Ukrajina s Ruskem se hádají o peníze za prodej plynu

9996
plynu
Ilustrační foto: NET4GAS

Je nepravděpodobné, že Kyjev prodlouží v roce 2024 dohodu o tranzitu ruského plynu přes Ukrajinu. Spíše naopak zastaví vývoz ruského plynu do zemí EU. V rozhovoru pro Politico to řekl ukrajinský ministr energetiky German Galušenko.

Dohoda o tranzitu plynu na období od roku 2019 do konce roku 2024 umožňuje Gazpromu vyvážet více než 40 miliard krychlových metrů plynu ročně přes území Ukrajiny. Kyjev z této smlouvy vydělává každý rok zhruba sedm miliard dolarů [cca 149 mld. Kč].

„Věřím, že v zimě 2024 se Evropa bez ruského plynu zcela obejde,“ uvedl German Galušenko v telefonickém interview.

„Jestliže zisk z tohoto vývozu financuje ruskou válku proti Ukrajině a soukromou armádu společnosti Gazprom, jediné, co by měli v budoucnosti platit, jsou reparace,“ dodal s tím, že válka je důvodem, proč jsou další jednání o prodloužení smlouvy nemožná.

Jeho slova následně doplnil šéf ukrajinské společnosti Naftogaz Oleksij Černišov. Podle něj k dlouhodobým cílům Ukrajiny patří zvyšování vlastní těžební kapacity zemního plynu a schopnost pokrýt poptávku zemí EU.

Ukrajina znovu zdraží tranzit ruské ropy do Evropy

Určitou překážkou ale zůstává, že Rusko na Ukrajině již kontroluje 27 nalezišť zemního plynu. A nejen plynu, ale i 41 uhelných polí, 14 nalezišť propanu, devět ropných polí, šest nalezišť železné rudy, dvě naleziště titanové rudy, jedno naleziště lithia a jedno uranové naleziště, jak nedávno vyjmenoval Washington Post.

Naftogaz a Gazprom jsou ve při

Trasa plynovodu přes území Ukrajiny je jednou ze dvou větví plynovodu, který spojuje Rusko se Západem. Stále ještě jím proudí asi pět procent celkového unijního dovozu. I tak je to ale pouhá třetina předválečného stavu. Pochybnosti o budoucnosti tranzitu plynu však nevzbuzuje pouze aktivita Ukrajiny.

Alexej Miller, šéf Gazpromu, varoval, že jeho společnost vývoz zastaví, pokud Ukrajina nepřestane usilovat o zmrazení ruských státních aktiv, aby si vynutila platbu ve výši pět miliard dolarů za energetickou infrastrukturu, kterou Moskva protiprávně vyvlastnila při anexi Krymu v roce 2014. Gazprom a ukrajinský Naftogaz se rovněž přou o tranzitní poplatky.

„Pokud bude Naftogaz pokračovat v těchto aktivitách, nelze vyloučit, že Ruská federace zavede sankce. Potom budou jakékoliv vztahy mezi ruskými společnostmi a Naftogazem jednoduše nemožné,“ uvedl Alexej Miller podle agentury TASS.

Rusko má plynu dost. A tak plynofikuje venkov

Navzdory bombám, raketám a dronům, které devastují ukrajinskou energetickou infrastrukturu, plyn do zemí EU proudí i nadále. Odebírají ho zejména země, jako je Rakousko, Slovensko, Itálie a Maďarsko. Roste však kritika, že země EU, které stále využívají ruský zemní plyn, nepostupují v úsilí o diverzifikaci zdrojů dostatečně rychle.

Rakousko z Ruska dováží stejně plynu jako před válkou

Rakouský dovoz ruského zemního plynu se vrátil na předválečnou úroveň. Maďarsko odebírá ročně 4,5 miliardy kubických metrů a v dubnu podepsalo s Gazpromem smlouvu o navýšení dodávek. Pokud Kyjev ukončí smlouvu o tranzitu zemního plynu, dostanou se tyto země do velkých problémů.

„Pokud Ukrajina tranzit zastaví, dodávky Gazpromu do zemí EU klesnou o 10 až 16 miliard kubických metrů, tedy na 45 až 73 procent současné úrovně,“ uvedla červnová analýza Centra pro globální energetickou politiku Kolumbijské univerzity.

Evropa by pak musela tento výpadek nahradit zvýšením dodávek zkapalněného plynu ze Spojených států a Kataru.

„Pro Evropu, jako celek, to není nemožné. Ale pro některé země, v nichž plynovod ústí, tedy pro Rakousko, Maďarsko a další, by to problém byl. Musely by vybudovat nové fyzické kapacity a přesměrovat toky. To by je stálo spoustu peněz,“ uvedl Georg Zachmann z think tanku Bruegel.

Tranzit ruského plynu a ropy přes Ukrajinu je záhada této války

A znamenalo by to podle něj i definitivní rozchod s Moskvou. Pokud by se naopak vazba v nějaké podobě zachovala, existují šance, že by bylo možné se k původním vazbám někdy snad vrátit.

„Ale pokud se tok definitivně zastaví, hrozí nebezpečí, že to bude navždy. Privilegovaný přístup těchto zemí k levnému sibiřskému plynu bude navždy minulostí,“ dodal Zachmann.

–AM–

5 KOMENTÁŘE

  1. Kdy už konečně pochopíte že Ukrajinci nejsou naši přátelé. Ukrajinec a Rus je jedno a totéž, své problémy ať si řeší mezi sebou. Pro mě je Ukrajinec navždy okupant z r.1968.

  2. vážení neustále to opakuji proč asi rus zachovává a dodává nasmlouvané zboží dle dohod a smluv tedy pokud mu to mi vyspělý demokraté dovolíme protože stále platí minsk 1 + 2 a s tím i povinnosti které tam jsou popsány a to vše potvrzeno OSN jednou to vše dojde ke klasickým soudům a budeme se divit jako při té aféře s dopingem ze soči tam jakmile to došlo k soudu najednou stačilo máte důkazy – nemáte zproštěn obvinění a vrácena medaile z nějakých cca 20 bylo rusům vráceno mám za to 18 ale o tom se nepíše

  3. Nikdo nepochybuje ,že Ukrajina je fyzikálně řečeno “černá díra”.V Evropě má jediný politik rozum a tím V.Orbán,takto premiér Maďarska. Setkaní zástupců EU a LA nedopadlo, závěrečné komuniké neschválila trojka Kuba ,Nikaragua a Venezuela.Marná snaha a marné volání,jen nevím z čeho má Švédsko takový strach,že odhazuje staletou neutralitu a tlačí se do NATO. Nevděčný Erdogan hraje svou hru,když od zatčení při převratu jej zavčas informoval prezident Putin a zvitězil,ale jak je známo nic netrvá věčně.Protiofenziva je v troskách a ruské jednotky takticky směřují k Charkovu,odpovědi jsou jen zákeřné útoky,ale jednání to jim nesedí .Volby na Ukrajině ,tak to je velká záhada. / Pozn. red.: https://www.fintag.cz/2023/06/10/ukrajina-premysli-o-volbach-i-zada-o-pomoc/

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here