Vladimír Pikora: V České republice podniká jen blázen

18846
v_Ceske_republice
Vladimír Pikora / Foto: CFG

Už delší dobu si říkám, jak se v České republice stává podnikání každým rokem komplikovanější. Tím nemyslím posledních pár let, ale asi tak 15 let. Prostě si nemohu vzpomenout, kdy stát naposledy udělal něco, aby se tu lépe podnikalo.

Naopak mám pocit, že byrokracie a problémů s podnikáním neustále přibývá. Stát místo toho, aby lidi podporoval v podnikání, neustále přemýšlí, jak hodit podnikatelům další klacek pod nohy. Mám přitom pocit, že to není jen v ČR, ale v celé Evropě. Snad všude se zhoršuje podnikatelské prostředí. Už toho stát na podnikatele nakládá moc. To zvládají jen velké kolosy, které na to mají specializované útvary.

V mém názoru mě utvrzují data o počtu živnostníků v ČR. Podle databáze českých firem Merk.cz ukončilo podnikání v roce 2023 277 tisíc živnostníků. To je nejvíce od roku 1993. To je šílené číslo. Více než čtvrt milionu lidí usoudilo, že už nechtějí podnikat. Mezi hlavní důvody ukončení podnikání patřilo to, že jsou nyní vyšší náklady i administrativní nároky.

Velkým problémem je pro mnohé prý to, že musí využívat datové schránky. To je zajímavé, protože na tom není nic složitého. Nicméně pro starší lidi to asi komplikace je a stát to vesele ignoruje. Chápu, že v rámci digitalizace je nutné mít datové schránky.

Když děláte v České republice mizernou digitalizaci

Přiznejme si ovšem, že stát sice pracuje na digitalizaci, ale když ovšem dojde na lámání chleba, tak nakonec do formulářů vyplňujete data, které stát buď už dávno má, nebo by je měl mít. Zažívám to často. Naposledy jsem to zažil při výměně občanky. Musel jsem vyplňovat trvalé bydliště, které mám v občance. To jako stát vážně neví? To bylo zcela zbytečné lejstro.

Miloslav Kala: IT je dnes to samé, co byly dříve dálnice

No, a když děláte takto mizernou digitalizaci, myslím si, že by nebyl problém vytvořit nějakou delší časovou rezervu, kdy pár posledních lidí datovou schránku nemá. Myslím, že digitalizace by neměla probíhat tak, že občanům přibydou nové povinnosti. Naopak stát by měl lidi motivovat, aby sami a dobrovolně přecházeli na datové schránky, protože jim to zlepšuje život.

V České republice končí hlavně lidé z restaurací

Hodně lidí tvrdí, že skončili hlavně ti, kteří vlastně nepodnikají. Nevím. O tom statistika nemluví. Naopak říká, že nejvíce končily restaurace. Hostinskou činnost ukončilo téměř 22 tisíc lidí. To je celkem pochopitelné. Není to ani tak dáno byrokracií, ale špatným podnikatelským prostředím. Ohromně vyskočily náklady a už v roce 2023 bylo jasné, že porostou daně, a to nejen daň z příjmu právnických osob, ale i daň z přidané hodnoty [DPH]. Ta přitom ničí zejména pivaře. DPH z točeného piva výrazně vyskočila a pivo logicky zdražila na ceny, které už pro mnoho pivařů nejsou akceptovatelné. Pivo je přitom pro řadu zejména venkovských hospod položkou, která je živí.

Místo toho, aby lidi pili v hospodě, pijí nyní někde v garáži. Není tam zakázáno kouřit, a hlavně to mají podstatně levnější. Pro stát to ovšem znamená nižší inkaso z DPH. Dát vyšší DPH na pivo byl strašný nesmysl. Ostatně celá změna DPH byla zbytečná, když stát počítá, že s novou DPH vybere méně než se starou.

Názor: Vláda mluví o ovoci, jež nám letos přinese. Jaké ale bude?

Navíc hospodští neustále čelí zbytečnému osočování, že kdo nepřijímá platební karty, je automaticky zloděj. To podle mě tvrdí zejména ti, kteří nikdy nepodnikali. Tak to vůbec být nemusí. Prostě když máte pocit, že se vaše podnikání skoro nevyplácí, tak přece nedáte část tržby karetní společnosti. To prostě rovnou skončíte.

To, co tvrdí politici, já v České republice nevidím

Ačkoli politici mnoho let tvrdí, jak podporují podnikání, já to v praxi nevidím. Stát by měl pro podnikatele něco hmatatelného udělat. Podnikání je tahounem ekonomiky, inovací a pokroku. Stát místo toho neustále po mnoho let nabírá nové a nové lidi. Z veřejných peněz je placeno skoro milion lidí. To je šílené. Tito lidé nepřinesou inovace a hospodářský pokrok. Jasně schovají se v tom i učitelé apod., které potřebujeme, ale zároveň to jasně ukazuje, že se tady nevyplatí podnikat. Prostě lidé přecházejí ze soukromého sektoru do veřejného. To pomůže jen vyššímu zadlužení státu. Naše produktivita tím nevzroste.

