Prezident podepsal konsolidační balíček. Hovořil i o úlevě pro lidi

4053
prezident
Prezident Petr Pavel jedná s poslanci hnutí ANO o důchodové reformě i konsolidačním balíčku. / Foto: Kancelář prezidenta republiky / Foto II: Hnutí ANO

„Dnes jsem se rozhodl podepsat konsolidační balíček. Ve videu vysvětluji proč,“ uvedl [22.11.] na síti X prezident ČR Petr Pavel. A proč se rozhodl s podpisem vládního takzvaného konsolidačního balíčku neváhat, ve videu i vysvětlil.

„Základem dobrého fungování a prosperity každé rodiny, firmy, ale i státu, je dobré hospodaření,“ uvedl svou video prezentaci prezident Pavel.

Podle něj si ani Česká republika nemůže dlouhodobě dovolit utrácet více, než jaké má příjmy. Zmínil náklady na obsluhu státního dluhu, které za poslední rok podle něj dosáhly 70 miliard korun.

„A právě kvůli neudržitelnému tempu zadlužování České republiky jsem se rozhodl dnes podepsat balíček vládních opatření, které nás mají přiblížit ke stabilizaci veřejných financí a ke snižování státního dluhu,“ uvedl prezident a dodal: „Jeho neschválení by znamenalo neudělat na cestě snižování schodku našeho rozpočtu vůbec nic. To by napáchalo mnohem větší škody.“

V závěru videa ale i řekl, že “cesta k naší prosperitě, k tomu, aby se lidem ulevilo, není jenom ve snižování státního dluhu”. Proto je podle něj důležité, aby Česko znovu nastartovalo ekonomiku. Aby se investovalo do dopravní infrastruktury, vzdělávání, do vědy a výzkumu, do podpory podnikání. A i proto bude podle jeho slov věnovat zvýšenou pozornost podobě státního rozpočtu na rok 2024.

„Aby v něm byla obsažena všechna prorůstová opatření. A aby nezapomněl na ty, kterých se úsporná opatření dotknou nejvíce,“ vysvětlil.

Prezident apel poslanců ANO nevyslyšel

Zatímco politici vládní pětikoalice přivítali rozhodnutí prezidenta konsolidační balíček podepsat, opoziční politici to vidí jinak. Aktivní ohledně balíčku byli v posledních dnech zejména poslanci hnutí ANO. Alena Schillerová, Karel Havlíček a Aleš Juchelka ještě včera [21.11.] osobně apelovali na prezidenta, aby svůj podpis pod balíčkem zvážil.

„Pan prezident Pavel má historickou šanci nepodepsat škodlivý daňový balíček. Může tím zachránit 100 mld. Kč našeho HDP ročně. A vládě Petra Fialy by ´vyslal jasný signál´, že sliby o úsporách na provozu státu se mají plnit. Jasná zpráva hnutí ANO na dnešním jednání na Hradě,“ uvedla Alena Schillerová.

Poslanci ANO se s prezidentem ale sešli kvůli změnám v důchodovém systému, kterou v minulém týdnu představil ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka [KDU-ČSL]. Změny vnímají jako škodlivé. Hnutí ANO se přitom již obrátilo se stížností na Ústavní soud kvůli novele zákona o valorizaci penzí. A stejně chce postupovat i u konsolidačního balíčku [viz níže, pozn. red.].

„Požádala jsem pana prezidenta, my tady, jak tu stojíme, ať zváží podpis pod tímto balíčkem. Je to špatně pro českou ekonomiku, je to špatně pro naše občany, je to špatně pro náš průmysl, pro naše firmy,“ uvedla Schillerová po jednání s prezidentem [viz foto níže].

Argumentovala tím, že konsolidační balíček spolu s dalším zdražením energií v příštím roce významně poníží ekonomiku. Odvolala se na predikci České národní banky, která očekává pokles ekonomiky o 1,4 procenta, nebo České bankovní asociace, která hovoří o jednoprocentním poklesu výkonu ekonomiky.

„Takže zhruba 77 až 107 miliard korun bude chybět ekonomice, což samozřejmě bude mít dopad na příjmy,“ řekla Schillerová.

Konsolidační balíček nejspíš půjde k Ústavnímu soudu

Šéfka poslaneckého klubu hnutí ANO ale i vyjasnila, že pokud prezident Petr Pavel podepíše konsolidační balíček, ANO se téměř jistě obrátí na Ústavní soud. Upozornila především na pevně zařazený termín hlasování Sněmovny. Podle Schillerové se chtěly k balíčku vyjádřit desítky poslanců. Podpisem prezidenta je ale celá věc vyřízená.

K vetování balíčku Pavla už dříve vyzvalo i druhé opoziční hnutí SPD. A veto žádal před dvěma týdny při schůzce s Pavlem i předseda Českomoravské konfederace odborových svazů [ČMKOS] Josef Středula.

To nejhorší máme za sebou, řekl FinTag premiér Petr Fiala

Prezident, který kritiky konsolidačního balíčku vyslechl, na všechny apely ale reagoval tím, že vnímá výhrady k balíčku, ale i důvody, které vedly vládu k tomu, aby ho připravila. A za jeho postoj ho dnes ocenil i ministr financí Zbyněk Stanjura [ODS].

„Jsem rád, že se prezident Pavel rozhodl podepsat úsporný balíček. Nejde o krok populární, ale při pohledu na tempo zadlužování a částku téměř 100 mld. jen za splátky starých dluhů krok zcela nezbytný. Můžeme vést polemiku nad jednotlivými úspornými opatřeními. Nelze ale podlehnout štvavým populistickým hlasům a shodit snížení deficitu o 151 mld. ze stolu,” uvedl Stanjura.

Ministerstvo financí skrze balíček naplánovalo, že daňové změny a úspory v příštích dvou letech zlepší finanční bilanci státu o 150 miliard korun. Opoziční strany ale tvrdí, že naplánované kroky poškodí ekonomiku a jen lidem vytáhnou další peníze z kapes.

Daniel Tácha

3 KOMENTÁŘE

  1. Copak nějaký naiva věřil v něco jiného ? Pávek musí podepsat kdejakou špínu z 5kolky, vždyť i 5kolka se podílela na všemožné podpoře kontráše, aby morálně zasvi.. hrad, stejně jako véna flaška s Vopěnkou …

  2. Peťa by se zlobil kdyby to Paja nepodepsal. Dali nuttelu pero do ruky a už to bylo podepsané. Výsměch lidem kteří tomu nevěřili , že by to prezident opravdu podepsal.

  3. Pávek si utrhl další ostudu, jeho stup.. ješitnost mu prý nedovolila přijmout premiéra Slovenska … slušněji nejde psát, další je na úpravu redaktorem … Tento bezpáteřní voj. kontráš pro StB-GRU, pak uklízeč chodeb i s morální špínou v NATO … je velkým žabákem na prameni ke spolupráci V4, když čím dál více dogmatická EU se pomalu, ale jistě rozpadá … Z Holandských voličů z pomsty tito h… udělali populisty, extrémisty, nacionalisty … pořád stejně sprosté urážky když nevyhráli euhujeři, kurdští migranti … apod. naivní soudruzi poslušní rozkazům z Bruselu … V Nizozemí mají dost bojůvek na UA i zeleného sociopata, nechtějí zaplevelit Holandsko ekonom. migranty, nechtějí být členy vyděračské EU atd. …. proto jsou hned vulgárně urážení soudruhy apod. zfanatizovanou slotou EU. Holt typická demokracie euhujerských soudruhů i vítacích farizejů … viz. i Slovensko s Polskem

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here