Tranzit ruského plynu a ropy přes Ukrajinu je záhada této války

120653
tranzit
Zvláštní zmocněnec pro energetickou bezpečnost Ministerstva zahraničních věcí ČR Václav Bartuška. / Foto: Redakce FinTag.cz

„Stále funguje tranzit ruského plynu i ropy přes Ukrajinu. To je jedna z velkých záhad této války,“ říká v debatě AlterEko zvláštní zmocněnec pro energetickou bezpečnost Ministerstva zahraničních věcí ČR [MZV ČR] Václav Bartuška.

Ministerský zmocněnec upozorňuje, že v současnosti fungují ze čtyř tranzitních cest energií z Ruska – pod Baltským mořem, přes Polsko, Ukrajinu a Turecko – pouze dvě.

„Baltské moře už není. Jednak proto, že německá strana nepovolila Nord Stream 2. Pak záhadným způsobem vylétly do povětří roury Nord Streamu 1. Nefunguje ani tranzit přes Polsko, který už na jaře loňského roku zastavila ruská strana. Stále funguje tranzit plynu a ropy přes Ukrajinu. To je jedna z velkých záhad této války. A stále funguje tranzit přes Turecko. To znamená, že do Evropy stále proudí ruský plyn na jihovýchod Evropy. Do Bulharska, Maďarska a Slovenska,“ vysvětluje Václav Bartuška.

Do jeho výčtu doplňme ještě Rakousko. Z Ruska přes Ukrajinu vede plynovod Bratrství a dále plynovod Sojuz.

Bartuška dodává, že Rusko také ještě zanedbatelně vyváží zmražený zemní plyn LNG. Technologii LNG v Rusku provozuje a buduje Gazprom SPG Portovaya. Kapacita závodu na severovýchodním pobřeží Finského zálivu činí aktuálně 1,5 milionu tun LNG ročně. Podle Bartušky je produkce, a tak i export ruského LNG, ale velice nízká. Odmítá spekulace o tom, že ruský LNG přeprodávají do Evropy třetí země.

„To nevím, kde lidi berou tyto informace. Obecně ale platí, že když kupujete LNG, tak víte odkud přichází,“ dodává.

Kdo poškodil Nord Stream 1 a 2 se neví

V debatě AlterEko se Václav Bartuška vyjadřuje k výbuchu části plynovodu Nord Stream 1 a jak dodává, i jedné z větví Nord Stream 2. Evropa podle jeho názoru tyto útoky musí vnímat jako velké varování a bezpečnostní riziko. Ať už je provedl kdokoliv.

„Ať už třeba věříme Vladimiru Putinovi, že to udělali Američané s Poláky a Ukrajinci. Nebo ruskému ministerstvu obrany, které tvrdí, že to byli Britové. Nebo třeba marťani… Stále je to riziko a velice významné ohrožení,“ říká.

Ruský Lukoil v EU dál kasíruje. Otázka ale zní, jak dlouho ještě

K názoru ruské strany, že za výbuchem stojí Američané je skeptický. Argumentuje tím, že Spojené státy mají hlavní zájem na jednotném Západu proti Rusku. Pokud by se podle jeho slov ukázalo, že za útoky stojí jakákoli západní země, zmiňuje například Polsko, tuto jednotu by to podle něj narušilo.

„Vyšetřování výbuchů běží jak v Německu, Švédsku, tak i Dánsku, ale nikdo prozatím nikoho neidentifikoval. Útoky ale byly zcela jasně profesionální. […] Zatím se ale neví vůbec nic. Nemáme představu, kdo je provedl,“ upřesnil.

Sankce Rusko tvrdě zasáhly, říká Bartuška

Václav Bartuška dále říká, že na Rusko tvrdě dopadly sankce Západu na vývoz plynu a ropy. Zdůrazňuje zejména cenové stropy na ropu a ropné produkty. Ty se v praxi podle něj ukazují jako velice efektivní. Omezení dovozu ropy z Ruska platí od loňského 5. prosince, na ropné produkty od letošního 5. února.

