Rodiče dětí, jejichž učitelé budou stávkovat, nic nedostanou

10224
rodice
Foto: Pixabay.com

Česká správa sociálního zabezpečení [ČSSZ] upozornila v souvislosti se stávkou 27.11. ve školských a dětských zařízení na podmínky nároku na ošetřovné. To by mohlo pokrýt finanční ztrátu rodiče, který kvůli stávce zůstane doma s dětmi.

Podle ČSSZ ale mají tito rodiče i tak smůlu. Ošetřovné ČSSZ vyplácí pouze tehdy, když dojde k nenadálému uzavření školského či dětského zařízení. A stávku ohlášenou na pondělí 27.11. ČSSZ nepovažuje za nepředvídanou událost. Sociální správa argumentuje tím, že aktuální stávku odbory vyhlásily s předstihem dvou týdnů.

„Ošetřovné z důvodu péče o dítě mladší deseti let, jehož škola, školka a podobně byla uzavřena z důvodu stávky, tedy nenáleží,“ uvádí jasně v tiskové zprávě ČSSZ.

Podle ní stejně tak nemá zaměstnanec, rodič, nárok na pracovní volno kvůli péči o dítě podle zákoníku práce [§ 191], které je navázáno na případy, kdy se poskytuje ošetřovné.

„Zaměstnavatel však může omluvit nepřítomnost zaměstnance v práci i z jiných důvodů, než stanoví právní předpisy. Ať již na základě žádosti zaměstnance, nebo podle kolektivní smlouvy, nebo vnitřního předpisu zaměstnavatele,“ uvádí pracovníci sociální správy.

Rodiče dětí mají smůlu. Co říká zákon o ošetřovném

Nárok na ošetřovné se řídí zákonem č. 187/2006 Sb., o nemocenském pojištění. Jednotlivé situace vyjmenovává § 39 tohoto zákona. Kromě případů ošetřování, péče, navázaných na zdravotní stav je dán nárok na tuto dávku i v případě nenadálého uzavření školského či dětského zařízení, ovšem za striktně daných podmínek.

Ošetřovné náleží pouze zaměstnanci, který nemůže vykonávat v zaměstnání práci kvůli péči o dítě mladší deset let, protože školské zařízení či zvláštní dětské zařízení, případě jiné obdobné zařízení pro děti, v jehož denní nebo týdenní péči dítě jinak je, nebo škola, jejímž je žákem, jsou uzavřeny z nařízení příslušného orgánu z důvodu havárie, mimořádného opatření při epidemii nebo jiné nepředvídané události [§ 39 odst. 1 písm. b) bod 1 ZNP].

Nárok na ošetřovné snad brzy získají i živnostníci a dohodáři

V případě pondělní stávky ale nejde podle ČSSZ o důvody, jakými jsou nařízení příslušného orgánu při havárii nebo mimořádném opatření při epidemii. Stávka se zároveň nepovažuje za nepředvídanou událost.

27.11. 2023 zavřou stovky škol

Po úterním jednání s ministrem školství Mikulášem Bekem [STAN] šéf školských odborářů František Dobšík potvrdil, že stávka bude. Do stávky se podle něj zapojí minimálně polovina mateřských, základních a středních škol, ty většinou úplně zavřou.

Ministr školství Bek uvedl, že rozpočet českého školství na příští rok vláda nezvýší. Rozhodnutí o protestu je podle jeho slov na odborech.

Školské odbory nesouhlasí se snížením maximálního počtu hodin výuky financovaných ze státního rozpočtu, které navrhuje ministerstvo školství. Podle nich to přinese zhoršení kvality výuky. Upozorňují, že návrh odporuje i programovému prohlášení vlády.

To nejhorší máme za sebou, řekl FinTag premiér Petr Fiala

S navrženými změnami ministerstva školství vyslovila nesouhlas všechna klíčová připomínková místa – Unie školských asociací ČR – CZESHA, Konfederace zaměstnavatelských a podnikatelských svazů ČR, Ministerstvo práce a sociálních věcí, Veřejný ochránce práv, Svaz měst a obcí ČR, Sdružení místních samospráv ČR, Hospodářská komora, Magistrát hl. m. Prahy, Českomoravská konfederace odborových svazů i většina krajů.

–RED–

5 KOMENTÁŘE

  1. Tady mě zaráží popučový systém, deb.. pojmenovaný o tkz. dys… dětech. Těchto dětí s dys… postižením přibývá aritmetickou řadou, jenže s tím i jejich Bůh ví jací pomocníci, kteří je doučují, sedí s nimi v lavici apod. nesmysly … Na tyto, (nevím jak je slušně nazvat) se peníze vždy najdou. Z jaké komunity tito dys.. většinou jsou je nabílední ! To je velká diskriminace těch dětí bez příznaků dys ..všeho možného ? I když není tomu až tak, přik. za všechny takové “postižené” dys… Rozmazlený synáček vysoce postaveného politika neměl vědomosti na maturu, tím ani na studium VŠ. Stal se z něho mávnutím proutku dys… čertví na co. Velká korupce kvete nejen u doktorů … Ale dnes má 2. diplomy ze soukromých havlo VUMLů-FF a šéfuje něčemu o čem nemá páru … Tak nač byl převrat89 s opilci po balkonech ?

  2. Věřím Fialovi a jeho vládě, že nic nechápou. Oni totiž obecně neví, neznají, nerozumí, nechápou. Jsou to hlupáčci odtržení od reality, kteří jsou strašně překvapení, že když neplní své předvolební sliby, ani vládní prohlášení, lid je nespokojen. Blahoslavení chudí duchem, neboť jejich jest vláda v této zemi. Amen!

  3. Tak stávka přece nemá být o tom, aby se jakoby nic nestalo, to by pozbyla smyslu.
    Jistěže má způsobit problémy, aby donutila stát jednat.

  4. Všichni rodiče jistě děkuji za způsobené komplikace a že přijdou o peníze z již napnutých rozpočtů. Sice je chápeme,ale běžte stávkovat do ulic ve svém volnu příště. 🙏

  5. Dva vyčurá.. z bývalé chátry77 si vystávkovali, ale opět jen pro sebe, změnu výpočtu důchodů … To je vrchol hnusu od těchto tkz. disidentů, vždyť i tito … soudruzi mají lví podíl na špíně, podvodech, morálním úpadku národa, krádežích za bílého dne, nástupu vatikánské sekty k moci … po převratu89 v Česku, 34. let drželi huby a nyní si vzpomněli … jejich morálka je zase na levelu § před převratem89

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here