Amundi s Alpha Associates společně zacílí na institucionální klienty

57
alpha_Associates
Ilustrační foto: Freepik.com

Investiční společnost Amundi podepsala dohodu o akvizici Alpha Associates [AA]. AA nabízejí investiční řešení pro privátní trhy s multi-manager řešením. O akvizici informovala Amundi v tiskové zprávě.

Akvizici firma definovala následovně: Díky ní se Amundi stane předním evropským hráčem v segmentu multi-manager řešení s týmem více než 70 odborníků a celkovým objemem spravovaných aktiv ve výši 20 miliard eur [cca 507 mld. Kč]. Návratnost investice se očekává ve třetím roce existence spojení ve výši 13 procent včetně příjmových synergií. To ale hlavně za podmínky, že transakci schválí regulační orgány do třetího čtvrtletí letošního roku.

Alpha Associates nabízí rozšířenou nabídku multi-manager v oblastech:
  • Private debt,
  • infrastructure,
  • private ekvity,
  • venture capital.

Součástí spojení je i rozšířená klientská a geografická působností. Amundi posílí svou přítomnost na sekundárních transakcích, což je na současném trhu důležitá schopnost. Transakce rozšíří i nabídku fondů privátních trhů a řešení na míru pro stávající institucionální klienty.

Sloučení dvou platforem

Společnost Alpha Associates vznikla v roce 2004 v Curychu. Dosud ji vedou zakladatelé, specialisté na multi-manager řešení na privátních trzích. V současné době spravují aktiva v hodnotě 8,5 miliardy euro [cca 216 mld. Kč]. Alpha Associates obsluhuje více než stovku institucionálních investorů, zejména penzijní fondy a pojišťovny. Silnou pozicí má ve Švýcarsku, Německu a Rakousku.

„V rámci správy aktiv zaznamenaly privátní trhy v posledních letech stabilní růst. Stalo se tak díky investorům, kteří navýšili alokaci této třídy aktiv do svých portfolií. Tento segment by měl také těžit ze zájmu retailových investorů o investiční řešení v oblasti nemovitých aktiv,“ uvedla Valerie Baudson, CEO společnosti Amundi.

Amundi oznámila 4% růst zisku i vyšší objem majetku ve správě

Součástí transakce je podle ní sloučení aktivit Amundi a Alpha Associates v oblasti multi-managementu na privátních trzích do nově vzniklé obchodní linie. Aktivity v rozvoji privátních trhů vyvíjí už i specializovaný tým Amundi se sídlem v Paříži. V současné době spravuje aktiva v hodnotě 12 miliard eur [cca 315 mld. Kč] institucionálních klientů, zejména ve Francii, Itálii a Španělsku.

Rozšířená nabídka v segmentu s rychlým růstem

„Těšíme se na spolupráci s talentovanými týmy Alpha Associates. Multi-manager model nabízí silnou odolnost díky diverzifikaci z hlediska tříd aktiv a správcovských společností. Kromě významného růstového potenciálu pro institucionální klientelu je přizpůsoben i pro oslovení retailového trhu. Rozšířená divize Amundi Alternative & Real Assets bude mít ideální pozici pro uspokojování potřeb rostoucího počtu klientů,“ uvedl Dominique Carrel-Billiard, vedoucí oddělení Alternative and Real Assets společnosti Amundi.

Privátní trhy jsou v posledních letech jednou z nejdynamičtějších oblastí správy aktiv, kde se investoři snaží diverzifikovat svá portfolia alternativní třídou aktiv. Ta v průběhu cyklu prokazatelně přináší atraktivní výnosy s mírnou volatilitou.

Zhruba procento, tipují růst HDP Česka analytici Amundi

Multi-manager nabídky poskytují investorům přístup k širšímu spektru manažerských dovedností. To znamená i k lepší diverzifikaci a lepšímu rizikovému profilu. Multi-manager investiční řešení by tak měla nabízet produkty reálných aktiv i nedostatečně zainvestovanému segmentu retailových klientů.

„Jsme rádi, že se můžeme připojit k Amundi, významnému globálnímu hráči v oblasti správy aktiv. A tak sehrát důležitou roli v plánu skupiny Amundi urychlit její působení v segmentu privátních trhů. Těší nás spolupráce s týmem Amundi pro privátní trhy, který sdílí ambice společnosti Alpha generovat pro klienty vynikající výsledky s ohledem na riziko,“ uzavřel Peter Derendinger, zakládající partner a CEO společnosti Alpha Associates, který bude stát v čele sloučeného podniku.

–Adman’s Choice–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here