„Měl jsem obavy, protože Evropa málo rafinuje. Ale funguje to. Zejména u toho cenového stropu na ruskou ropu. Indie a Čína jsou si schopny vytvořit tak velkou slevu na ruskou ropu, což bychom my nikdy v Evropě nedokázali,“ vysvětluje.

Síla Západu podle něj spočívá zejména v technologické a strukturální převaze. Za příklad dává rozvinuté bankovnictví a pojišťovnictví. Třeba pojištění transportu ruské ropy a ropných produktů leží podle jeho slov hlavně na západních firmách. A to dává Západu, jak říká, obrovskou sílu.

Rusko vyřešilo pojištění tankerů na přepravu ropy

Na druhé straně upozorňuje, že pokud by ruská ropa docela zmizela z globálního trhu, mělo by to fatální důsledky.

„Rusko je třetím největším producentem ropy a ropných produktů. Kdyby úplně vypadlo z globálního trhu, přineslo by to celosvětový ropný šok,“ říká s tím, že i proto EU a hlavně skupina G7 přemýšlela o tom, jak zařídit, aby Rusko na ropě a ropných produktech vydělávalo co nejméně, ale na trhu zůstalo.

Většina problematického dovozu do EU má nějakou zátěž

Václav Bartuška v debatě AlterEko dále uvádí, že pokud by se ve vztahu EU a Rusko prosadil čistě racionální pohled, většina sankcí Západu by „Západ nebolela.“ Ale například šestý sankční balíček EU nepostihuje jen Rusko, ale i Evropu a tedy “ji bolí”.

„Většinu ropy a plynu těží země, které nejsou demokratické, a nejsou Západu přátelské, nemají důvod. Ale my chceme žít dobře. Chceme jezdit auty. A chceme svůj životní standard a občas si ulevit nějakým morálním gestem,“ říká v této souvislosti.

Ukrajina válku nejspíš nevyhraje, ale Rusko také ne

A podle jeho názoru ono “morální gesto” učinila Evropa svým šestým sankčním balíčkem právě proti Rusku. Čímž spolu s USA ukázala, jak moc je pro ni ruský postup na Ukrajině nepřípustný. Podle Bartušky si je třeba ale uvědomit, že v momentě, kdy Evropa odstřihne například u energií Rusko, ozve se brzy Organizace spojených národů a neziskové organizace s protesty proti zemím, které Rusko v dodávkách energií, ale třeba i dalších surovin nahradí.

„Realita je taková, že většina toho, co ten bohatý a rozmazlený Západ v některých oblastech dováží z rozvojových zemí, má vždy nějakou zátěž. Ať už je ekologická, nebo lidská,“ uzavírá.

Daniel Tácha

Pozn. red.: Únorová Alter Eko debata s Václavem Bartuškou je součástí příprav na ekonomické fórum “Kostelec,” které se tentokrát zaměří na energetiku. Pátého “českého Davosu” se jako hlavní řečník zúčastní profesor Václav Smil, mimo jiné jeden z nejoblíbenějších autorů Billa Gatese. O své vize a tipy se také podělí člen představenstva ŠKODA Auto Martin Jahn, majitel Sev.en Energy Pavel Tykač nebo náčelník generálního štábu Karel Řehka. Podrobnosti o akci, které je FinTag.cz tradičním mediálním partnerem, nabízejí stránky poradenské společnosti Alternative Perspectives, provozovatele platformy Alter Eko.

35 KOMENTÁŘE

  1. Tranzit ruského plynu a ropy přes Ukrajinu je záhada této války
    No bůh ví co za tím je ale je to podezřelé ja bych uvažovala už trochu jinak jestli náhodou nás NATO A USA z dodávky zbraní na Ukrajinu nechcou Rusaci a Ukrajinci (Tajná domluva mezi sebou) odzbrojit pak to bude jasné jak facka

    • Tak to bych spí věřil tomu, že to na pozadí nějak přiživuje Čína, protože ta bude jediná, která na tom všem vydělá. Zbídačené Rusko jí bude dodávat suroviny pod cenou, západ odzbrojený, zakázky na obnovu Ukrajiny (i kdyby nepřímo, základní věci se vyrábí tam), USA nebude mít zbraně a sílu ochránit Thajwan, takže si ho vezme. A na celé téhle situaci pořádně zbohatne. S určitým štěstím (pokud to zajde opravdu daleko) by mohla Čína po rozpadu Ruska i jeho kus získat.

