Křetínský když to má takový dluh a ted pomlouvá asi je pěkně nas…. když mohl vydelávat to jsou ti oligarchové všichni stejný počínaje Burešem atd.

    • Kdo je to Bureš ? Vám nevadí že Síkela je taky Slovák ? Když u jiných to fialkovcům vadí, stejně jako StB u jednoho vadí a ten který mu měl šéfovat smra.í na hradě i 3x zradil vlast ! Kdopak Křetinskému kdysi prodal za babku+ úplatek rozvodné sítě … zkorumpovaní učitelé 5hadů

  7. V článku lítají desítky miliard Kč, o které údajně ČR přijde nebo které přeplatila. To není kompletní informace. Stát si koupil celou fungující firmu – účetní údaje NET4GAS Holdings za rok 2022:
    – majetek firmy (celková aktiva) jsou 59 mld. Kč
    – cizí zdroje jsou 45 mld. Kč (z toho úvěry a dluhopisy 33 mld. Kč)
    – zisk před zdaněním, úroky a odpisy (EBITDA): 11,3 mld. Kč
    – úrokové náklady: 1,6 mld. Kč
    – čistý zisk: 6,5 mld. Kč

    To, že firma po ukončení přepravy ruského plynu, bude ve středním období výrazně méně zisková, je jasné. To nikdo nerozporuje. Proto také byla příležitost ji koupit.

    Zpráva z 4. října 2023: Agentura Fitch uvažuje o zlepšení ratingu dluhopisů vydaných NET4GAS a předpovídá EBITDA 2 mld. Kč v roce 2023 a následně stabilizaci nad 3 mld. Kč v dalších 3 letech.
    To je výrazný pokles zisků, ale sama na sebe si ta společnost v blízké budoucnosti vydělá, úrokové náklady jí navíc budou klesat (budou se snižovat úrokové sazby a účast státu zvyšuje bonitu společnosti).

    Ve středním období, řekněme následujících 3 – 5 let to žádná hitparáda nebude, ale pak je tam potenciál do budoucnosti generovat vyšší zisky a ten dluh splatit ze své činnosti. Může začít téci plyn z Ukrajiny, nebo ten vodík apod a najednou je z toho skvělá zisková firma.

    Stát má údajně posudek i od analytiků Citigroup, kteří mají s těmito transakcemi zkušenosti a který potvrzuje, že ta cena byla 3 – 5 mld. Kč byla férová.

    Navíc stát zvýšil naši energetickou bezpečnost. A ta firma prostě byla na prodej nyní, tak za mě lepší ať to vlastní stát než EPH a Křetínský.
    (Mimochodem ty informace od EPH, to byla nějaká jejich úvodní nabídka, kterou ti původní akcionáři ani věřitelé neodsouhlasili. Pokud já nabídnu, že odkoupím dům, který má hodnotu 10 milionů Kč za 1 milion Kč, tak to ještě neznamená, že férová hodnota toho domu je najednou 1 milion Kč.)

    • A proč svůj názor tapetujete? Budete mít větší pravdu? Osobně se domnívám, že to spíše dopadne tak jak předpovídá pan Jindřich. Pokud by náhodou ( a byl bych rád, kdyby jste měl dobrý odhad) byla reálnější vaše prognóza, dojde stejně k následnému odprodeji nějakému šíbrovi za dozajista výhodných podmínek 🙂

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here