Slovenský premiér Fico se chystá na rekordní zisky bank

1370
Fico
„V Bruseli včera [26.10., pozn. red.] v noci bola vážna diskusia o zmene rozpočtu EÚ. Okrem iných priorít je návrh, aby do roku 2027 išlo z EÚ peňazí 50 miliárd (nie miliónov) Eur na Ukrajinu. Máme dve možnosti – buď zosekať rozpočet alebo prispieť do neho viac z národných rozpočtov,“ vyjádřil se nedávno k možnostem slovenského státního rozpočtu Robert Fico [uprostřed] na sociálních sítích. / Foto: Smer-SD

Nová slovenská vláda podstatně zvýší zdanění bank, řekl včera [6.11.] novinářům premiér Robert Fico. Kabinet podle něj potřebuje peníze na ozdravení státních financí i na nově ohlášené sociální programy.

Banky na Slovensku za první tři letošní čtvrtletí meziročně zvýšily čistý zisk souhrnně o více než polovinu na téměř 875 milionů eur [cca 21,4 mld. Kč]. Hospodařily tak s nejlepším výsledkem nejméně od zavedení eura v zemi v roce 2009. V době pokračujícího růstu úrokových sazeb peněžní ústavy více vydělaly hlavně na úrocích.

„Chystáme se na rekordní zisky bank. Chceme, aby celkové zdanění bank v roce 2024 bylo podstatně vyšší, než tomu bylo dosud,” uvedl Fico po schůzce s ministrem financí a spolustraníkem ze Směru-sociální demokracie [Směr-SD] Ladislavem Kamenickým.

Detaily ohledně vyššího zdanění bank Fico ani Kamenický neuvedli. Banky na Slovensku byly už v minulosti zatížené zvláštním odvodem. Ten nezávisel na jejich zisku, ale na vybrané hodnotě části jejich pasiv. Například v roce 2019 banky na této zvláštní dani odvedly více než pětinu svého čistého zisku. O rok později pak tehdejší vládní koalice prosadila nejprve pozastavení výběru bankovního odvodu a následně jeho úplné zrušení.

Fico chce vyšší daně pro banky, banky ne

Slovenská bankovní asociace uvedla, že případné dodatečné zdanění bank omezí jejich možnosti nákupu státních dluhopisů či při poskytování úvěrů. A povede ke zdražení půjček.

Premiér Fico už v kampani před zářijovými parlamentními volbami ale sliboval i ozdravení veřejných financí. Po jmenování premiérem pak řekl, že jeho vláda zvýší stávající 13. důchod, který dostávají příjemci různých penzí jednou ročně navíc k řádnému důchodu.

Češi pracující na Slovensku příspěvek na péči nedostanou

Kromě toho ministerstvo financí připravuje podporu pro lidi, kteří splácejí hypoteční úvěr. To proto, že úroky z těchto půjček jsou výrazněji vyšší než před dřívějším zpřísňováním měnové politiky Evropskou centrální bankou.

Ficova vláda hodlá také připravit novou předlohu státního rozpočtu na příští rok. Předchozí kabinet odborníků musel kvůli takzvané dluhové brzdě navrhnout rozpočet bez deficitu, který zároveň označil za nereálný. Dosažení tohoto cíle by si vyžadovalo ušetřit několik miliard eur, což by zemi uvrhlo do ekonomické recese.

Ozdravení slovenských veřejných financí

Hospodaření Slovenska se výrazně zhoršilo v roce 2020 po vypuknutí pandemie covidu. Pro letošek země vyčlenila v rozpočtu značnou částku na kompenzace vysokých cen energií. Zadlužování země se dělo i před pandemií, kdy tehdejší vlády Směru-SD nevyužily hospodářského růstu alespoň k dosažení vyrovnaného rozpočtu. Což by nepřekvapovalo, pokud by si dosažení tohoto cíle ale původně nestanovily.

Robert Fico vyhrál volby na Slovensku. A nejspíš i sestaví vládu

Odborníci i bývalá úřednická vláda premiéra Ľudovíta Ódora opakovaně upozorňovali, že země si nemůže dovolit pokračovat v dosavadních vysokých deficitech veřejných financí. Nyní tedy přichází Fico jako nový premiér Slovenska a hovoří o tom, že se jeho vláda chystá na rekordní zisky bank.

Slovenský premiér včera uvedl, že nová slovenská vláda nebude bránit podnikům při výrobě a dodávkách zbraní odběratelům. Právě Robert Fico vystupuje proti vojenské pomoci Ukrajině bránící se ruské invazi. Z Ficova vyjádření vyplynulo, že jeho odmítavý postoj se týká jen případných dodávek zbraní a munice ze zásob slovenské armády.

 –ČTK/RED–

1 komentář

  1. Fico dobře začíná, to bude ještě fičák … euhujeři, sluníčkáři, čaputovci, šimečkovi lgbt+ ..apod. lůzo ze Slovenska se má na co těšit. Na lživé, dezinformační reakce mocichtivých soudruhů z EU nebo i z Česka od zrádné 5kolky, .. se my slušní -rozumní s nepokřivenou páteří těšíme … Smíchu nikdy není dost …

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here