    • …vůbec nejnebezpečnější pozici má Lukoil v Bulharsku, kde drží kvazi-monopol a velkou politickou sílu. Jeho rafinérie v Burgasu dodává na bulharský trh 50 procent pohonných hmot a na tvorbě bulharského HDP se podílí deseti procenty. Avšak pohonné hmoty a ropné produkty firma dnes může dodávat jen na domácí trh. Pak už jen na Ukrajinu. Na druhou stranu v zemi Lukoil denně prodá kolem 32 000 barelů nafty.

      https://www.fintag.cz/2023/01/24/rusky-lukoil-v-eu-dal-kasiruje-otazka-ale-zni-jak-dlouho-jeste/

    • Je to všechno manipulace,, oligarchů,, ti o všem rozhodují,, to vám vážně nedošlo,, jaképak záhady,, mm tu informaci od Ukrajinců (ne od snotnych oligarchů) je to dokonce dost logický a na Ukrajině neziji jen samí Ukrajinci

    • Kdyby jim Putin zavřel kohout, zmrzli by a s kým by válčil? A Nordstrým se chvástal Biden, že má prostředky na jeho odstavení. Povedlo se v rámci voj. cvičení.

    • Doplňte tam zpátky slovo … [redakčně upraveno] / Pozn. red.: Vážený pane “Adolfe Zelensky”, vulgární slova si Vy sám užívejte dle libosti kdekoli Vám to budou tolerovat, avšak čtenaře FinTag.cz jimi, prosíme, neobtěžujte. Váš názor Vám velice rádi zveřejníme, avšak bez vulgarit. Pokud se zamyslíte, jistě najdete příhodnou formu, jak sdělit ostatním, co si myslíte o předsedovi vlády Petru Fialovi. / Děkujeme Vám za pochopení i Vaší přízeň.

