Agentura Fitch snížila rating Slovenska na známku A-

600
Slovenska
Slovenské národní divadlo na Hviezdoslavovom náměstí v centru Bratislavy je od roku 2021 zavřené pro nevyhovující technický stav budovy. Ta čeká na rekonstrukci. / Foto: Pixabay.com

Mezinárodní ratingová agentura Fitch Ratings snížila [8.12.] hodnocení úvěrové spolehlivosti Slovenska na úroveň A- z dosavadní známky A. Agentury Standard & Poor’s a Moody´s v listopadu rating Slovenska nezměnily.

Změna ratingu je podle agentury Fitch reakcí na zhoršení stavu veřejných financí v uplynulých měsících a negativně agentura hodnotí také výrazný nárůst dluhu země.

Hospodaření Slovenska se výrazně zhoršilo v roce 2020 po vypuknutí koronavirové nákazy. Pro letošek zase země vyčlenila v rozpočtu značnou částku na kompenzace vysokých cen energií. Před epidemií covidu-19, kdy stejně jako nyní byla u moci strana Směr-sociální demokracie Roberta Fica, tehdejší kabinety podle analytiků nevyužily hospodářského růstu alespoň k dosažení vyrovnaného rozpočtu. To přesto, že si tento cíl původně stanovily.

„I přes výdaje zejména v regionech mají lidé hluboko do kapsy. Ne všechny systémy fungují tak, jak mají. Třeba zdravotnictví. Bratislava je samozřejmě jiný příběh, v ní je víc peněz. Ale co se týče mých rodičů, kteří žijí v regionu, moc dobře se jim nevede. Ceny na Slovensku jsou kolikrát vyšší než v Česku,“ popsal nedávno pro FinTag situaci na Slovensku Patrik Lenárt, který žije a pracuje v Praze, ale pochází ze Slovenska.

Úvěrový rating je důležité vodítko pro investory, které ukazuje, jaká je pravděpodobnost řádného splácení půjček. Má významný vliv na ochotu věřitelů příslušnému státu půjčovat a rovněž na podmínky půjčky, například na úrokovou sazbu. Čím je rating vyšší, tím lépe je dlužník vnímán v očích věřitelů a tím je i pravděpodobnější, že bude schopen zajistit si levnější půjčky.

Peníze pro všechny důchodce

Představitelé nové slovenské vlády již čtyřnásobného premiéra Roberta Fica, která nastoupila do úřadu letos v říjnu, opakovaně upozorňovali na špatný stav veřejných financí země. Navzdory tomu nynější kabinet prosadil vyplacení mimořádného příspěvku důchodcům za 438 milionů eur [10,6 mld. Kč]. Chystá také zavedení plnohodnotného 13. důchodu. To si vyžádá dodatečné náklady za zhruba půl miliardy eur [12,2 mld. Kč] ročně.

Kabinet ale schválil i návrh konsolidačního balíčku. Ten počítá zejména se zvýšením sazeb některých daní, dále povinných zdravotních odvodů a s opětovným zavedením zvláštní bankovní daně.

Slovenský premiér Fico se chystá na rekordní zisky bank

Zvýšit by se rovněž měly příjmy státního penzijního systému, a to na úkor spoření lidí na důchod v soukromých fondech. Podle Fica bude jeho vláda ozdravovat veřejné finance jen o nejnižší možnou míru, kterou vyžadují pravidla EU.

Jak je na tom Česká republika

Česká republika si drží od všech tří předních ratingových agentur vyšší hodnocení než Slovensko. Agentura Fitch letos v létě potvrdila hlavní úvěrový rating Česka na stupni AA minus. I přesto náklady na obsluhu státního dluhu ČR ale rostou. Podle Národní rozpočtové rady si aktuálně stát půjčuje za 4,42 procenta.

Český státní dluh ke konci třetího čtvrtletí dosáhl 3,115 bilionu korun. Oproti druhému letošnímu čtvrtletí stoupl o 71 miliard korun. Od začátku letoška se státní dluh zvýšil o 220,2 miliardy korun. Míra zadlužení českého státu ke konci září dosáhla 43,1 procenta hrubého domácího produktu [HDP]. V relativním vyjádření činil státní dluh vůči HDP 43,1 procenta oproti 42,7 procenta na konci roku 2022. Stoupl tak o 0,4 procenta.

Státní dluh dosáhl 43,1 % HDP. Nově ho ČR financuje i v dolarech

Financování státního dluhu pokrývají střednědobé a dlouhodobé státní dluhopisy vydané na domácím trhu. Za první tři čtvrtletí roku vydalo ministerstvo financí obligace v celkové jmenovité hodnotě 407,6 miliardy korun. Průměrný výnos prodaných státních dluhopisů činil 4,5 procenta. Ministr financí Zbyněk Stanjura [ODS] již dříve upozornil na rostoucí náklady na financování státního dluhu.

„Jen letos zaplatíme za obsluhu státního dluhu 70, příští rok 90 a v roce 2025 přes sto miliard korun,“ řekl.

Agentura Fitch patří ve skupině velkých ratingových agentur mezi ty nejpřísnější. Což dokazuje její nedávné rozhodnutí o snížení ratingu USA z nejvyššího stupně AAA na stupeň AA+. To v situaci, kdy trh s dluhopisy USA je čtyřikrát větší než trh s dluhopisy všech zemí s AAA známkou [více k tématu zde].

–ČTK/DNA–

Aktualizace: Slovenské ministerstvo financí počítá v příštím roce jen s mírným zlepšením hospodaření státu. V dalších letech si pak navrhované snížení schodku veřejných financí podle něj vyžádá zavedení dodatečných konsolidačních opatření.

Předloha ministerstva předpokládá, že schodek samotného státního rozpočtu v roce 2024 klesne zhruba na 7,62 miliardy eur [cca 185,5 mld. Kč] z letos plánovaných 8,34 miliardy eur [cca 203 mld. Kč].

Na příští rok navrhlo ministerstvo financí veřejný schodek na úrovni 5,97 procenta výkonu ekonomiky, zatímco letos by podíl deficitu na hrubém domácím produktu [HDP] měl podle jeho nejnovějšího odhadu dosáhnout 6,52 procenta. To by znamenalo pokles deficitu v příštím roce jen zhruba o půl procenta HDP. Což je nejnižší možné snížení dle pravidel EU.

1 komentář

  1. Opět klasika euhujerů apod. tkz. demokratických štváčů s komunistickým myšlením … my nic my muzikanti, za vše může Fico a jeho vláda … Slovenští soudruzi proberte se ze svých hospodských snů .. Pořád dokola opakovat sprosté lži, zákeřné pomluvy o Babišovi jako propaguje Česká 5kolka s arogantním farářem v čele nejde. Politické zadání se vám proradní euhujeři … jednou vrátí a skok do Macochy bude pro vás to nejlepší řešení …

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here