Transformované penzijní fondy opustilo rekordních 338 tisíc lidí

18400
penzijni
Foto: Pixabay.com

Jak se loni dařilo penzijním fondům v doplňkovém penzijním spoření [DPS]? A proč loni opustil penzijní fondy starého penzijka [PP] rekordní počet lidí? To vše shrnuje čerstvá analýza Asociace penzijních společností ČR [APS ČR].

Podle ní dynamické fondy DPS loni zhodnotily peníze účastníků v průměru o více než 20 procent. Konzervativní fondy loni dosáhly průměrného zhodnocení ve výši 9 procent. Do DPS se podle Asociace již i promítly vládní změny třetího důchodového pilíře.

  • Zvýšení státních příspěvků a možnost vyšších daňových odpočtů přinesly novému penzijku meziročně téměř o 10 % více sjednaných smluv, to přes 366 tisíc.
  • Odebrání státního příspěvku spořicím starobním důchodcům mělo hlavní vliv na dosud nejvyšší odchody z penzijka. Transformované fondy PP opustilo 338 tisíc lidí.

Podle Aleše Poklopa, prezidenta APS ČR, loňský rok platil v historii DPS k těm nejhektičtějším. Vláda Petra Fialy [ODS] totiž změnila parametry penzijního spoření kvůli konsolidacím veřejných financí.

„Vláda připravila značný počet úprav systému, které buď již platí od letošního ledna, nebo začnou platit od července,“ potvrzuje Aleš Poklop.

Jako pozitivní se ale ukázal vývoj na finančních trzích. Výsledky penzijních fondů prezident APS ČR hodnotí jako „nevídané“.

„Průměrných 20 procent u dynamických fondů je skvělý výsledek,“ říká.

Vyjadřuje se i ke změnám v doplňkovém penzijním spoření. Věří, že možnost vyšších státních příspěvků a daňových odpočtů a také jednodušší sjednávání přes BankID ke spoření přitáhnou další zájemce.

Extrémní rok 2023: Na pozadí legislativních změn

Od července účastníky penzijka čeká změna výše státních příspěvků a limitů pro jejich dosažení. Nově se sjednotí výše příspěvku podle ukládané částky – stát začne k měsíčně uloženým částkám mezi 500 Kč a 1 700 Kč přidávat jednotných 20 procent. Na nejvyšší státní příspěvek 340 Kč dosáhne ten, kdo si měsíčně odloží 1 700 korun a více. U ostatních částek dochází k ponížení.

Udělejte změny v penzijku i DPS, jinak vám stát poníží příspěvek

Ke konci roku 2023 si ve třetím pilíři spořilo a investovalo celkem 4 225 016 účastníků, meziročně o 165 158 méně. Penzijní společnosti jim spravovaly majetek ve výši 595,5 miliardy korun. Jde o meziroční nárůst o 11 miliard.

Ve starém penzijním připojištění, do kterého se už více než deset let nedá vstoupit, zůstávalo spořit 2 413 273 účastníků. Meziroční pokles činí 338 134 účastníků. Nicméně nové penzijko DPS vykázalo meziroční téměř 10% nárůst počtu nových smluv. V novém penzijku, tedy doplňkovém penzijním spoření, investovalo celkem 1 811 743 účastníků. To je o 172 976 více než loni.

Příspěvek zaměstnavatele pobíralo ve třetím pilíři na konci roku 1 180 282 účastníků. Průměrný měsíční příspěvek zaměstnavatele činil 857 korun u penzijního připojištění a 1 286 korun u doplňkového penzijního spoření. Předdůchod z doplňkového penzijního spoření ke konci roku pobíralo 6 171 osob. Průměrná výše vypláceného předdůchodu činila 14 218 korun.

Penzijní fondy: Změny v penzijku přehledně

K letošnímu 1. červenci končí státní podpora pro starobní důchodce. Penzistům, kterých se to dotkne a kteří zároveň nebudou mít splněnou podmínku minimálně pěti let spoření, odborníci doporučují, aby si těch pět let dospořili. Klidně i po stokoruně. Což je minimální výše úložky. Budou si pak moci vybrat všechny své prostředky včetně státních příspěvků získaných do 30. června 2024.

Mezi legislativní změny platné od ledna patří nový režim pro daňové odpočty. Nově je možné snížit si penzijkem základ daně až o 48 000 korun. Jde o souhrnný limit i pro životní pojištění, pojištění dlouhodobé péče a dlouhodobý investiční produkt [DIP].

Stát obere o státní příspěvek minimálně čtvrt milionu penzistů

Další novinka je možnost dvou smluv penzijního spoření, kdy účastník nemusí kvůli přechodu ze starého penzijka do nového převádět všechny své dosud naspořené prostředky. V průběhu roku také budou moci penzijní společnosti začít nabízet nový typ fondů – takzvané alternativní fondy, které za cenu vyššího rizika nabídnou i šanci na vyšší výnosy a možnost investovat do aktiv, která dosud v portfoliích nebyla.

Snazší je přejít mezi penzijními společnostmi v případě, že je účastník ještě ve starém penzijním připojištění. Odpadá mezikrok přechodu do DPS u původní penzijní společnosti. Lidé také ocení možnost využít BankID při sjednávání penzijka nebo při přechodech mezi penzijními společnostmi.

–RED–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here