    • Pane Zelensky. Prosím, chtěl bych vás poprosit a varovat. Jestli je tomu tak, jak píše redakce, tak tím svobodné diskuzi prokazujete medvědí službu. Pokusím se vám to vysvětlit. Každý hospodářský systém má výhody a nevýhody. Nic není ideálního. Starý dobrý kapitalismus je totiž systém pro rozvoj. Jen díky němu jsou USA tam, kde jsou. I když byla Amerika objevena už ve středověku, rozmohla se teprve tehdy, až se v Evropě pevně zabydlel kapitalismus. Takže s tím kapitalismem to je jako se žralokem. Žralok, jak známo, není ryba. Systém dýchání má takový, že se musí neustále pohybovat, aby proud vody, který mu vychází štěrbinami ven oplachoval biologický systém přenosu kyslíku. Takže když se chytí do rybářské sítě, která mu znemožní pohyb, tak se nakonec, na rozdíl od ryby, udusí. A to se nyní děje kapitalismu v Evropě a USA. Nemůže „dýchat“ nejen tím, že nemůže nadvýrobu vyvážet, ale naopak je ještě víc dušen dovozem výroby z levnějších krajů. Takže, aby se nepoložil hned a dostal čas na oddych a přenastavení, tak nastalo to dřívější kvantitativní uvolňování, aby firmy měly k dispozici hotovost. To je příčinou dnešní inflace. K potížím kapitalismu se přidružili ti zelení blázni, kteří nakonec vyženou zbytky i toho, co by tu mohlo přežít. A řešení vážných ekonomických problémů, které jsou vždy dočasné, bude ve stylu, jak to vidíte nyní. Chudáčci poslanci se stovkou tisíc platu si musejí desítky tisíc přidat, aby netrpěli bídou a důchodcům už nepřidají ani to, co by podle zákona měli. Takže radikalizace obyvatelstva bude následovat a je nevyhnutelná. A jak si myslíte, že právě toto budou řešit? První, co udělají, že se nám pokusí zavřít ústa. Dělali to tak nacisté, dělali to tak komunisté, udělají to tak i ti, kteří ještě dnes „nosí oblek firmy svoboda a volnost“. První náznaky už vidíte. Regulace sociálních síti pod líbivými hesly ochrana toho, či onoho. Nyní dokonce přitvrdili, že na to bude zákon, že prý proti dezinformacím (ne, že by neexistovaly). Dobrý důvod se totiž vždy najde, jak nespokojenému obyvatelstvu zavřít ústa. Protože jsem to sledoval, tak před nejméně desítkou let, kdy se zelení šílenci začali sápat na téma globální oteplování, tak těm nejvíce radikálním jedincům musela Wikipedie dokonce sebrat administrativní práva. Důvod byl ten, že se zabývali hlavně mazáním příspěvků jejich odpůrců a pochybovačů, kteří se zamýšleli nad tím, kolik z toho dělá člověk a kolik sama příroda. Takže chci říci, že první, co by udělali, že nalehnou na správce diskuzí s názorem, že je to žumpa, aby s tím něco udělal, jinak udělají něco oni s ním. A vzpomeňte si, jak nedávno reagoval jeden unijní politik, ta nula, která má jen tu kvalifikaci, že někdo hodil do volební urny lístek s jeho jménem na Twiter. Že prý ptáček bude zpívat podle jeho not. Ta sebranka, která nám dnes drsně strká nos do našich osobních věcí a snaží se nám nařizovat, jak máme žít, v čem máme jezdit a co si myslet, je už v současné době dost silná na to, takové věci udělat. Tak si chraňme svoji svobodu psát, co chceme my a ne, co chtějí slyšet oni. Ještě totiž není pozdě se stavět na zadní.

  2. Ono těch,, záhad” v této válce bude víc. Co se týče plynovodů NS1 a 2,když to člověk vezme zpětně, kdo asi chtěl, aby se ani nezprovoznily. Evropa to rozhodně nebyla..

      • Tomu stačilo zavřít kohoutky a neničit si svoji trubku, kterou by zase mohl použít, kdyby to šlo, nemyslíš, ty …? [redakčně upraveno]

    • o ušáci potebují prodávat svůj břídlocový plyn,to už němcům naznačili dávno před lonským únorem,z nordstreamu byli celí špatní,protře by přišli o kšeft

  3. OPEC +Rusko , staci aby na par dni zavreli kohoutky, a lidi v Evrope spusti vuci vlastnim predstavitelum takovou obcanskou valku, ze z Evropy nezustane kamen na kameni.Uz ted je evropska spolecnost jak natlakovany kotel, kteremu staci malo. Upadajici ekonomiky Evropy, nasili v Anglii, Svedsku, Nemecku a jinych zemi, neuveritelna naivita a amaterismus EU i EK,reseni stupidnich veci, jako je EURO 7, elektroauta a pritom se stupnuje valka na Ukrajine ? Zapirani nastupu nemoci jako je tuberkuloza, zaskrt, cerny kasel v souvislosti s migraci UK . Nebo prohlaseni ze se Uk se statutem valecneho uprchlika nakazeneho HIV nepocite do radne evidence

