#VítěznéPortfolio 2024: Prim sehrají centrální banky i politici

133
#Vitezneportfolio
Ilustrační foto: Pixabay.com

Podařilo se centrálním bankám na obou stranách Atlantiku zajistit měkké přistání ekonomiky? Nebo zvyšování úrokových sazeb teprve začne se zpožděním působit a světovou ekonomiku a burzy čeká i v roce 2024 nové kolo problémů?

Aktuální vyhlídky komentují členové expertního týmu projektu #VítěznéPortfolio volně navazujícího na tradici ABCD investora a hosté.

Petr Novotný / Investicniweb.cz

Rok 2024 bude ve znamení voleb. Své zástupce zvolí přibližně 40 % světové populace s podílem na globálním HDP okolo 60 %. Volby bývají často ve znamení utrácení, tj. fiskálních stimulů ekonomiky, tlaku na centrální banky a také obdobím. Politici se snaží [slibují] urovnávat vojenské konflikty. Čekám ožití v zásadě už déle než rok zamrzlého trhu private equity, fondů rizikového kapitálu a IPO. Do centra pozornosti vstoupí i alternativní aktiva. S velkou mírou pravděpodobnosti skončí tříletý medvědí trend na dluhopisovém trhu a akcie čeká divoký rok ve smyslu pozitivních, ale i negativních překvapení. Velkou neznámou zůstává vývoj na americkém trhu práce.

Petr Sklenář / J&T Banka

Evropská ekonomika delší dobu balancuje na hraně recese, na přelomu roku se situace spíše zhoršuje. Tento vývoj pomáhá viditelně brzdit inflaci. Slabý ekonomický vývoj a zpomalení inflace mohou přinést obrat v měnové politice, tedy první snížení úrokových sazeb. Hlavním kandidátem je z velkých centrálních bank určitě ECB. Naopak očekávání prudkého obratu v měnové politice FEDu se mohou zdát být přehnaná. Americká ekonomika je zatím v nečekaně dobré kondici a FEDu nedává mnoho argumentů, aby spěchal se snižováním sazeb. V příštím roce může být jedním z hlavních témat obrat ve vývoji sazeb a důvody, které za touto změnou budou stát. Úpravy měnových politik přitom pravděpodobně budou doprovázet velké výkyvy na trzích oběma směry.

Jan Macek / Conseq Investment Management

Příští rok bude tím nejdůležitějším ve fantastickém příběhu českého dluhopisového trhu. Zcela jistě klesnou úrokové sazby, začne se zplošťovat výnosová křivka. Jakým směrem se bude pohybovat krátký konec, je jasné, klíčová bude dynamika pohybu toho dlouhého. První polovina příštího roku bude obdobím, které chceme využít pro postupné navyšování durace našich dluhopisových portfolií a investorům s horizontem nad jeden rok doporučuji totéž. V akciovém světě věříme, že stejně zajímavě bude pokračovat příběh regionu střední a východní Evropy, zvlášť od Polska a Rumunska čekáme vysoké výnosy [byť pochopitelně ne tak extrémní jako v letošním roce]. Opatrní i v příštím roce zůstaneme u amerických akcií, zejména s ohledem na extrémní zadlužování Spojených států.

Barbara O’Donnell  / Saxo Bank

Ke konci roku si dovolím s humorem načrtnout jednu černou labuť, berte proto následující věty s rezervou. Začátkem tohoto roku svět uvítal nový lék k léčbě obezity GLP-1. Úspěch nového farmaka udělal z dánské společnosti Novo Nordisk jednu z předních evropských firem s akciemi na burze. V roce 2024 se stane GLP-1 plošně předepisovaným lékem, což způsobí, že lidé se přestanou starat o zdravou stravu a cvičení. Celosvětová míra obezity vystřelí ze současných 39 % na 45 %. Z toho bude profitovat zpracovatelský potravinářský průmysl a akcie fast foodových řetězců budou „outperformovat“ trh.

Tomas Michálek  / STARTer Investment Partners

Nejzajímavější událostí v listopadu byl propad ceny uhličitanu lithného v Číně a ve světě. Velký převis nabídky a rychle rostoucí extrakce narušily trajektorii růstu. Recese v Evropě a v Číně navíc přispěla k prodeji elektromobilů mírnějším než očekávaným tempem. Cena uhličitanu lithného se od loňského prosince propadla asi o 70 %. Zdá se, že jsme svědky historického okamžiku, kdy se vyplatí investovat do budoucnosti zelené energie.

Cena akcií americké společnosti Albemarle [největší burzovně obchodovaný světový producent lithia] klesla za 12 měsíců o 55 %. Dalším způsobem, jak v této oblasti investovat, je ETF iShares Lithium Miners and Producers [ILIT], který zlevnil o 42 %.

Jak sestavit #VítěznéPortfolio [nejen] na příští rok?

To se stane hlavní téma debaty stratéga Romana Chlupatého s hlavním ekonomem v J&T Bance Petrem Sklenářem, investičním specialistou ve společnosti Conseq Investment Management Janem Mackem, investiční specialistkou v Saxo Bank Barbarou O’Donnell, partnerem STARTer Investment Partners Tomasem Michálkem, zakladatelem Vomastek Real Estate Petrem Vomastkem a finančním ředitelem SatoshiLabs Štěpánem Uheríkem na semináři konaném v pondělí 11. prosince od 16:30 a vysílaném živě na YouTube kanálu Investičního webu. Diskutují rozeberou vyhlídky zažitých i méně tradičních aktiv a jejich roli v portfoliu.

Máte zájem zúčastnit se přenosu a následného rautu, který vám umožní osobně se potkat a promluvit s diskutujícími a dalšími tržními hráči? Pořiďte si členství v klubu #VP Extra na příští rok a vstupenku na prosincový seminář od nás dostanete jako dárek. Podrobnosti o klubu najdete zde. Podrobnosti o projektu nabízejí stránky #Vítěznéportfolio.

Tomáš Beránek, #VítěznéPortfolio

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here