Ruský plyn teče do Česka a přes Francii, Belgii a Španělsko do EU

1141
plyn
Foto: Freepik.com

I přes mnohé proklamace politiků do zemí Evropské unie dál proudí ruský plyn. Týká se to i Česka. Proti odebírání ruského plynu se nyní ostře postavila Velká Británie. Její zástupci apelují na evropské země, aby ruský plyn nebraly.

Na skutečnost, že do České republiky nadále proudí ruský plyn, nedávno upozornil analytik UniCredit Bank Jiří Pour. Podle něj se jenom letos v lednu dovoz ruského plynu na celkových dodávkách do Česka podílel 62 procenty. Ekonom vychází z dat společnosti NET4GAS [tu nyní přebírá státní společnost ČEPS, pozn. red.] a statistiky přeshraničního obchodu Českého statistického úřadu [ČSÚ].

Zatímco ještě loni se Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR holedbalo tím, že za několik prvních měsíců roku Česko nevzalo ani kubík ruského plynu, situace se podle ekonoma UniCredit Bank radikálně změnila už na konci roku.

„Šok přichází s údaji za listopad a prosinec. Podíl ruského plynu na celkových dovozech prudce vrostl na 26 procent, respektive 58 procent. Tedy řádově obdobné hodnoty, jaké v reálném čase naznačovala data NET4GAS o průtoku přes stanici Lanžhot [34 % a 51 %],“ upozornil Jiří Pour s odkazem na data ČSÚ.

Ukrajina s Ruskem se hádají o peníze za prodej plynu

Podle něj Česko svými nákupy ruského plynu poslalo do ruského státního rozpočtu jen za poslední čtvrtletí loňského roku bezmála osm miliard korun. A za letošní leden bezmála další tři miliardy korun.

Údaje ekonoma Jiřího Poura avšak okamžitě zpochybnil ministr průmyslu a obchodu Jozef Síkela [STAN]. Ten po jejich zveřejnění na síti X uvedl, že není automatické, že plyn dovážený přes Slovensko do Česka je jen ruský. 

„A i kdyby byl pouze ruský, určitě ho k nám neteče rekordní množství, protože za vlády ANO tvořil ruský plyn tvořil 100 procent dovozu,” vyjasnil vzápětí.

Británie naléhá na EU, aby zastavila dovoz ruského plynu

Na odběr ruského plynu zeměmi Evropské unie nově upozorňuje Velká Británie. Britská ministryně energetiky Claire Coutinhová uvedla, že země EU odebírají ruský zkapalněný plyn [LNG]. A ten podle ní končí i ve Velké Británii, která ho ale nechce. Píše to v článku UH heads for EU showdown as Russian gas keeps flowing server Politico.

List upozorňuje na to, že ruský vývoz LNG do Británie země zastavila loni v lednu v rámci sankcí proti ruské invazi na Ukrajinu. Odborníci ale tvrdí, že kvůli systému plynovodů, které rozvádějí plyn po celé Evropě, se ruský plyn stále ještě do Británie dováží.

„Na setkání evropských ministrů při jednání Mezinárodní agentury pro energii, IEA, které se bude konat koncem tohoto měsíce ve Francii, tento problém otevřeme,“ uvedla Coutinhová pro Politico.

EU stojí před rozhodnutím zákazu dovozu LNG z Ruska

Do Paříže se vydává pod tlakem svých kolegů z Konzervativní strany, kteří z dovozu ruského plynu obviňují právě francouzskou vládu. Velká Británie podle ní stojí v čele boje za zákaz dovozu ruských fosilních paliv. Proto hodlá evropské země přesvědčit, aby udělaly maximum a „Putina odstranily z trhu nadobro.“

„S našimi evropskými partnery spolupracujeme, abychom se této závislosti zbavili. A já o tom chci mluvit na zasedání IEA,“ vysvětlila ministryně.

Zatímco mnohé země EU [ne ale všechny, například Rakousko dál ruský plyn odebírá, pozn. red.] dramaticky snížily svoji závislost na ruském plynu, který do nich proudil zejména plynovody, některé země v dovozu LNG dováženého v hodnotě miliard eur na lodích dále pokračují. Třemi největšími dovozci jsou Španělsko, Francie a Belgie. V roce 2022 ho dovezly za zhruba 16 miliard eur [cca 400 mld. Kč] a loni jejich dovoz klesl jen nepatrně.

