Reálná mzda za dva roky klesla o 11 %. Ceny vzrostly o 30 %

317
realna_mzda
Foto: Pixabay.com

Loni ve 4. čtvrtletí vzrostla průměrná hrubá měsíční nominální mzda v ČR o 6,3 procenta na 46 013 korun. Po odečtení inflace ve výši 7,6 procenta reálná mzda ale klesla o 1,2 procenta. Data dnes [5.3.] uvedl Český statistický úřad [ČSÚ].

Šlo již o devátý pokles reálné průměrné hrubé mzdy za sebou. To přesto, že průměrná hrubá měsíční nominální mzda loni ve čtvrtém čtvrtletí vzrostla o 2 734 korun [+6,3 %] oproti stejnému období roku 2022. Medián mezd ve čtvrtém čtvrtletí činil 39 685 korun.

„Reálně se za celý rok 2023 mzda snížila o 2,9 procenta, neboť inflace dosáhla 10,7 procenta a nominální růst mezd byl 7,5 procenta,” vysvětluje vedoucí oddělení statistiky práce ČSÚ Jitka Erhartová.

Loni dosáhla průměrná mzda 43 341 korun. V meziročním srovnání činil přírůstek 3 024 Kč [7,5 %]. Nejvyšší průměrnou mzdu pobírali Pražané. Její výše dosáhla 55 039 korun. Naopak nejnižší mzdy dostávali lidé v Karlovarském kraji, kde průměr činil 40 559 korun.

Medián mezd [39 685 Kč] ve čtvrtém čtvrtletí vzrostl proti stejnému období předchozího roku o 6,0 procenta, u mužů dosáhl 42 340 korun, u žen byl 36 842 korun. Osmdesát procent zaměstnanců pobíralo mzdu mezi 20 073 korun a 74 654 korun.

„Medián, který rozděluje zaměstnance na dvě poloviny, se loni také [shodně jako reálná mzda, pozn. red.] zvýšil o 7,5 procenta, takže byl o více než šest tisíc níže než průměrná mzda. Nízkopříjmoví zaměstnanci si tedy rovněž nijak zvlášť nepolepšili a jejich kupní síla v důsledku vysoké inflace propadla o další tři procenta,“ říká hlavní ekonom banky Creditas Petr Dufek.

Reálná mzda za poslední dva roky propadla o 11 %

Podle něj za poslední dva roky ztratila průměrná hrubá mzda na hodnotě po zohlednění inflace 11,1 procenta a vrátila se tak zhruba do roku 2017. I když jde podle něj o hrubé srovnání, které nezohledňuje zrušení superhrubé mzdy. Ve všech odvětvích se loni ale přidávalo méně, než by odpovídalo inflaci.

Za poslední dva roky stouply ceny v Česku o bezmála 30 procent

„Výjimkou byla energetika, kde mzdy celkem vzrostly o 14,1 procenta na více než 68 tisíc korun. Energetika je tak po IT a financích třetím nejlépe placeným odvětvím. Samozřejmě v průměru. Nejnižší průměrnou mzdu naproti tomu vykazuje HORECA, kde průměr nedosahuje ani šedesáti procent celostátní úrovně. Jen o něco málo lépe je na tom administrativa a zemědělství,“ přibližuje mzdy Petr Dufek.

Mezičtvrtletně nejrychleji rostly mzdy podle ČSÚ v odvětví těžba a dobývání [+10,3 %], ubytování, stravování a pohostinství [+10,1 %] a v zásobování vodou [+9,8 %]. K nejnižšímu růstu o 0,3 procenta naopak došlo v ostatních činnostech. Významný růst nezaznamenali ani zaměstnanci v zemědělství [+3,9 %], veřejné správě [+3,9 %] či kulturních, zábavních a rekreačních činnostech [+4,6 %].

„Stále platí, že průměrná česká mzda stále nedosahuje ani poloviny té německé, a to ani devatenáct let po vstupu ČR do EU,“ shrnuje stav Dufek.

Reálná mzda letos snad mírně vzroste

Hlavní ekonom společnosti Cyrrus Vít Hradil potvrzuje, že reálné mzdy v České republice meziročně klesly již deváté čtvrtletí za sebou a pro zaměstnance tak šlo o nejchudší čtvrtý kvartál od roku 2017. Také ale dodává, že situace se ve čtvrtém čtvrtletí dále nezhoršovala, naopak se ale zlepšovala.

„Oproti předcházejícímu čtvrtletí v loňském čtvrtém čtvrtletí totiž mzdový růst již inflaci překonal a průměrný český zaměstnanec tedy reálně zbohatl. To přitom platilo již ve třetím kvartále za sebou,“ vysvětluje.

„Skutečné zchudnutí nastalo v samotném začátku roku 2023, kdy skokově narostly ceny, a od té doby kupní síla opět pozvolně narůstá. Meziroční srovnání je ovšem tímto cenovým skokem nadále ovlivněno a zůstává v červených číslech,“ vysvětluje Hradil.

Nízká inflace v Česku: Koruna prolomila hranici 25,50 za euro

Trend se tak podle něj jednoznačně změní již na začátku letoška, kdy tento cenový skok vypadne ze srovnání. Meziroční inflace pravděpodobně jen lehce přesáhne dvě procenta, ale nominální mzdy porostou zhruba o pět procent. Podobná situace podle něj přetrvá ve zbytku roku a celkově proto očekává růst reálných výdělků o zhruba tři procenta.

„Návrat na předkrizovou kupní sílu průměrné mzdy ovšem nenastane dříve než v roce 2026,“ dodává.

Petr Dufek je o něco skeptičtější. Sice potvrzuje, že v letošním roce už opět reálná hrubá mzda v Česku poroste kvůli výrazně nižší inflaci. Avšak propad, který prodělala v posledních dvou letech, dožene minimálně za tři roky. Navíc, jak říká, letos se zvyšuje zdanění mezd v důsledku posunutí daňové progrese a zavedení nemocenského pojištění. Což znamená, že v čistém si lidé nepolepší tolik, jak bude naznačovat vývoj hrubé mzdy.

–DNA–

2 KOMENTÁŘE

  1. Takže bolševici z hrůzovlády opět lhali-lžou … už se ani nedivím. Jen se divím co za bezpáteřní lůza z ulice mohla volit populisty, lháře, slibotechny … ze zrádných slepenců. To byla epidemie horší, než vymyšlený amicovid-19. Pak ti samí dezoláti zvolili kontráše Pávka, který měl šéfovat všem tkz. Babišům .. přišel puč89 přehodil kožu a Pávek zradil znovu, bezpáteřník šel čistit špínu od agr.. NATO na “mírové” mise.

  2. Dnes v Právu MF p. Stanura líčí, jak letos zbohatneme. Elektrikáři vám budou tvrdit, že poznají v kterém drátu je proud, když položíte dva vedle sebe. Pěkně nás inflace okrádla a to ještě není konec. Jen nepochopím, kdy tě válkyre pi Cernochove, řeknou MF, tak dost je to na bankrot. Pokud se má volit mezi F-35 a prezenční službou, jsem pro prezenční službu.

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here