Vladimír Pikora, hlavní ekonom Comfort Finance Group

16 KOMENTÁŘE

  1. Naprosto souhlasím s autorem, v ČR podniká už jenom blázen! Já bych řekl, že se prostor pro podnikání začal ztenčovat a omezovat po krizi 2008-9. Podnikám ve stavebnictví a tam je to také naprd, podobně jako v pohostinství. Úředníků je víc a víc, tento stát nevzkvétá!

  2. Naprosto souhlasím, podnikáme od roku 1992. Poslední roky je to čím dál horší, s podnikáním taky asi skončíme a nejraději bych skončila i s celou republikou i unii.

  3. Plně souhlasím s autorem článku. Korunu tomu dal tzv. konsolidační balíček, který platí od 1. 1. 2024. Není to nic více, než sprosté zvýšení daní ze všeho a přitom veřejné služby se neustále zhoršují, nebo je nutné je v plné výši hradit. A to jsme si bláhově mysleli, že volíme vládu, která podnikání podpoří…

  4. Myslím si, že by pomohlo, pokud by současná vláda opět masivně přidávala zaměstnancům placeným státem. Třeba policistům se v roce 2022 přidávalo do tarifů pouze 17 procent a průměrný plat měli pouze cca 52 000 Kč. Navíc do tzv. policejního důchodu mohou jít až ve 35 letech, kdežto my v soukromé sféře, můžeme do důchodu již v přibližně 68 letech. Na tomto případu je vidět, že je v této zemi vše, jak má být. Zejména zaměstnanci placení státem vytvářejí skutečné hodnoty. Navíc je jich velmi málo a na vše jsou skvěle připraveni. Dejte pokoj se soukromým sektorem.

      • Co je na pravdivých údajích hloupého policisto Jane? Je ale pravda, že další benefity státních zaměstnanců jako jsou každoroční lázně na 14 dní s kompletním ubytováním, jídlem a procedurami zdarma, bydlení poskytnuté zdarma, odchodné šest platů a další benefity jsem nezmínil.

  5. S autorem článku povětšinou souhlasím. Ale u těch učitelů je to trochu jinak. U nás je na 10 dětí 1 učitel. Ve Finsku je na 17 dětí jeden učitel. Během posledních pár let se nabralo do školství tisíce zbytečných lidí, zejména učitelů. Děti mají stále nižší znalosti a oproti tomu se stále zvyšují učitelům platy. Nechápu také, jak je ve 21 století možné, že jsou vysoké školy zdarma. Okolo 10 000 Kč za semestr by studenti rádi zvládli zaplatit. Prostě by nepatrně omezili elektronické cigarety a mejdany. Rovněž je potřeba zrušit devátou třídu. Já ji také neměl a šlo to.

  6. Silně pochybuji, že 277 000 živnostníků najednou přestalo vykonávat svoji činnost. Ve statisticích ukončených živností bylo i hodně např. zedníků a ti spíše přejdou do šedé ekonominky. Stát má pocit, že zvýšením odvodů dosáhne vyšších příjmů. Místo toho v ČR vzrostla nezaměstnanost, tedy i náklady a ubude placení odvodů od cca 200 000 lidí (odečtení ti, co si živnost založili). Zajímalo by mě, kolik ze zrušených živností navázalo na zaměstnání a kolik na dávky z ÚP.

  7. Já vím, že už je to dávno, ale ten, kdo zažil podnikání v 90. letech a dnes, ten mi bude rozumět. V 90. letech to byl skutečný kapitalismus. Dravý, prachy ležely na ulici, jenom je sebrat. Já jsem měl strojírenskou firmu a za tři roky jsem si vydělal na barák. Ovšem 12 hodin denně, sedm dní v týdnu. Dnes v tomto klasickém, přeregulovaném socialismu (ano, nahlas se to neříká, ale jsme opět v socialistických praktikách až po uši) podnikat nelze. Pikora má pravdu. Firmy neprosperují z inovací a dravosti, ale velebí si v tupém bahně dotací. Bylo hezké, žít nějaký čas v kapitalismu. Tak Čest práci, soudruzi politici.

  8. Vždy za vlády Ódé Es Es gauneři této strany rozkradli co mohli a prosazenými zákony pro svoje kamarádíčky zlikvidovali spoustu slušných lidí. A teď je to úplně stejně.

  9. Pan Myslík to popsal dokonale , zapomněl ale dodat , že při volbách podnikatelé říkali, srdce by volilo pravici , ale rozum mi říká levici , jestli uhádnete proč.

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here