Hypoteční trh ani letos v lednu neukázal žádné výraznější oživení

111
hypotecni
Ilustrační foto: Redakce FinTag

Banky a stavební spořitelny poskytly letos v lednu hypoteční úvěry za 13 miliard korun. Průměrná hypoteční sazba v lednu klesla z 5,65 procenta na 5,54 procenta. Údaje aktuálně zveřejnil Hypomonitor České bankovní asociace [ČBA].

Meziměsíčně objem poskytnutých hypoték oproti prosinci poklesl o 14 procent. Úroky u hypoték jsou aktuálně na hodnotě poloviny roku 2022. Vzhledem k tomu, že Česká národní banka [ČNB] i v lednu přistoupila ke snížení základních úrokových sazeb, tak analytici očekávají další pokles úroků u hypoték.

Data ČBA za letošní leden ale neukazují na oživení hypotečního trhu. Z meziročního pohledu byl sice objem poskytnutých hypoték v lednu téměř dvojnásobný, ale to souvisí především se stále nízkou srovnávací základnou začátku minulého roku. A jak říká Jakub Seidler, hlavní ekonom ČBA, v posledních třech měsících zrychlilo tempo snižování úroků u hypoték.

„Tento vývoj předznamenává postupný pokles hypotečních sazeb. To se již projevilo ve výraznějším poklesu některých nabídkových sazeb na trhu a vedlo i ke zrychlení poklesu lednové průměrné sazby u uzavřených smluv.

Jakub Seidler potvrdil, že se úrokové sazby u delších splatností postupně snižují. A že jejich pokles zrychluje v souvislosti se silnějším očekáváním poklesu sazeb centrálních bank. Pro letošní rok ČBA očekává pokračující zotavování hypotečního trhu. To podle Seidlera mírně začalo již v loňském roce.

Hypoteční trh: Úroky a průměrná výše hypotéky

Úroková sazba u skutečně nově poskytnutých hypotečních úvěrů dále poklesla z prosincových 5,65 procenta na 5,54 procenta v lednu. Zůstává tak nejnižší od července předminulého roku. Meziměsíční pokles průměrné sazby o více než desetinu procenta byl dosud nejsilnější od doby, kdy začaly hypoteční sazby začátkem minulého roku klesat.

Průměrná výše hypotéky v lednu pokračovala v růstu a zvýšila se z 3,37 na 3,41 milionu korun. To je nejvyšší hodnota za poslední dva roky. Nejvyšší průměrná hypotéka byla dosažena v listopadu 2021 a činila 3,46 milionu. Od té doby se postupně snižovala a své nejnižší úrovně dosáhla v lednu letošního roku, to ve výši 2,83 milionu korun.

Za celý loňský rok poskytly banky a stavební spořitelny hypoteční úvěry v objemu 150 miliard korun. Z toho čistě nové úvěry bez refinancování byly 124 miliard korun. Meziročně šlo o propad ve výši 24 procent.

Celoroční objem hypoték a počet poskytnutých hypoték v letech 2021 až 2023

[Zdroj: ČBA]

Zástupci ČBA pokles vysvětlují tím, že první polovina roku 2022 byla z pohledu poskytnutých hypoték stále ještě silná a na meziroční srovnání tak působí vyšší srovnávací základna z tohoto období. Za první polovinu roku 2023 se tak poskytlo meziročně o 50 procent méně hypoték, za druhou polovinu roku 2023 naopak přes 50 procent více. Ve srovnání s předpandemickými roky 2017-2019 ale zůstal objem poskytnutých hypoték v roce 2023 zhruba o třetinu nižší.

Objem poskytnutých hypoték

Banky a stavební spořitelny podle ČBA Hypomonitoru poskytly domácnostem v lednu letošního roku hypotéky v objemu 13 miliard korun. Objem poskytnutých hypoték tak meziměsíčně pokles o 13,7 procenta. Objem hypoték z meziročního pohledu vzrostl v lednu o 99 procent. I přes opticky velmi silný meziroční růst posledních měsíců zůstává nadále objem hypoték ve srovnání s dobou před růstem úrokových sazeb slabý a o třetinu nižší než v lednu roku 2020.

Koruna prudce oslabuje proti euru. ČNB snížila sazby

Objem skutečně nově poskytnutých hypoték bez refinancování v lednu dosáhl 10,9 miliardy korun po prosincových 12,7 miliardy. Jde o 14,3% meziměsíční pokles. Objem refinancovaných úvěrů, interně či z jiné instituce, představoval 2,1 miliardy korun oproti 2,4 miliardy o měsíc dříve. Počet nově poskytnutých hypoték dosáhl v lednu 3 190 smluv. To je 15% meziměsíční pokles a 68% meziroční nárůst. Zároveň jde o nejnižší hodnotu od července minulého roku.

–RED–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here