  4. Můj názor je následující. Já záhadu nevidím. USA se dlouhá léta netajily tím, že je jim trnem v oku (a skutečně oprávněně), že Evropané nejen že nedávají a obranu slíbená dvě procenta, ale že přes plyn dodávají Rusku cenné devizy a sami si za ušetřené peníze spokojeně zelení. USA, kde si lidé musejí od škol až po zdravotnictví hodně platit, pak NATO s myslím 3,7% v podstatě celé táhnou. A protože vědí, že každá válka jednou skončí a současně vědí, že dnešní zelení jsou obyčejní političtí fanatici, což ví každý, tak si snadno spočítali, jak by následující vývoj v oblasti plynu probíhal. Tedy, že by se pod „pláštíkem tmy“ najelo do starých kolejí, jelikož platí ekonomická rovnice, levný plyn=spolehlivá jízdenka do zářné zelené budoucnosti . Tak to vyřešili jednou pro vždy. Alespoň já bych takto uvažoval. To, že se zatím nic nevyšetřilo, je pro mne logické. Nikoho, kromě zelených, to moc nezajímá a ti se dnes v té drahotě raději trochu stáhli (dočasně). A to ostatní, jako tranzit přes Ukrajinu že jinak funguje? Tak to si myslím, že je důsledek toho, že peníze z obchodu nakonec potřebují všechny strany konfliktu a také důsledek toho, že nejde ani tak nepřítele porazit ve smyslu zadupat ho do země, ale o to, kdo nakonec bude na Ukrajině určovat sled příštích událostí. A jak vidno, není zájem žádné strany stávající stav s produktovody měnit. Takže bomby padají a produktovody jedou dál. Je to potvrzení ekonomických zákonů, že každá politika stojí na ekonomice a každá válka není primárně politicko-vojenská záležitost, ale ekonomická. Ty první dvě zmíněné, ty s ní stojí a padají. Dojdou peníze, bomby přestanou padat.

    • Přesně tak. Nakonec v pondělí “Biden byl v Kyjevě na překvapivé návštěvě” o dva dny později ve středu “Kyjev dnes nečekaně navštívila americká ministryně financí Janet Yellenová”. Překvapivá návštěva americké mnistryně financí Yellenové, dříve šéfky FEDu v Kyjevě možná není zas tak překvapivá, když si uvědomíme, že Kyjev je totiž stupeň před defaultem. Tedy stupeň před tím než se stanou jeho vládní papíry becenné. Přičem USA jsou největším sponzorem Ukrajinské vlády. Té vlády, jejichž vojáci v zákopech dostávají měsíčně ekvivalent 140 000 Kč ať válčí aktivně nebo neaktivně i když nás Fintag.cz před dvěma týdny informoval, že
      “Ratingová agentura Moody’s Investors Service zhoršila hodnocení úvěrové spolehlivosti Ukrajiny o jeden stupeň hlouběji do spekulativního pásma Ca. Ukrajina se tak dostala jeden stupeň od velmi vysoké pravděpodobnosti kreditního selhání.
      Výhled ratingu agentura změnila na stabilní z negativního. Důvodem zhoršení ratingu jsou dopady války s Ruskem, které pravděpodobně přinesou dlouhodobé problémy pro ukrajinskou ekonomiku a veřejné finance. Vyplývá to z aktuálního prohlášení agentury.”
      https://www.fintag.cz/2023/02/11/moodys-ukrajina-je-stupen-od-pravdepodobnosti-selhani/

      Zajímavá informace přišla v pondělí o týden později:
      https://www.novinky.cz/clanek/zahranicni-zelenskyj-muze-dostat-od-zapadu-ultimatum-pise-bild-40424133
      “Pokud ukrajinská protiofenziva selže a do podzimu se nepodaří Ukrajině dobýt zpět okupovaná území, zvýší se tlak na Kyjev, aby začal s Ruskem jednat, píše deník Bild s odvoláním na své zdroje z německé a americké vlády.
      O víkendu napsal deník Wall Street Journal, že německý kancléř Olaf Scholz a francouzský prezident Emmanuel Macron 8. února v Paříži vyzvali Zelenského, aby s Moskvou začal jednat. A uváděli mu jako příklad své země, které patřily k úhlavním nepřátelům a po druhé světové válce uzavřely mír.”. Jenže to není pro Zelenského možná cesta, protože pokud by přišla Ukrajina o další svoji část, tak by přišla na přetřes otázka jestli to stálo za to.

