Robert Fico vyhrál volby na Slovensku. A nejspíš i sestaví vládu

419
Fico
Robert Fico, vítěz parlamentních voleb na Slovensku v roce 2023 / Foto: Směr-SD

Sobotní [30.9.] parlamentní volby na Slovensku suverénně vyhrál expremiér Robert Fico a jeho strana Směr-sociální demokracie [Směr-SD]. Od voličů získala přes 23 procent hlasů a zřejmě sestaví vládu. Volební účast přesáhla 68 procent.

Z téměř plně sečtených volebních hlasů je zřejmé, že již trojnásobný slovenský premiér Robert Fico se vrací do čela vedení země. A zřejmě v nejbližších týdnech i sestaví vládu. Druhé s větším odstupem druhé skončilo liberální proevropské hnutí Progresivní Slovensko [PS]. To vede místopředseda Evropského parlamentu Michal Šimečka.

„Volby vyhrál Směr. Je to velmi špatná zpráva pro Slovensko. Ještě horší by byla, pokud by se Ficovi podařilo sestavit vládu. Naším cílem stále zůstává, a uděláme pro to všechno, aby se to nestalo,” uvedl Šimečka.

Výsledek voleb označil za riziko pro zemi. Zároveň potvrdil svůj předvolební slib, že spolupráce jeho strany se stranou Roberta Fica je vyloučená. Naopak předseda Hlasu-SD Peter Pellegrini, jehož strana skončila ve volbách třetí se téměř 15 procenty hlasů již Ficovi pogratuloval k vítězství a zároveň zmínil i možnou povolební spolupráci. Prohlásil, že by bylo logické, kdyby Směr-SD oslovil jako prvního partnera při sestavování vlády právě Hlas-sociální demokracii.

„Jde o ideově blízké strany,” uvedl.

Robert Fico zatím výsledky voleb nekomentoval. Do slovenského parlamentu se dostalo celkem sedm stran. Ve srovnání s předchozím parlamentními volbami k volebním urnám přišel vysoký počet voličů, když účast přesáhla 68 procent. To je nejvíce od roku 2022.

Jak dopadly volby na Slovensku, kde Fico je vítěz

Čtvrté místo obsadila koalice Obyčejní lidé a nezávislé osobnosti [OLaNO] expremiéra Igora Matoviče. Od voličů dostala devět procent hlasů. Konzervativní Křesťanskodemokratické hnutí [KDH] skončilo na pátém místě s počtem hlasů necelých sedm procent.

„Velmi mě potěšil výsledek naší bratrské strany KDH ve slovenských volbách. Získala bezmála 7 % a po několika letech se vrací do Národní rady. Gratuluji Milan Majerský a celé KDH k tomuto úspěchu a doufám, že se vám bude i nadále dařit,“ okomentoval výsledek KDH předseda české KDU-ČSL a místopředseda české vlády Marian Jurečka.

Do slovenské Národní rady míří i zástupci liberální strany Svoboda a solidarita [SaS] Richarda Sulíka. Ta získala něco málo přes šest procent. Parlamentní stranou s nejméně hlasy je Slovenská národní strana [SNS] s necelými 6,7 procenty hlasů. Naopak pětiprocentní hranici nepřekročila populistická Republika a strana Aliance zastupující maďarskou menšinu.

Výsledky slovenských voleb po sečtení 99,5 procenta hlasů
STRANA HLASY MANDÁTY
Směr-SD 23,29 42
PS 17,04 31
Hlas-SD 14,96 27
OLaNO 9,01 16
KDH 6,89 13
SaS 6,21 11
SNS 5,66 10
Republika 4,79 0
Aliance 4,47 0

[Zdroj: volbysr.sk]

Slovenská prezidentka Zuzana Čaputová už dříve uvedla, že pověří sestavením vlády vítěze voleb, který bude mít šanci na většinovou podporu.

Ochotu jednat s vítězem voleb o sestavení vlády vyjádřil i šéf KDH Milan Majerský. Podle slovenských komentátorů by potenciálním koaličním partnerem mohla být pro Fica i SNS. K většině křesel ve 150členné sněmovně potřebuje Směr-SD nejméně dvě další strany.

Fiala věří ve spolupráci, Babiš blahopřál

sobotnímu vítězství Robertu Ficovi dnes [1.10.] ráno popřál šéf hnutí ANO Andrej Babiš, který Fica podpořil i v ostré volební kampani. Babiš pogratuloval i předsedovi strany Hlas-sociální demokracie [Hlas-SD] Peteru Pellegrinovi, jehož strana ve volbách získala téměř 15 procent a skončila na třetím místě. Druhé skončilo liberální proevropské hnutí Progresivní Slovensko [PS]. To od voličů dostalo přes 17 procent hlasů.

