Rusko vyváží ropu za tržní ceny. Podle Ukrajiny sankce nefungují

1691
ropu
Ilustrační foto: Pixabay.com

Rusko vyvezlo v říjnu téměř všechnu ropu za cenu, která překračovala cenový strop stanovený skupinou zemí G7. Uvádí to studie Kyjevské ekonomické školy [KSE]. Podle ní takzvané cenové stropy na vývoz ruské ropy již nefungují.

Skupina ekonomicky vyspělých zemí G7, Evropská unie a také Austrálie od loňského prosince zavedly maximální cenu 60 dolarů za barel ruské ropy přepravované po moři. V případě překročení tohoto limitu je zakázáno ropu převážet a pojišťovat její přepravu. Cílem tohoto ujednání je omezit Moskvě příjmy k financování války na Ukrajině, ale zároveň zabránit výraznému výpadku v dodávkách ruské ropy na světový trh.

„Náš postup zasáhl nejdůležitější zdroj peněz Kremlu. Před válkou příjmy z ropy tvořily zhruba třetinu ruského rozpočtu, v roce 2023 však tento podíl klesl pouze na 25 procent,” uvedl letos v srpnu na konferenci v Londýně Eric Van Nostrand, který na americkém ministerstvu financí působí jako náměstek pro hospodářskou politiku.

Podle něj se Spojené státy navzdory vzestupu cen ropy na světových trzích nadále domnívají, že díky dohodě o cenovém stropu na ruskou ropu se daří omezovat Moskvě příjmy a stabilizovat trhy s energiemi. Naopak Rusko tvrdí, že příjmy z ropy nestagnují. To kvůli růstu cen ropy na světových trzích a snížení daně na vývoz ruské ropy.

Rusko vyváží ropu za tržní ceny, tvrdí Ukrajinci

Aktuální studie ukrajinské KSE navíc ukázala, že přes 99 procent ropy přepracované po moři se prodalo nad stropem 60 dolarů za barel, který loni stanovila skupina G7. Cena ropy, která se vyváží z hlavních ruských přístavů, podle ní v průměru dosáhla ceny 79,40 dolaru za barel. A to je cena, která se blíží tržní ceně ropy Brent.

Vývoj ceny ropy Brent na komoditních trzích

[Zdroj: xStation] 

„V prvních měsících letošního roku pomohl strop omezit ruské příjmy z ropy, ale jeho účinnost se postupně snížila. Rusko se v posledních měsících více spoléhá na stínovou flotilu tankerů s nejasnými vlastníky a pojištěním, a své příjmy z ropy tak zvyšuje,“ uvedla agentura Bloomberg s odvoláním na studii KSE.

Podle institutu KSE bylo v říjnu téměř 30 procent veškeré ruské ropy přepravené po moři pojištěno v zemích G7, EU či v jiném západním státě. Lodní společnosti a pojistitelé musí od obchodníků obdržet potvrzení, že náklad splňuje cenový strop. Neexistuje však žádný reálný způsob, jak to kontrolovat. A je známo, že ceny ruské ropy již několik měsíců překračují stanovený strop, napsala Bloomberg.

„To znamená, že obchodníci s ropou a makléři pravděpodobně poskytují poskytovatelům služeb v zemích G7 a EU zfalšované informace o cenách,” uvádí autoři studie.

Rusko vyřešilo pojištění tankerů na přepravu ropy

Podle nich země skupiny G7 na situaci ale reagují. USA sankcionovaly pět tankerů za porušení cenového stropu. Také napsaly společnostem po celém světě ohledně přibližně stovky plavidel, která mohla toto opatření porušit. Evropská unie rovněž podniká kroky, které společnostem ztíží prodej tankerů do stínové flotily.

Vývoj ruského státního rozpočtu

Příjmy ruského rozpočtu z ropy a plynu se v letošních třech čtvrtletích meziročně snížily o 34,5 procenta na 5,576 bilionu rublů [cca 1,3 bil. Kč]. Uvedla to agentura Reuters s odvoláním na ruské ministerstvo financí.

V září se příjmy meziměsíčně ale zvýšily o zhruba 15 procent na 739,9 miliardy rublů [185 mld. Kč]. To díky růstu příjmů z daně na těžbu nerostných surovin. Meziročně zářijové příjmy z ropy a plynu stouply o 7,5 procenta.

Ruské ekonomice, která těží z války na Ukrajině, hrozí přehřátí

Hrubé příjmy z daně na těžbu nerostných surovin se v září podle vládních údajů zvýšily na 1,09 bilionu rublů [cca 272 mld. Kč]. V srpnu činily 874,8 miliardy rublů [cca 218 mld. Kč]. Za růstem stojí růst cen komodit.

Ruské ministerstvo financí v letošním rozpočtu počítá s propadem příjmů z ropy a plynu o 23 procent na 8,94 bilionu rublů [2,2 bil. Kč]. Očekává rozpočtový schodek ve výši téměř tří bilionů rublů. Což odpovídá zhruba dvěma procentům hrubého domácího produktu, uvedla Reuters. Rozpočtový schodek kromě poklesu příjmů z ropy a plynu tlačí vzhůru vysoké náklady na válku na Ukrajině.

–ČTK/DNA–

1 komentář

  1. Zelený strejda bude “zítra” poroučet celému světu, pokud nebude demokraticky hned odstraněn … stejně jako USA demokraticky … Kadáffího v Lýbii … Pofiderní sláva tomuto špatnému komikovi vlezla do kedlubny a jeho fanatismus je nebezpečný hlavně Ukrajině, ale za to je prospěšný zbroj. mafiím z USA, které si ovládají dementního Joe … Mladý Biden rozpoutal peklo s Majdanem 2014 na Ukrajině … v USA je stíhán za své zločiny nejen na UA …

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here