      Pavel vzbudil nevoli Ukrajiny, když řekl:
      “Můžeme ale se dostat do situace, kdy osvobození určitých částí ukrajinského území bude znamenat víc ztrát na životech, než společnost dokáže unést. V určitě chvíli tak dokonce sama Ukrajina může přemýšlet o jiném výsledku.”
      Kuleba na to míní, že jsme se dostali do itelekturální pasti a měli bychom věřit, když prohlásil:
      “že právě takového způsobu uvažování, jež označil za „intelektuální past“, by se státníci měli vyvarovat. “V případě podpory Ukrajiny musíte Ukrajině věřit, a ne nás připravovat na nejhorší,“.
      No, tak nám zbývá už jen víra. Snad ji dostatečně podpoří západní zbraně.

      Ale už teď můžeme sázet na to jak to dopadne. Vytlačí letos Ukrajinci Rusy ze svého území? Já bych jim to přál. Ale bojím se, že ne. Erik Best mě nedávno upozornil třeba na to proč Ukrajina nemůže jen tak dostat F-16ky. Protože na Ukrajině pro ně nejsou vhodná letiště. Nejbližší jsou v Polsku. Ale udělat základnu pro letadla Ukrajinců v Polsku je krok k jaderné válce. A pokusit se vybudovat ji na Ukrajině není za měsíc a navíc je takové místo předmětem zájmu ostřelování protivníkem.

      Příští rok se pak budou připravovat americké prezidentské volby, ve kterých Republikáni přijdou se snížením, když ne ukončením vojenské a finanční podpory Ukrajině. S čím přijdou Demokraté, když “V sondážích provedených v březnu, květnu a září 2022 a v lednu 2023 agentura Pew Research Center zjistila, že podíl respondentů, kteří řekli, že USA pomáhají Ukrajině příliš, postupně roste. Ze sedmi procent se zvýšil nejdříve na 12, pak na 20 a nakonec na 26 procent. Jiné průzkumy zase svědčí o tom, že čím dál víc Američanů nechce, aby USA nadále posílaly zbraně či státní peníze přímo Ukrajině.
      Podle dostupných údajů je trend nejvíce patrný u republikánů, zatímco někteří představitelé strany v Kongresu či kandidáti na prezidenta vyjadřují pochybnosti ohledně podpory Kyjeva. Při dotazování agentury Pew se na straně respondentů, kteří se označili za republikánské nebo spíše republikánské voliče, za deset měsíců zvýšil na čtyřnásobek podíl těch, podle nichž je americká podpora Ukrajiny příliš intenzivní. V březnu 2022 činil devět procent a minulý měsíc 40.”
      https://www.idnes.cz/zpravy/zahranicni/pruzkum-podpora-ukrajina-amerika-namitani-penize-zbrane.A230224_181410_zahranicni_lisv

      A jak to nejspíš dopadne? Jako v Koreji. Akorát ta část, která “připadne” Rusku na tom ekonomcky bude líp než ta co připadne Kyjevu, protože už v roce 2021 byl ukrajinský HDP na hlavu třetinový oproti ruskému.

  5. Podle hesel: 1. sleduj tok peněz, 2. když něčemu nerozumíš, jsou za tím prachy. 3. lidé vůbec netuší co se děje. Oni ani netuší, že nic netuší.

  6. Ukrajina je pragmatičtější, než EU. Kdyby to bylo jinak, a Rusko napadlo některou jinou zemi, myslíte, že by Ukrajina poskytovala útočiště válečným uprchlíkům, poskytovala humanitární pomoc a posílala zbraně? Kdo si myslí, že by Ukrajina vyhlásila a dodržovala protiruské sankce?

  7. Ruská federace byla v roce 2022 druhým největším dovozcem LNG do Evropy. Dodala po moři 17,8 miliardy krychlových metrů plynu. Tolik fakta.

  8. No když si tomu přidáte, že Německo je Americký protektorát od konce 2.svetove války dolar je krytý nejsilnější armádou světa, tak ty záhady jsou jasnější.

    • Dobře řečeno… Bohužel většina joudů vychovaných sledováním ČT09 o těchto faktech netuší vůbec nic.

  9. Kdo z jedne strany republiky byl na opacne?
    Kdo byl na Slovensku?
    Kdo byl na Ukrajine nebo v Rusku?
    Malokdo! Takze co nam je do Ukrajiny……….

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here