„Gratuluji Robertu Ficovi k vítězství ve volbách! Ke skvělému výsledku gratuluji i Peterovi Pellegrinimu. A celému Slovensku přeji, aby mělo vládu, která doma bude pracovat pro lepší životy lidí a v Evropě tvrdě hájit zájmy všech slovenských občanů,“ napsal na sociální síť X Andrej Babiš.

Krátce po deváté hodině ranní se k téměř sečteným výsledkům sobotních voleb na Slovensku na sociálních sítích vyjádřil i český premiér Petr Fiala [ODS].

„Sledoval jsem výsledky slovenských voleb a přeji Slovákům, ať povolební vyjednávání vedou k sestavení dobré vlády. Věřím, že budeme na vládní úrovni nadále úzce spolupracovat ku prospěchu obou našich zemí,“ uvedl Petr Fiala.

Roberta Fica v ostré kampani z Čechů podpořil například exprezident Václav Klaus. Jeho protivníka Šimečku zase hokejový brankář Dominik Hašek, který nyní spolupracuje s TOP 09. I když se zatím neví, zda za stranu bude kandidovat do Senátu, nebo v evropských volbách. A bude-li za stranu TOP 09 skutečně kandidovat.

Vypsání nových voleb schválila slovenská sněmovna poté, kdy loni v prosinci vyslovila nedůvěru tehdejší vládě premiéra Eduarda Hegera. Hlasování předcházel rozpad čtyřčlenné vládní koalice, po kterém kabinet přišel v parlamentu o většinu. Letos v květnu Hegerovu vládu vystřídal kabinet odborníků v čele s ekonomem Ľudovítem Ódorem, který ve volbách nekandiduje.

RED/ČTK–

5 KOMENTÁŘE

  1. Gratulace slušným voličům Slovenska kteří volili p. Fica i všem okolo … Už je ale slyšet lživý řev, pomluvy … euhujerů, čaputovců … u nás havlistů, různých proukrajinských lůz… Fialová media, čt24, primanews … furt jedou své dezinformace, lži, nic se v těchto … nezměnilo ! Snad p. Fico složí vládu, už se přihlásilo to holportu i KDU .. (což není žádné překvapení, že) Peregllini s koalicí počítal od začátku … vždyť je bývalým spolustraníkem Fica.

  2. Tak je to tady, špinavý boj euhujerů začal i na Slovensku, brzy co ? Nějaký uměle vytvořený “politik” Šimeček z PS sprostě zaútočil na vítěze voleb a chce znehodnotit jeho právo u čaputky, na sestavení vlády. Info z radia. Přitom i služka EU- aktivistka řekla před volbami, první musí dostat právo na sestavení vlády vítěz voleb … no uvidíme co na to loutka z bratislavského hradu

  3. EUbolševik Šimeček nasadil ten nejhorší kalibr, to jen aby p. Fico nebyl premiérem … Tento zákeřný potkan zahnaný do kouta naoko obětuje sebe za Pellegriniho na post premiéra … Pak ho demokraticky vyšoupne, jak je u bezpáteřních havlistů pravidlem … známe z minulosti ! Přitom euhujer +LGBT příznivec na druhou stranu populisticky tvrdí, šéf vítězné strany musí být premiérem … nebo se snad cítí vítězem tento pol. šm… z EU ? U sousedů stejný hnus-špína jako u voleb v Česku s 5koloběžkou, kdo nevyje s námi je náš třídní nepřítel eumedia se musela přidat k vytí ? Nemusela, ale poplatky+ dotace jsou dotace … Stejně tak vyřvávali opilci z balkonů při převratu na podzim89.

  4. Už je to tady. Slušné Slovensko má problém s p. Ficem a ten ještě větší. Zákeřní euhujeři, čaputovci, šimečkovci nasadili plán “B”. Pellegrinimu nabídnout post premiéra a LGBT šašo zůstane za větší peníze v Bruselu. Proč by se měl starat o prosperitu Slovenska, když neví co je lidsky vůbec zač, politice nerozumí, páteř má v octu …. Tak bude bez jakékoliv zodpovědnosti a jen sprostě rejpat do Fica … Stejné jako u nás čarodějnice MPA i další z kolaborantské 5kolky ve sněmovně- senátu. Neskutečný hnus-špína a loutka EU čaputka tomu velí. Ještě se kaná… cynicky usmívá, holt to jsou ti praví ehujeři s amorálními havlisty … Ako chutí moc … se projevuje u těchto podrazáků i … čím dál více.

  5. Slovenští populisté, slibotechny z KDH se asi přepočítali se svými požadavky … P. Fico je zatím poslal tam, kam patří … uvidíme co vyčuránek Pellegrini bude požadovat, jestli ve své sebestřednosti zajde až za hranu … Poněvadž amorální euhujeři čaputovci se šimečkovci Pellegriniho si chtějí koupit za post premiéra, pak ho podrazit … vodit si na svých ušmudlaných provázcích … Jak je u amorálních euhujerů+ čaputovců zvykem.

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here