Kdo a jak dováží ruský plyn

Ruský zkapalněný plyn pochází ze severních ložisek. Loděmi je dopravovaný do evropských přístavů Zeebrugge v Belgii a Montoir-de-Bretagne ve Francii. Tam se opět převede do plynného stavu a následně se napumpuje do plynovodní sítě. Případně se přeloží na jiné lodě a směřuje reexportovaný do dalších zemí, například do Číny.

Je rovněž možné, jak říkají odborníci, že se mizivé množství ruského plynu přicházejícího do Evropy může dostat do Británie plynovody přes Lamanšský průliv. Ten Británii spojuje se sítí kontinentálních plynovodů. Toto riziko je však velmi malé, protože Británie dovážela těmito plynovody od vypuknutí války jen velmi malé množství plynu.

LNG nezdražujeme my, ale vaši obchodníci, tvrdí Američané

Sama Británie prostřednictvím vládní organizace Department for Energy Security a Net Zero [DESNZ] uvedla, že dělá maximum, aby LNG z Ruska neodebírala. Podle zástupců DESNZ je tak nepravděpodobné, že by ruský plyn proudil do Británie „ve velkém“. Zároveň ale tvrdí, že nelze vystopovat každou molekulu plynu, která plynovodem do Británie přiteče. To potvrzuje analytik Independent Commodity Intelligence Services Alex Froley.

„Je nemožné vystopovat každou molekulu plynu. A tak neexistuje způsob monitorování, nebo záruka, že si ruský plyn z belgických nebo francouzských terminálů nenajde cestu plynovodem Interconnector do Británie,“ říká.

Zároveň upozorňuje, že riziko odběru ruského plynu se může okamžitě zvýšit v případě nečekaného přerušení dovozu z USA nebo Norska. Upřesnil, že plyn proudí už více než dva roky přes Lamanšský průliv hlavně směrem na kontinent, protože Británie slouží jako most pro americký LNG přicházející do Británie přes tamní tři terminály.

Vyvarovat se ruského plynu je obtížné

„Jediná možnost, jak zaručit, aby Británie neúmyslně odebírala ruský plyn, by bylo zavření všech evropských přístavů pro dovoz LNG z Británie,“ tvrdí Ana Maria Jaller-Makarewiczová, analytička Institute for Energy Economics and Financial Analysis.

I když se ministři často odvolávali na britský „zákaz ruského plynu“, problém podle ní je v tom, že legislativa, která by to umožňovala, se týká pouze LNG. A tak nepřímý dovoz ruského plynu přes plynovody britské zákony neporušuje. Takové argumenty ale odmítají zástupci britské Konzervativní strany.

„Je zvláštní, když Francie a Německo, které pro to udělaly mnohem méně, i nadále oslabují sankční režim tím, že ruský LNG stále dovážejí,“ říká bývalý lídr Konzervativní strany Iain Duncan Smith.

„Evropská unie by s tím měla něco udělat,“ dodal.

Bývalý ministr energetiky Jacob Rees-Mogg pak uvedl: „Je to dost vážné a je důležité v co nejbližší době tyto díry ucpat.“

Své k tématu říkají i Ukrajinci. Například Světlana Romanková, zakladatelka ukrajinské kampaně Razom We Stand, která se zasazuje za úplný zákaz vývozu ruských fosilních paliv.

„Je velmi smutné vidět, jak evropské země jako Belgie, Francie a Španělsko, jsou stále závislé na ruském LNG. A to přes fakt, že jím Rusko financuje válku na Ukrajině,“ uvedla.

EU zvyšuje dovoz ruského LNG. Vyplácí se jí to

List Politico svůj článek končí tím, že k tématu požádal o vyjádření jak francouzskou, tak belgickou stranu, odpovědi ale nedostal. Vyjádřil se ale nejmenovaný úředník španělského ministerstva životního prostředí. Ten řekl, že španělská ministryně pro ekologickou transformaci Teresa Riberová už tlačí na domácí dovozce LNG. Chce po nich, aby nové kontrakty na LNG nepodepisovali. To proto, jak uvedl, aby se nezvyšovala přítomnost ruského plynu ve Španělsku.

Michal Achremenko

1 komentář

  1. Signály sebestředného faráře nedoletěly ? Spíše se vrátily zpět do teologovy ř.hlavy. Něco tak prolhaného jako vlastizrádná hrůzovláda nebylo ani za komoušů …

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here